Stresul posttraumatic si relatiile de cuplu
Tulburarea de stres posttraumatic (stresul posttraumatic) se poate declansa dupa traumatisme. Simptomele sale pot afecta bunastarea si relatiile unei persoane. Acestea pot retrai traumele, pot avea anxietate intensa, pot evita lucruri care le amintesc de trauma lor si pot experimenta emotii coplesitoare.
Ele pot afecta modul in care se raporteaza la ceilalti, pot deteriora relatiile pacientilor sau pot adauga provocari suplimentare. Stresul posttraumatic poate schimba, de asemenea, modul in care cei dragi interactioneaza cu un supravietuitor. Deteriorarea relatiilor poate afecta negativ recuperarea unei persoane din stresul posttraumatic. Aflati mai multe despre modul in care stresul posttraumatic afecteaza relatiile din acest articol.
Cum poate afecta stresul posttraumatic relatiile?
O persoana isi poate sustine parteneru cu stres posttraumatic, incurajandu-l sa vorbeasca despre sentimentele sale atunci cand se simte confortabil. Cercetarile sugereaza o conexiune intre stresul posttraumatic si problemele de relatie.
Stresul posttraumatic poate adauga provocari suplimentare relatiilor in diferite moduri, inclusiv:
- dereglari emotionale
- pierderea interesului pentru activitatile familiale
- lipsa interesului in activitatea sexuala
- retraumatizare in timpul activitatii sexuale
- dependenta crescuta fata de partener
- exces de furie, distantare, critica sau abuz
- capacitate redusa de rezolvare a problemelor
- partenerul sanatos ajunge sa se simta ca un ingrijitor
- reducerea sprijinului pe care cuplurile il primesc de la membrii familiei care nu inteleg stresul posttraumatic
Unele persoane cu stres posttraumatic nu solicita tratament si nu primesc diagnosticul corect. Prin urmare, cuplurile ar trebui sa fie atente ca stresul posttraumatic le poate afecta relatia chiar si atunci cand niciunul dintre parteneri nu are un diagnostic formal.
Simptomele stresului posttraumatic
O persoana poate avea stresul posttraumatic daca a suferit traume grave si:
- Reexperimenteaza trauma prin cosmaruri, flashback-uri sau ganduri intruzive.
- Evita intentionat lucrurile care le amintesc de evenimentul traumatic.
- Au izbucniri neobisnuite de furie.
- Par anxiosi sau deprimati, in functie de trauma suferita.
- Au un sentiment distorsionat al realitatii si se pot simti vinovati sau rusinati.
- Au ganduri negative intense, stima de sine scazuta si lipsa de speranta.
- Isi pierd interesul pentru activitatile de care se bucurau candva.
- Se lupta sa-si aminteasca parti ale evenimentului traumatic.
Cum sa ajuti un partener suferind de stres posttraumatic
Stresul posttraumatic este o afectiune medicala grava. Este vital pentru partener sa stie ca nu il poate vindeca, poate doar sa-l ajute sa gaseasca tratamentul potrivit. Relatiile puternice sunt importante pentru bunastarea tuturor, iar relatiile negative pot face mai dificila recuperarea din stresul posttraumatic. Sprijinul partenerului este important, ajuta mult la recuperarea celui bolnav. Se simte ajutat si iubit.
Pentru a va ajuta partenerul cu stresul posttraumatic, e bine sa:
- evitati sa-l invinovatiti pentru simptomele lui
- insistati sa se desprinda de trauma
- incurajati-l sa caute tratament
- daca partenerul are ganduri de sinucidere, scoateti orice posibila arma din casa si cereti ajutorul specialistilor
- incurajati persoana iubita sa vorbeasca despre sentimentele sale daca doreste, dar evitati sa-i fortati sa faca asta
- nu le spuneti cum sa se simta, nu dati sfaturi nesolicitate
- Recunoasteti efectul stresului posttraumatic asupra relatiei voastre dar u dati mereu vina pe boala
- identificati declansatorii bolii si reduceti expunerea partenerului la ei. De exemplu, daca zgomotele sau vocile puternice sunt un declansator, evitati sa lasati televizorul pornit.
- Fiti sensibil si empatic la emotiile partenerului. Oferiti confort si caldura, in special in timpul flashback-urilor sau in perioadele de anxietate intensa.
Partenerii sanatosi ai celor cu stres posttraumatic nu sunt ingrijitori si nici terapeuti specializati. Fac tot ce pot ca sa ajute dar cand se simt coplesiti si depasiti, e ok sa fara loc specialistilor. Unele persoane cu stres posttraumatic devin abuzive. Daca partenerul va abuzeaza trebuie sa cautati un loc sigur cat mai curand posibil. Poate fi vorba si de parasirea relatiei.
Tratamente ale stresului posttraumatic
Stresul posttraumatic este o afectiune complexa de sanatate mintala. Un tratament eficient poate include schimbarea stilului de viata, obtinerea de sprijin familial, urmarea terapiei de recuperare, administrarea de medicamente.
- Terapie: va recomandam cea mai rapida si eficienta forma de terapie recuperatorie – terapia scurta strategica. Este concentrata pe solutii personalizate, dureaza in medie 7 saptamani si echipeaza pacientul pentru viitor.
- Medicamente: Unele medicamente pot ajuta in gestionarea simptomelor stresului posttraumatic. Acestea includ antidepresive, medicamente antianxietate si, in unele cazuri, medicamente pentru somn.
- Consiliere pentru cupluri: Consilierea in relatii nu va vindeca stresul posttraumatic, dar poate ajuta cu probleme de relatie, inclusiv cu cele care decurg din stresul posttraumatic.
- Educatie: invatarea cat mai mult posibil despre stresul posttraumatic poate ajuta ambii parteneri sa inteleaga diagnosticul, sa separe problemele de relatie de problemele legate de stresul posttraumatic si sa identifice strategii eficiente de tratament.
- Modificari ale stilului de viata: Exercitiile fizice, alaturarea unui grup de sprijin si discutiile cu cei dragi pot ameliora situatia.
Bine de stiut
Simptomele stresului posttraumatic pot crea provocari si dificultati in relatii. O persoana cu stres posttraumatic poate beneficia de compasiune, dar partenerul sau nu ar trebui sa fie singura sursa de sprijin. Un terapeut poate dezvolta un plan pentru a ajuta cuplul sa faca fata traumelor si sa dezvolte noi moduri de a-si comunica nevoile in relatie.