Cum gestionezi cei mai frecventi factori declansatori ai stresului posttraumatic?
Zgomotele puternice, multimile mari de oameni va pot face sa va retraiti trauma daca suferiti de stres posttraumatic.
Cand auziti de tulburarea de stres posttraumatica sau PTSD, primul gand este probabil la veteranii de razboi. Simptomele acestei boli au fost adesea asociate cu soldatii care au fost traumatizati pe campul de lupta. Dar astazi aceasta boala afecteaza supravietuitorii unor traume care nu tin neaparat de teatre de razboi. Aceste experiente traumatice includ dezastre naturale, atacuri criminale, bombardamente, agresiuni sexuale, etc. Chiar si pandemia de Covid 19 poate deveni un declansator pentru unii suferinzi. Diferenta dintre soldati si celelalte persoane afectate este ca primii sunt pregatiti sa vada lucruri cumplite, pe cand ceilalti sunt luati pe nepregatite si sunt si mai grav afectati.
Aceasta boala afecteaza 3-4% din populatie si este in majoritate intalnita la femei. Pot fi forme usoare – ganduri intruzive sau cosmaruri care dispar singure – sau mai severe si cronice precum sentimentele de amorteala, înstrainare si iritabilitate. De asemenea, ca simptom fizic al stresului posttraumatic, s-ar putea sa va simtiti rau la stomac.
Pentru a fi diagnosticat cu stres posttraumatic trebuie sa fii direct afectat de evenimentul traumatic, crezand ca propria viata sau a celor dragi e in pericol. Mai conteaza si ca simptomele sa dureze cel putin o luna.
Recunoasterea declansatorilor de stres posttraumatic
Mirosurile si sunetele care sunt similare cu ceea ce au perceput supravietuitorii în timpul traumei lor sunt declansatoare foarte frecvente ale stresului posttraumatic, spun specialistii. Mirosurile precum arderea carnii sau cel de motorina, ar putea aminti veteranilor de carne carbonizata si camioane militare, de exemplu. Sunetele declansatoare pot include elicoptere, petarde sau alte zgomote sau lovituri puternice.
Pentru supravietuitorii unui atac sexual, declansatorii sunt aceeia le amintesc de circumstantele atacului. Daca a avut loc într-un camin, de exemplu, este posibil sa nu suportati sa va mai aflati vreodata in camere mici. Sau daca au existat anumite mirosuri sau sunete în timpul atacului, acestea pot declansa simptome de stres posttraumatic. Chiar si activitatea sexuala consensuala poate declansa astfel de simptome.
Tratament pentru stres posttraumatic
Cel mai practic si la indemana lucru pe care il puteti face este sa fiti pregatit pentru momentul in care se vor declansa simptomele de stres posttraumatic. Dar daca doriti sa va confruntati cu ele cat mai rar, conteaza mult ceea ce faceti. De exemplu, nu mergeti intr-un loc in care urmeaza sa aiba loc focuri de artificii. Evitati aglomerarile, daca stiti ca va simtiti coplesit in astfel de situatii. Daca vreti sa gasiti mereu o cale rapida de iesire din aglomeratie nu purtati incaltaminte cu tocuri – altfel riscati sa faceti o criza foarte putrnica si toata lumea sa se uite la dvs. ca la spectacol (da, uneori oamenii pot fi foarte cruzi!).
Nu este recomandat nici sa nu mai iesiti din casa din cauza ca v-ati putea afla intr-o situatie cu factori declansatori, dar nici sa-i provocati cu buna stiinta. Desigur, cel mai bun tratament incepe cu o diagnosticare rapida si corecta a problemei pe care o aveti. Dupa care e necesar un tratament medicamentos si unul prin psihoterapie. Adesea psihoterapia este una de confruntare cu cauza care declanseaza boala.
Psihoterapia scurta strategica este o metoda personalizata de recuperare din boala si de echipare pentru viitor. In medie in 8 saptamani va puteti reveni complet si va puteti relua viata cotidiana asa cum va doriti. E posibil sa fie nevoie si de schimbarea stilului de viata – o viata mai linistita, mai putin aglomerata si mai sanatoasa (sport, alimentatie, etc.).