6 motive pentru care esti stresat la locul de munca

stresat

Sa fii mereu stresat la locul de munca nu e lucru usor. E doar o problema de timp pana cand ajungi sa cedezi, sa nu mai faci fata, sa ratezi lucruri importante. Tocmai de asta se si pune intrebarea: ce anume te streseaza de iti afecteaza capacitatea de a muncii? Si daca stai sa te gandesti, iti dai seama ca sunt, in mare, 6 motive care iti dau viata peste cap.

Oboseala

Este strans legata de somn si de cat de tare te privezi de orele normale de odihna. Cu cat esti mai mult pe minus, cu atat efectele negative (lipsa de concentrare) cu care te confrunti sunt mai vizibile. Mai este vorba si de odihna activa. Daca tot ce faci zi de zi este sa muncesti cat e ziua de lunga si sa te ocupi de treburile familiei tale, fara niciun fel de relaxare ajungi ca oboseala sa fie amestecata cu plictiseala. O combinatie extrem de daunatoare – vecina cu depresia.

Multitaskingul te face stresat

Pana la un punct poate insemna eficienta la maxim. Dincolo de care te va stresa peste puterile tale. Te vei teme ca nu cumva sa gresesti ceva, facand atat de multe lucruri in paralel. Nu cumva sa-ti dezamagesti sefii sau colegii, pentru ca asta poate insemna pierderea locului de munca. E mai bine sa iei treburile una cate una si sa te concentrezi la maxim asa incat totul sa iasa foarte bine. Trebuie sa ai grija ca aceeasi problema o poti avea si acasa, din cauza multitaskingului.

Termenele de predare

Se intampla rar ca termenele de predare ale unor lucrari sa fie unele pertinente. Tot timpul ni se cere mai mult, mai bine, mai repede. Cat mai repede. Daca se poate ca totul sa fie gata ieri, e foarte bine. Daca traiesti cativa ani in aceasta haituiala a termenelor de predare, nu e de mirare ca esti stresat. Incearca din start sa obtii niste termene realiste si decent de gestionat. Pentru ca stresul provoaca imbolnavire si boala nu face casa buna cu munca.

Lipsa pauzei de pranz

Pauza de pranz nu este doar pentru a manca ceva in graba. Pauza de pranz este si pentru odihna, chiar daca nu e decat de 30 minute. Stiai ca nu te poti concentra cu adevarat la munca ta mai mult de 50 de minute? Daramite 4 sau 8 ore! Devii ineficient, demotivat, obosit, chinuit. Ai nevoie de acea pauza ca sa-ti odihnesti ochii, sa-ti limpezesti gandurile, sa mananci in liniste, sa schimbi doua vorbe cu colegul de birou sau pur si simplu sa iesi afara si sa respiri aer curat (daca se poate). Nu sari peste acest moment important de respiro.

Conditiile de munca

Sunt foarte importante. Ai nevoie de un birou al tau, de un dulap pentru lucrurile personale, de un spatiu luminat si curat, ferit de zgomote puternice. Fara toate acestea nu ti se poate cere sa lucrezi eficient si sa nu fii deloc stresat. Unii cred ca aceste conditii de lucru sunt chiar mai importante decat un salariu bun, pentru ca vietuiesti in acel loc multe ore in fiecare zi. Daca este impropriu, risti chiar sa te imbolnavesti, nu doar sa fii stresat.

Relatiile cu sefii si colegii

Atat cat depinde de tine, incearca sa ai relatii bune cu colegii si sefii tai. Daca sunt relatii tensionate intre voi, nu veti putea lucra bine impreuna. In final vei fi nevoit(a) sa-ti schimbi locul de munca. Daca ii cunosti bine inseamna ca poti preintampina anumite situatii neplacute, sa eviti criticile si observatiile, etc. Fii atent(a) si investeste timp si energie in lucruri care chiar merita efortul.

Dupa cum vezi, poti sa scazi semnificativ nivelul stresului la locul de munca (si acasa). Observa si analizeaza totul in jurul tau din prisma stresului pe care ti-l provoaca si vei stii exact ce ai de facut asa incat sa-ti fie bine.