Munca de acasa si sanatatea psihica. Izolare, depresie, burnout

In ultimii 2 ani multa lume a descoperit ca munca de acasa nu e pentru ea. Pare mai simplu sa lucrezi de acasa decat de la birou, dar ai de gestionat mai multe variabile. Iar unii dau rateuri. Cei care au experienta ca freelanceri au depasit deja aceste probleme. Haideti sa vedem care sunt aspectele care conduc la izolare, la burnout si la depresie precum si ce se poate face pentru a fi prevenite sau tratate.
Cu ce se confrunta cei care lucreaza numai de acasa
- Muncesc mai mult decat timpul normal. Cand munceau la birou stiau exact care le este programul si se straduiau sa-l respecte. Acum, cu lucrul de acasa lucrurile s-au schimbat. Se trezesc mai tarziu, stau mai mult la cafea si incep programul in pijama. Unele lucruri merg mai greu in lipsa comunicarii directe cu sefii si colegii. Nu mai pot lucra concentrat si durata muncii de altadata se lungeste. Poate ca incep la 9 dimineata, dar cu siguranta nu mai termina la 18. Chiar si asa, majoritatea firmelor cu lucratori de acasa au raportat cifre foarte bune de eficienta. Oamenii sunt motivati sa munceasca pentru ca le bate la usa criza materiala, pe langa cea de sanatate provocata de pandemie.
- Amesteca munca cu familia. Cand si munca si familia se aduna acasa nu prea ai cum sa nu le amesteci. Treci de la ofertele comerciale pentru serviciu, la gatit, la facut o piata mica si ajungi curand la temele copiilor sau la reparat calculatorul sau internetul care nu mai functioneaza. Ai ziua plina si nici nu mai stii cand trece.
- Nu iau pauza la jumatatea programului. Daca nici macar nu mai stiu cand trece timpul, nici nu se mai pune problema de pauza la pranz. Poate le pune copiilor de mancare, dar pentru sine nu mai e timp. Si tot asa zile in sir. Nu e de mirare ca stresul, gastrita si colonul iritat „bat la usa”.
- Somnul si programul normal de viata sunt date peste cap. Nici nu e de mirare. Alimentatia e haotica. Si somnul la fel. Daca apare vreo uegenta la munca, noaptea se transforma in zi. Nu mai exista nici macar conceptul de program de somn. Odihna este superficiala, insuficienta.
- Comunicarea este defectuoasa si solicitanta. Comunicarea mediata tehnologic necesita timp, uneori mai mult incurca decat ajuta la transmiterea clara a unor informatii. Iar daca mai apar si probleme tehnice… iata cum se consuma mult timp di energie. Unele situatii sunt inerente. Altele trebuie mai bine gestionate.
- Nu mai au viata sociala. Cu munca prelungita pentru servicium amestecata cu treburile familiei si cu alimentatie haotica si somn superficial e mare lucru daca mai ramane timp si pentru viata sociala. De cand cu pandemia, restrictiile si criza pana si viata sociala a intrat… la apa. Avem nevoie de ea, dar ea nu mai exista. Legaturile s-au racit si nu mai ai nici timp si nici energie ca sa le iei de capat.
Ca sa recapitulam, stai prost cu sanatatea. Esti epuizat fizic si psihic, ai nevoie sa-ti reorganizezi viata, sa impui niste limite familiei si sa mai faci ceva si pentru sufletul tau. Duci in spate o povara grea si ti-ar prinde bine o mana de ajutor.
Izolare, depresie, burnout
Izolarea s-a instalat in urma restrictiilor pandemiei dar si din cauza faptului ca esti mereu ocupat si nu mai ai timp pentru altceva sau altcineva. Suntem fiinte sociale, deci socializarea ne este absolut necesara. La vremuri grele putem compensa cu ajutorul tehnologiei. Reorganizarea vietii, sa faci ordine in haosul care s-a creat este absolut necesara. Si poti cere ajutor medical as incat sa reusesti. La urma s-a inatalat depresia si nimic n-a mai avut vreun sens. Repede, cere ajutor, se poate remedia si aceasta problema.
Te asteptam la cabinet pentrubmana de ajutor de care ai nevoie.