Ce este trauma generationala? Iata cum o explica expertii

Multe lucruri sunt transmise prin intermediul familiei: mostenirile, conditiile genetice si caracteristicile fizice. In unele cazuri si traumele pot fi mostenite. Trauma generationala (cunoscuta si sub numele de trauma intergenerationala sau trauma transgenerationala) este un domeniu de studiu relativ nou, ceea ce inseamna ca cercetatorii au multe de descoperit despre impactul sau si despre modul in care se prezinta la persoanele care sufera de aceasta.

Definirea traumei generationale

Trauma generationala este exact cum suna: o trauma care nu este experimentata doar de o persoana, ci se extinde de la o generatie la alta. „Poate fi tacuta, ascunsa si nedefinita, predata in mod involuntar de-a lungul vietii cuiva inca de la o varsta frageda incoace”, sustin specialistii canadieni. Copiii si nepotii cuiva care a fost expus la o trauma severa (Holocaustul, de exemplu) au un risc de 300% de a avea nevoie de autor psihiatric. Acestia pot suferi de anxietate clinica, depresie si stres post-traumatic. Trauma afecteaza procesele genetice, ducand la cresterea reactivitatii traumatice la populatiile care sufera multe traume.

Cine este vulnerabil la traume intergenerationale?

Toata lumea este vulnerabila la traume generationale, dar exista populatii specifice care sunt vulnerabile din cauza istoricului lor. Persoanele exploatate sistematic, cele care suporta abuzuri in mod repetat, cele expuse la rasism si saracie. Ele sunt traumatizate si li se pot declansa modificari genetice. Familiile afectate de catastrofe naturale, razboaie, etc. vor avea reactivitate traumatica pentru generatiile urmatoare. Violenta domestica, abuzul sexual si infractiunile motivate de ura sunt alte acte care pot duce la traume generationale.  

Cum se prezinta trauma generationala

Simptomele traumei generationale pot include hipervigilenta, sentimentul unui viitor scurtat, neincredere, distantare, anxietate ridicata, depresie, atacuri de panica, cosmaruri, insomnie, probleme cu stima si increderea in sine. Traumele pot produce un sistem imunitar disfunctional – unul care este fie prea activ sau unul insuficient de activ. Acest lucru poate duce la boli autoimune sau la o probabilitate mai mare de imbolnavire.

Trauma influenteaza si sistemul imunitar al creierului – microglia. Cand se afla intr-o stare reactiva cu traume mari, microglia mananca din terminatiile nervoase in loc sa imbunatateasca cresterea lor si sa repare daunele. Microglia provoaca depresie, anxietate si dementa. Acest lucru se poate traduce prin schimbari genetice, care pot fi transmise generatiilor viitoare. 

Cum este diagnosticata trauma generationala

Nu exista un diagnostic specific al traumei generationale, in conformitate cu Manualul de Diagnostic al Tulburarilor Mentale, dar fenomenele sunt prezente si recunoscute de catre specialisti. Acestia stiu ca trauma se poate manifesta prin stres, anxietate, panica si prin alte sisteme de alerta. Dar trauma intergenerationala se poate masca si prin comportamente si modele invatate care devin inradacinate. Acestea afecteaza personalitatile oamenilor, comunicarea si relatiile dintre ei, felul cum se raporteaza ei la lume si evenimentele inconjuratoare. 

Incestul este adesea o experienta traumatica care se repeta generatie dupa generatie. Devine o experienta oribila, care este cumva acceptata de familie, deoarece familia devine desensibilizata si se simte fara speranta si neputincioasa in aceasta privinta. 

Tratamentul traumei generationale

Nu exista raspunsuri usoare, dar trauma generationala poate fi rezolvata daca se pune in aplicare terapia individuala si terapia de grup / familie. Cand esti afectat de trauma generationala dar iti dai seama ca nu mai esti singur si ca sunt lucruri care nu au depins de tine sa le schimbi deja incepe vindecarea si recuperarea propriei vieti. 

Daca trauma sau abuzul sunt in curs, este crucial sa opriti ciclul, ceea ce poate necesita o nevoie uriasa de incurajare si sprijin. Grupurile de sprijin, sprijinul financiar, sprijinul pentru gasirea unei locuinte, ingrijirea sanatatii, educatia, sprijinul nutritional, resursele comunitare, conexiunile spirituale si terapia individuala vor trebui abordate pentru incetarea cu succes a traumei generationale. 

Sfat

Daca mergi la medici de multa vreme si ai o adevarata colectie de dianostice dar pana acum niciun tratament nu ti-a rezolvat problema, e foarte posibil sa fi victima unei traume generationale. Poti discuta cu familia despre aceasta ca sa capeti unele indicii dar cel mai bine pentru tine este sa consulti un psihoterapeut care stie cum se gestioneaza o astfel de trauma. Poti apela la cabinetul nostru de psihoterapie si la psihoterapie scurta strategica ca modaitate de recuperare. Este eficienta, scurta si poti solicita chiar si sedinte online. Indrazneste!