Anxietate cronica vs stres post-traumatic. Cum faci diferenta?

Sunt multe afectiuni psihice care afecteaza oamenii, iar unele par sa semene intre ele atat de mult incat uneori si specialistii le incurca. Nu e de mirare. Asa ca daca suspectezi ca ai avea anxietate sau stres post-traumatic citeste mai departe ca sa vezi asemanarile dar si diferentele dintre cele doua boli.

Anxietatea – ingrijorare din orice

Majoritatea oamenilor se confrunta cu anxietatea in anumite momente din vietile lor. Cauzele anxietatii sunt diverse, uneori foarte specifice pentru fiecare individ in parte. Daca individul nu se confrunta cu cauzele care ii provoaca anxietatea, boala ajunge sa se cronicizeze. Practic persoana in cauza ajunge sa se ingrijoreze din orice. Fie ca e un motiv serios, fie ca e unul insignifiant. Isi pierde capacitatea de ierarhizare a gravitatii problemelor pe care le are. Anxietatea devine o presiune constanta pe viata cotidiana a celui afectat. Nu numai ca anxietatea se cronicizeaza dar se si somatizeaza. Adica, la inceput omul este afectat psihic/sufleteste. Dupa somatizare va fi afectat si fizic. Bolile fizice provocate de anxietate sunt diverse, de la cardiovasculare pana la gastrointestinale. E indicat sa se ia masuri de tratare a anxietatii inainte sa se ajunga aici.

Stresul post-traumatic – un raspuns specific al unui individ care a trecut printr-o trauma

Stresul post-traumatic pare sa semene cu anxietatea. Dar e numai la prima privire. Cauzele sunt diferite. In urma cu cateva zeci de ani se credea ca se pot imbolnavi de stres post-traumatic numai soldatii din prima linie de lupta care au asistat la diverse atrocitati. Treptat lumea stiintifica a realizat ca nu e numai atat. Ca si alti oameni pot avea aceasta boala. Ca de exemplu cei care trec printr-un dezastru natural – cutremur, inundatie, eruptie vulcanica, uragan, tornada, alunecare de teren, etc. Mai sunt si traume individuale la care oamenii reactioneaza prin stres posttraumatic – violenta in familie, viol, atac, hartuire, etc. Fiecare om are un raspuns specific la ceea ce i se intampla pe parcursul vietii. E important cum lasi sa te afecteze aceste lucruri.

Efecte tulburatoare ale celor doua afectiuni

Ambele boli tulbura vietile celor afectati. Diferenta este ca stresul posttraumatic are o cauza specifica, pe cand in cazul anxietatii poate fi orice cauza. Ambele boli provoaca insomnie, dar numai stresul posttraumatic produce cosmaruri noaptea si ganduri intruzive ziua. Numai el te face sa fugi de orice posibil declansator sau situatie asemanatoare cu cea care te-a afectat in trecut. Pentru ambele afectiuni trebuie sa ceri ajutor asa incat sa le poti tine sub control si sa traiesti normal. 

Anxietatea are mai multe sanse de recuperare pentru ca tine de schimbarea modului de a gandi. In cazul stresului posttraumatic sunt mai multe variabile, motiv pentru care se spune ca nu are vindecare. Dar prin terapia expunerii se poate ajunge la un anumit grad de desensibilizare. Adica trebuie sa te confrunti cu declansatorii bolii tale, in mediu controlat si sub atenta supraveghere a unui specialist. Asta te va face sa iti vezi problema dintr-un alt unghi, sa intelegi ca acum esti intr-o alta situatie, ca esti mai puternic si ca depasirea problemei este in puterea ta si a specialistului pe care ti l-ai ales ca ajutor.

In ambele cazuri este eficienta psihoterapia, medicatia, grupurile de sprijin. Daca deja te chinui cu una dintre cele doua probleme de mai bine de o luna inseamna ca e vremea sa ceri ajutor la cabinet. Nici anxietatea si, in mod clar, nici stresul post-traumatic nu trec de la sine asa ca e necesar sa iei masuri ca sa te recuperezi. 

Meriti sa ai o viata frumoasa si sanatoasa.