Ce se intampla cu creierul tau dupa ce suferi o trauma?

Cand oamenii se confrunta cu traume este normal sa fie suparati sau chiar sa experimenteze simptome fizice, cum ar fi greata sau cosmaruri. Acest lucru este cunoscut sub numele de stres post-traumatic si, de obicei, formele usoare se rezolva de la sine, in cateva zile sau saptamani de la evenimentul traumatic. Dar uneori nu se intampla asta. Si stresul post-traumatic ajunge sa le perturbe viata luni sau ani.

Simptome

Simptomele de stres post-traumatic pot include batai rapide ale inimii, greata, transpiratii, dificultati de respiratie si sentimente de anxietate. Pana in prezent, majoritatea cercetarilor in acest domeniu au aratat ca anumite parti ale creierului, cum ar fi amigdala, hipocampul si cortexul prefrontal, sunt intr-un fel modificate din cauza traumei. Cortizolul, un hormon de stres care creste in timpul episoadelor lungi de stres, si norepinefrina, care este responsabila pentru excitare, atentie si vigilenta, sunt observate mai mult la acei pacienti care au fost expusi la traume, sustin specialistii americani.

Factori de risc

Femeile au mai multe riscuri sa dezvolte stres post-traumatic decat barbatii, sustin cercetatorii de la Institutului National de Sanatate Mintala din SUA. Persoanele cu antecedente de probleme de sanatate mintala sunt, de asemenea, expuse unui risc crescut de stres post-traumatic. Lipsa sprijinului emotional din partea prietenilor si familiei dupa o trauma initiala – sau experimentarea unui stres suplimentar in timpul consecintelor evenimentului – poate creste riscul unei persoane de a dezvolta stres post-traumatic.

Reactia ta la trauma depinde de tine

Stresul post-traumatic se manifesta adesea ca o retraire a evenimentului traumatic prin cosmaruri si flashback-uri, dar nu toti oamenii sunt afectati la fel. Unele persoane pot experimenta sentimente de izolare, iritabilitate si vinovatie si pot avea dificultati de somn si concentrare. Desi oamenii de stiinta au reusit sa defineasca schimbarile in structurile creierului, trebuie facute mai multe cercetari pentru a intelege cum unii indivizi ajung sa aiba un diagnostic de stres post-traumatic si altii nu, in ciuda faptului ca sunt expusi la acelasi tip de trauma. De exemplu, unele persoane aflate in situatii de razboi vor suporta simptome de stres post-traumatic de-a lungul vietii, in timp ce altele nu. Acest lucru se poate intampla chiar daca doua persoane au fost in aceeasi situatie si au fost expuse la aceleasi traume. 

Diagnosticarea

Conform Manualului de Diagnosticare a Tulburarilor Mintale (DSM-5), o persoana trebuie sa fi fost expusa la „moarte reala sau amenintare, ranire grava sau violenta sexuala” pentru a fi diagnosticata cu stres post-traumatic. In afara de asta, totuși, nu exista niciun prag pentru a stabili daca ceva este suficient de traumatizant pentru a provoca stres post-traumatic. Depinde mai mult de reactia creierului la aceasta și de cat de grav (si pentru cat timp) este afectata o persoana. Poti sa ajungi la stres post-traumatic chiar daca nu ti s-au intamplat tie lucruri rele, ci doar ai fost martorul lor. Sau daca ai aflat despre o trauma care i s-a intamplat altcuiva. Sau, in cazuri rare, doar daca ai privit videoclipuri /fotografii traumatizante.

Este evident ca cercetarile vor continua, dar ce e clar este ca traumele, indiferent care sunt ele, lasa urme atat la nivel emotional cat si la nivel cerebral/fizic. Creierul persoanelor afectate este schimbat in comparatie cu al unora sanatoase. Nu se poate controla ce, cand, cum este afectata o persoana si poate tocmai asta este aspectul cel mai grav.

Cere ajutor

Se poate gasi ajutor prin psihoterapie, tratamente medicamentoase, sprijinul celor dragi sau sprijinul unor grupuri specializate de sustinere. Daca ai fost afectat de o trauma nu trebuie sa suferi in tacere tot restul vietii. Cere ajutor la cabinet si vei ajunge in scurt timp sa-ti depasesti problema si sa traiesti o viata echilibrata. In prealabil este necesar ca un psihiatru sa-ti dea un diagnostic. Dupa aceea, la cabinetul de psihoterapie, vei primi tot ajutorul de care ai nevoie.