Cum sa evitati stresul si epuizarea muncii de la distanta
Stresul este un aspect comun pentru angajatii care muncesc de la distanta (de acasa). De aceea este esential pentru fiecare dintre noi sa invatam sa avem grija de sanatatea noastra mintala asa cum avem grija si de cea fizica.
Gestionarea sanatatii mintale la locul de munca este la fel de importanta precum atingerea obiectivelor si mentinerea unor niveluri ridicate de productivitate. Problemele cu angajatii care lucreaza de acasa, cum ar fi singuratatea si epuizarea, sunt in crestere – in special cu angajatii care nu au mai lucrat niciodata de acasa. Pentru a-i ajuta pe acestia sa gestioneze stresul si sa mentina o sanatate mintala buna, le oferim cateva recomandari in randurile care urmeaza.
Ce este munca de acasa?
Lucrul de la distanta nu mai este doar un avantaj. Astazi, este o necesitate pentru multi. Atunci cand casa dvs. devine spatiu de lucru, poate duce la dificultati in stabilirea limitelor, presiune suplimentara în cariera, probleme de gestionare a volumului de munca si multe altele. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care multora le este greu sa lucreze de acasa cu norma intreaga.
Angajatii care au trecut la munca de la distanta pot avea presiune suplimentara in a lucra cu copiii in casa si de a raspunde nevoilor familiei lor si in acelasi timp sa ramana implicati si productivi la locul de munca.
Stresul lucrului de acasa: cum îl puteti identifica?
75% dintre lucratorii de la distanta recunosc ca experimenteaza stres si epuizare cu privire la munca lor. Peste 37% raporteaza ca lucreaza mai multe ore decat au facut-o anterior. Acest lucru este asociat cu cresterea sarcinilor de ingrijire a copiilor si alte responsabilitati casnice.
Epuizarea muncii la distanta
Cand te simti epuizat dupa o zi lunga de munca, ai sentimente negative cu privire la locul de munca sau vezi ca eficienta ta profesionala scade. Acestea pot fi semnele de avertizare ale epuizarii muncii la distanta. Cu natura sa cronica, te poate obosi mental chiar inainte de a realiza ca ceva nu este în regula.
Aceasta presiune intensa ii poate determina pe angajati sa se intinda prea mult ca durata de munca si, in cele din urma, sa se epuizeze, afectandu-le performanta. De asemenea, faptul ca nu puteti sa va opriti si sa discutati cu colegii, sa comparati progresul sau sa puneti intrebari simple poate ingreuna indeplinirea sarcinilor.
Stresul muncii de acasa
Te lupti cu munca de acasa si cu depresia? Nu esti singur. In timp ce doar 5% dintre lucratorii angajati au mentionat ca se confrunta cu stresul de la locul de munca de acasa inainte de pandemie, aceasta cifra a crescut brusc la 18% in timpul pandemiei.
Mentinerea unui echilibru intre viata profesionala si viata privata si ingrijirea de sine regulata poate ajuta la eliminarea stresului de acasa inainte de a se transforma intr-o epuizare completa.
Constientizarea sanatatii mintale
Constientizarea sanatatii mintale la locul de munca ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare companie. In incercarea de a mentine profitabilitatea, poate fi pusa prea multa presiune asupra angajatilor care sunt ingrijorati de securitatea locurilor de munca din cauza impactului pandemiei asupra afacerilor. Si nu numai a pandemiei…
Grijile si presiunea asupra angajatilor, in special a celor care lucreaza de acasa pentru prima data, pot exacerba bolile mintale si pot duce la o scadere a productivitatii. Educarea sau pur si simplu vorbirea despre sanatatea mintala la locul de munca deschide un canal pentru angajati si lideri din cadrul unei companii pentru a-si impartasi experientele intr-un mod care sa faca echipa sa se simta mai aproape si mai in siguranta.
Gazduirea de summit-uri regulate despre sanatatea mintala, trimiterea saptamanala de sfaturi de gestionare a stresului prin e-mail, evidentierea lunii de constientizare a sanatatii mintale sau invitarea angajatilor sa ia parte la „zilele sanatatii mintale” sunt cateva lucruri pe care angajatorii le pot face pentru a ajuta la constientizarea problemei acesteia in cadrul firmei lor. Atunci cand echipa dintr-o firma este constienta de cum sa aiba grija de propria sanatate mintala, oamenii pot vedea semne in ei insisi sau la colegii care sunt pe punctul de a deveni coplesiti.
Un coleg de echipa aflat la distanta se poate simti singur atunci cand lucreaza de acasa. Unele simptome la care trebuie sa fiti atenti la colegii care pot fi suparati includ izbucniri emotionale, o scadere a performantei in munca, retragerea fata de colegi si sentimente constante de descurajare sau tristete.
Cum sa imbunatatiti sanatatea mintala a celor care muncesc la distanta
Iata cateva sfaturi si obiceiuri pe care le puteti implementa pentru a avea grija de sanatatea voastra mintala in timp ce lucrati de acasa.
-
Prioritizati ingrijirea propriei sanatatii mintale
Poate parea evident, dar intr-un calendar plin de intalniri, sarcini, termene limita, familie, igiena fizica si copii, gandul la cum sa lucrezi la sanatatea ta mintala este adesea ultimul. Cu toate acestea, este esential ca firmele si angajatii sa investeasca in activitati si initiative de stimulare a sanatatii mintale. Acest lucru ajuta angajatii in lumpta lor inainte ca problemele lor sa devina serioase pentru companie.
