Ce sunt evenimentele traumatice si cum trebuie sa ne raportam la ele?
Un eveniment traumatic este un incident care provoaca vatamari fizice, emotionale, spirituale sau psihologice.
Persoana care se confrunta cu un eveniment tulburator se poate simti amenintata fizic sau extrem de inspaimantata.
In unele cazuri este posibil sa nu stie cum sa raspunda sau sa respinga efectul pe care l-a avut un astfel de eveniment asupra sa. Persoana va avea nevoie de sprijin si timp pentru a-si reveni si pentru a-si recastiga stabilitatea emotionala si mentala.
Exemple de evenimente traumatice:
- durere fizica sau vatamari corporale (de exemplu, accident auto grav)
- boala grava
- razboi
- dezastre naturale
- terorism
- sa asiste la moartea cuiva
- viol
- abuz domestic
- inchisoare
Stresul emotional si psihologic se poate simti la fel de puternic ca o durere fizica sau ca un pericol fizic iminent pentru cei care il experimenteaza.
Durerea complicata poate aparea ca urmare a mortii unei persoane dragi sau a unui divort dificil. Schimbarile de viata, cum ar fi mutarea intr-o locatie noua, abandonul parintesc sau conflictele familiale pot declansa tulburari de adaptare.
Confruntati cu aceste tipuri de evenimente, unii oameni pot experimenta un soc care se simte echivalent cu evenimentele traumatice enumerate mai sus.
Cum reactioneaza oamenii la evenimente traumatice?
Oamenii raspund la evenimente traumatice in moduri diferite. Adesea nu exista semne vizibile, dar oamenii pot avea reactii emotionale grave.
Socul si negarea la scurt timp dupa eveniment sunt reactii normale. Socul si negarea sunt adesea folosite pentru a se proteja de impactul emotional al evenimentului. Sau este posibil ca persoana traumatizata sa se simta amortita sau detasata. Este posibil sa nu simta imediat intensitatea completa a evenimentului.
Trecerea de socul initial dureaza de obicei 4-6 saptamani de la eveniment. Aceasta este vazuta ca diferenta dintre o reactie acuta de stres (in decurs de 4 saptamani de la eveniment) sau o reactie post-traumatica (de obicei dupa 4-6 saptamani).
Odata ce a trecut de socul initial, raspunsurile la evenimentul traumatic poate varia in functie de persoana. Raspunsurile obisnuite includ:
- amintiri repetate ale evenimentului sau flashback-uri
- cosmaruri
- teama intensa ca evenimentul traumatic va reaparea, in special in jurul aniversarilor evenimentului (sau cand revine la scena evenimentului initial)
- retragerea si izolarea din activitatile de zi cu zi
- evitarea continua a reamintirii evenimentului
- schimbari de dispozitie sau schimbari in tiparele de gandire
- iritabilitate
- schimbari de dispozitie bruste, dramatice
- anxietate si nervozitate
- furie
- negare
- depresie care poate aparea frecvent impreuna cu stresul traumatic
- dificultate de concentrare
- somn alterat sau insomnie
- simptome fizice de stres, cum ar fi dureri de cap si greata
- agravarea unei afectiuni medicale existente
O afectiune cunoscuta sub numele de tulburare de stres posttraumatic (PTSD) poate aparea uneori dupa ce experimentati un eveniment care va pune viata in pericol sau cand asistati la moartea cuiva.
PTSD este un tip de tulburare de anxietate care afecteaza hormonii stresului si modifica raspunsul organismului la stres. Persoanele cu aceasta tulburare necesita sprijin social puternic si terapie continua.
PTSD poate provoca un raspuns fizic si emotional intens la orice gand sau amintire a evenimentului. Poate dura luni sau ani dupa experimentarea traumei.
Expertii nu stiu de ce unii oameni experimenteaza PTSD dupa un eveniment traumatic, in timp ce altii nu. Un istoric de traume, impreuna cu alti factori fizici, genetici, psihologici si sociali pot juca un rol in dezvoltarea PTSD.
Multi experti suspecteaza ca nivelurile ridicate de evitare a lucrurilor in viata, continua autoinvinovatire sau rusinea pentru rolul avut in cadrul evenimentului traumatic sunt cateva semne cheie ca o persoana poate sa experimenteze PTSD dupa un eveniment traumatic.
Cum poti gestiona stresul traumatic?
Exista mai multe modalitati de a va ajuta sa va restabiliti emotional dupa un eveniment traumatic:
- Observati daca evitati anumite lucruri din viata voastra si incercati sa ramaneti implicati in rutine precum munca si viata sociala
- Petreceti timp cu altii pentru a evita sa va retrageti, chiar daca nu va simtiti confortabil.
- Practicati hobby-uri sau alte activitati care va plac.
- Comunicati experienta cu familia sau prietenii apropiati sau intr-un jurnal.
- Acordati-va timp si recunoasteti ca nu puteti controla totul.
- Solicitati asistenta de la persoanele carora le pasa de dvs. sau participati la un grup de asistenta local sau online pentru persoanele care au avut o experienta similara.
- Gasiti un grup de sprijin condus de un profesionist instruit, care poate facilita discutiile.
- Incercati sa aveti o dieta echilibrata, sa faceti miscare, sa va odihniti adecvat si sa evitati alcoolul si drogurile.
- Daca credeti ca aveti simptome ale tulburarii de consum de substante, discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii care va poate ajuta sa creati un plan de tratament si sa va conectati cu resurse de sustinere.
- Mentineti o rutina zilnica cu activitati structurate.
- Evitati deciziile majore de viata, cum ar fi schimbarea carierei sau mutarea, imediat dupa eveniment.
Cand trebuie sa contactati un profesionist?
Ar trebui sa solicitati ajutor profesional daca simptomele persista si interfereaza cu activitatile de zi cu zi, cu performantele scolare sau profesionale sau cu relatiile personale.
Experientele de stres traumatic pot fi diferite pentru copii. Semnele ca un copil ar putea avea nevoie de ajutor profesional pentru a face fata unui eveniment traumatic includ:
- izbucniri emotionale
- comportament agresiv
- retragere
- dificultati persistente in a adormi
- obsesie continua cu evenimentul traumatic
- probleme serioase la scoala
Psihologii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale pot colabora cu persoanele afectate pentru a gasi modalitati de a face fata stresului. Pot ajuta atat copiii, cat si parintii lor sa inteleaga cum sa faca fata impactului emotional al unui eveniment traumatic.
Psihoterapia scurta strategica poate fi de ajutor atat adultilor cat si copiilor. Ea furnizeaza solutii personalizate cu rezultate rapide si eficienta atat in prezent cat si in viitor. Contactati-ne la cabinet si va vom furniza ajutorul de care aveti nevoie.