Tot ce trebuie sa stii despre tulburarea de stres acut

Majoritatea oamenilor, trec din pacate, prin evenimente de mare stres din viata lor – o urgenta medicala, efectele unui dezastru natural, un accident de circulatie. Indiferent de evenimentul traumatic specific, lumea va raspunde diferit la acea trauma.

O modalitate prin care cineva poate raspunde la traume este prin dezvoltarea a ceea ce este cunoscut sub numele de tulburare de stres acut sau o reactie deosebit de puternica la traume imediat dupa producerea evenimentului. Dintr-o perspectiva terapeutica, tulburarea de stres acut se concentreaza pe reactia pe termen scurt la un traumatism care a fost experimentat”, explica specialistii. nu trebuie sa fii in centrul unui eveniment traumatic pentru ca acesta sa te impacteze. Ti se poate intampla si daca asisti in timp ce o alta persoana experimenteaza trauma sau daca afli despre una indurata de o ruda sau un prieten apropiat.

In timp ce tulburarea de stres acut este un diagnostic similar cu tulburarea de stres post-traumatica, intervalul de timp in care se intampla fiecare este un factor distinctiv important. Daca o persoana are o reactie emotionala puternica la un eveniment traumatic in luna urmatoare evenimentului, probabil ca sufera de tulburare de stres acut. Daca incep sau continua sa experimenteze o reactie dupa aniversarea de o luna a traumei, sufera de tulburare de stres posttraumatic (PTSD). De asemenea, este important sa retineti ca nu toti cei care sufera de tulburari de stres acut vor continua sa sufere de PTSD si, in mod similar, unele persoane care sufera de PTSD nu au suferit tulburari de stres acut imediat dupa trauma.

Se considera ca oricine a suferit o trauma risca sa sufere de tulburari de stres acut, dar anumite persoane pot prezenta un risc mai mare, inclusiv cele care, prin natura lor, tind sa fie evitante.

Care sunt simptomele tulburarii de stres acut?

In timp ce toata lumea poate experimenta un raspuns la traume – si in special tulburari de stres acut – in moduri diferite, exista cinci categorii de simptome ale tulburarii de stres acut, spun specialistii. Acestea includ:

  • Disociere. Simptomele din aceasta categorie includ o perceptie modificata a timpului si o detasare de propriul corp in urma unui incident traumatic.
  • Intruziune. Aceste simptome includ flashback-uri cu incidentul traumatic, cosmaruri despre acesta sau orice alte sentimente intruzive.
  • Excitare. Simptomele includ dificultati de concentrare, hipervigilenta, senzatie de iritabilitate si senzatie de suprasolicitare.
  • Evitare. Aceasta include evitarea stimulilor care amintesc de trauma, cum ar fi anumite locuri, sentimente sau chiar oameni. 
  • Stare de spirit negativa. Acest lucru ar putea insemna tristete si negativism, incapacitatea de a vedea lucrurile pozitive.

Cum este diagnosticata si tratata tulburarea de stres acut?

Un profesionist din domeniul sanatatii mintale poate diagnostica tulburarea de stres acut atunci cand un pacient care a suferit recent o trauma spune ca se confrunta cu oricare dintre simptomele de mai sus. Tratamentul medicamentos poate fi sau nu necesar. Vestea buna este ca multi oameni se recupereaza fara prea mult efort. Daca un pacient are nevoie de tratament, va fi indrumat spre terapie. 

Desi este important un diagnostic in timp util, e indicat sa va linistiti putin dupa trauma suferita, sa va limpeziti gandurile si abia dupa aceea sa solicitati psihoterapie. 

Totusi, este important sa va monitorizati sentimentele in zilele si saptamanile dupa ce ati suferit o trauma, mai ales dupa acea perioada de trei zile, dupa care se poate instala tulburarea de stres acut.

Daca dupa cateva zile de la trauma nu reusiti sa va linistiti, psihoterapia scurta strategica va poate fi de mare ajutor. Este o forma de terapie bazata pe solutii personalizate care de cele mai multe ori da roade in mai putin de 2 luni. Ajuta pacientul sa se recupereze din dificultate, sa-si inteleaga propriile reactii si sa fie echipat pentru viitor.