7 semne care spun ca suferi de sindromul burnout. Nu le ignora

Cu siguranta te-a incercat si pe tine epuizarea. Poate acasa dar cel mai probabil la locul de munca. Daca lucrezi multe ore zi de zi, mult peste cele 8 regulamentare si faci asta de ceva vreme, nu e de mirare ca ai ajuns la sindromul burnout. Esti stresat, coplesit si ai pierdut orice bucurie sau interes fata de ceea ce faci, fata de munca ta. Poate ca altadata iti oferea satisfactii si erai motivat sa faci performanta, dar nu asta e starea pe care o ai acum. Detaliem mai jos 7 semne clare care spun ca suferi de sindromul burnout si intr-un material viitor iti vom da detalii cu privire la ce poti face ca sa te simti mai bine. Bineinteles ca e inclus aici ajutorul medical de specialitate, dar nu numai el. 

Nu-ti (mai) face placere sa mergi la munca. Abia astepti sa pleci

Obisnuiai sa te duci la serviciu cu placere si sa faci cu drag munca ta. Nu si acum. Urasti sa mergi la munca, nu-ti mai plac task-urile tale – nu numai ca le urasti pe cele plictisitoare dar nu le mai agreezi nici pe cele pe care pana de curand le faceai cu placere. Ti se pare ca timpul trece greu si nu mai vrei decat sa se faca ora de plecare. 

Ai dificultati de concentrare si esti ineficient

Pana si task-urile simple au inceput sa dureze mult pana le termini. Te intrerupi frecvent si orice lucru care se petrece in preajma ta te distrage de la munca. Nu mai ai energie ca sa fii productiv, nu te mai intereseaza respectiva munca si implicit ti-e greu sa te concentrezi. 

Nu mai ai rabdare cu colegii si clientii

Nivelul tau de iritabilitate e crescut si oricine e in preajma ta te calca pe nervi. Devii o prezenta de evitat la locul tau de munca pentru ca esti dificil si oamenilor le e greu sa se inteleaga cu tine. Nerabdarea este un simtop al stresului, oboselii si al anxietatii. 

Ai ameteli si dureri inexplicabile de cap sau stomac

Atunci cand esti obosit si stresat organismul tau incepe sa le somatizeze sub forma de dureri care nu au o cauza biologica. Desi te doare stomacul, problema nu e la stomac. Sunt dureri de tip reactiv, pentru ca nu ai luat masuri la vreme ca sa te odihnesti si sa te destresezi. Aceste dureri si stare de disconfort pot reprezenta semne pentru multe alte probleme de sanatate. E necesar sa mergi la medic. 

Suferi mereu de raceala

Sindromul burnout iti compromite sistemul imunitar. Adica esti foarte vulnerabil in fata racelilor si gripelor. Si nu patesti asta doar cand e frig acasa si s-ar explica o raceala. In miezul verii tu esti racit si nu-ti trece orice ai face. 

Esti obosit toata ziua dar noaptea nu poti dormi

Atat oboseala constanta cat si insomnia sunt simptome clare ale sindromului bunout. Mai ales cand sunt asociate, prezente amandoua pe durata unei zile. Te simti coplesit de volumul de munca pe care il ai de facut incat nu poti dormi. Mai mult, noaptea stai treaz de parca ar fi ziua. 

Nu-ti mai plac nici alte activitati 

Pe masura ce sindromul bunout se adanceste starea de neplacere pe care o ai la munca se raspandeste si la tine acasa. Nu-ti mai face placere sa petreci timp cu familia, nu-ti mai place sa faci anumite lucruri pe care pana atunci le-ai facut cu placere. Dezinteresul acesta care te-a cuprins risca sa te distruga nu numai la locul de munca ci si in propria familie. A ajuns deja foarte departe si trebuie sa faci ceva cat mai repede. 

Recomandarea noastra este sa NU ignori starea pe care o ai. Nu e ceva pasager care trece de la sine. Este o boala complexa pe fondul unei oboseli cronice si ai nevoie de ajutor medical. Mergi la medicul tau de familie si spune-i cum te simti, fa-ti analize, ia medicamente, odihneste-te. Ia o pauza. E posibil sa fie nevoie sa-ti schimbi locul de munca, dar mai inainte de asta ai grija de sanatatea ta. 

Vom reveni cu alte recomandari care sa te ajute sa te recuperezi mai repede si mai eficient intr-un material viitor. Multa sanatate!