Angajatii isi pot proteja sanatatea mintala facand pauze regulate in timpul serviciului si al intalnirilor. De asemenea, pot incerca sa-si indeplineasca sarcinile folosind populara tehnica Pomodoro pentru gestionarea timpului. Acest lucru permite pauze in care isi pot pune niste haine in masina de spalat, isi pot verifica copiii sau isi pot lua cateva minute pentru a se odihni. Modalitatea conteaza foarte mult atunci cand vine vorba de a prospera in medii de lucru noi. Practicand unele dintre aceste obiceiuri, iti poti intari sanatatea mintala si poti castiga mai multa energie pentru a fi productiv in munca de acasa.
-
Fiti deschisi si realizati ca nu trebuie sa fiti perfecti
Cand lucreaza de la distanta, multi angajati simt presiunea de a-si dovedi valoarea angajatorilor. Acest lucru va poate face sa va ascundeti luptele pe masura ce treceti la noi aranjamente de munca si va poate descuraja sa cautati ajutor de la colegi si la angajator. De asemenea, va poate determina sa va ocupati de mai multa munca pentru a demonstra ca sunteti productiv chiar si atunci cand lucrati de acasa.
Acesta este un moment care solicita leadership in toata lumea, nu doar in cei care ocupa functii de conducere. Daca deschideti calea incurajand obiceiuri bune de sanatate mintala si discutii in timpul intalnirilor de echipa, puteti crea o cultura organizationala mai buna, bazata pe sprijin, empatie si productivitate.
-
Creati o rutina si respectati-o
Cand vorbim de obiceiuri bune de lucru de acasa, crearea unei rutine si respectarea ei se afla in fruntea listei. Rutinele va intaresc sanatatea mintala prin reducerea numarului de decizii pe care trebuie sa le luati intr-o zi. Creati mai mult spatiu mental si aveti mai multa energie pentru a duce lucrurile la bun sfarsit atunci cand sunteti organizat si pregatit pentru sarcinile pe care le-ati planificat intr-o zi. S-ar putea sa nu reusiti totul, dar veti avea mult mai multa liniste si control.
Retineti ca organizarea rutinei nu ar trebui sa se opreasca doar la „ce” faceti in timpul zilei de lucru, ci si la „unde” o faceti. Creati un spatiu de lucru dedicat cu un scaun ergonomic care va sprijina spatele, gatul si coloana vertebrala.
Incercati sa va programati antrenamente sau plimbari zilnice pentru a va mentine corpul sanatos. Medicii spun ca exercitiile fizice regulate ajuta la scaderea nivelului de anxietate si la cresterea fluxului de endorfine in organism.
-
Urmariti-va munca in mod transparent
Una dintre cele mai mari preocupari ale angajatilor care sunt incepatori in lucrul de la distanta este sa isi dea seama cum isi pot arata munca intr-un format usor, accesibil fiecarui membru al echipei implicat.
Software-urile de colaborare in echipa rezolva acest lucru fara probleme, facilitand comunicarea si lucrul cu directie clara si vizibilitate asupra a ceea ce se asteapta de la fiecare membru al echipei pe fiecare proiect. Puteti face mai multe lucruri cu mai putin stres, deoarece software-ul ofera structura si flexibilitatea de care aveti nevoie pentru a fi productiv în timp ce lucrati de la distanta. Puteti finaliza proiecte in sincronizare cu echipa intr-un singur portal. Ca si cum ati fi unul langa altul la birou.
-
Controlati-va aportul de informatii
Desi este intelept sa fiti informati cu privire la cele mai recente stiri, este important sa va protejati de dezinformari. Va puteti proteja sanatatea mintala urmarind stiri relevante din surse de incredere si ignorandu-le pe toate celelalte. Trecerea prin fluxul constant de stiri negative din intreaga lume este daunatoare sanatatii voastre mintale. Va creste nivelul de anxietate si stres si va afecteaza perspectiva si performanta la munca.
In schimb, puteti inlocui verificarea stirilor cu un obicei pozitiv. Ori de cate ori va faceti griji sau cititi stirile, puteti bea un pahar cu apa, puteti inspira adanc sau medita. Aceste obiceiuri sanatoase pot transforma impulsul de a ramane la curent cu stirile din lume intr-un mijloc pentru a ramane sanatos.
Cum sa aveti grija de sanatatea mintala a colegilor de munca atunci cand lucrati de acasa
A ramane conectat este una dintre cele mai proactive modalitati de a avea grija de sanatatea mintala a colegilor de munca care lucreaza si ei de acasa. Cu chat-uri de grup, videoconferinte si conversatii telefonice, ii puteti verifica pe acei colegii care par sa se lupte mai mult decat altii.
Puteti sugera o activitate virtuala distractiva de team building pentru a stimula apropierea si prietenia in echipa. Cel mai important, ii puteti asculta si ajuta pe cei care sunt singuri intr-o situatie stresanta sau se simt coplesiti de treburile cotidiene – nu doar de cele legate de munca.
Dupa cum vedeti, munca de acasa nu are numai avantaje. Este provocatoare, combativa. Unora nu li se potriveste deloc. Dar oricat de greu ar fi, exista solutii. Daca simtiti ca aveti nevoie de ajutor de specialitate, puteti face oricand programare la cabinetul de psihoterapie scurta strategica si sedintele pot avea loc online, chiar si in grup. Dupa cum este necesar. Veti vedea dupa o singura sedinta cat de bine va veti simti. Ca si cum o povara uriasa vi s-a luat de pe umeri.