Ce sunt gandurile intruzive?

Gandurile intruzive sunt ganduri bruste, involuntare, care pot fi deranjante. Aceste ganduri pot fi chinuitoare pentru individ, dar nu duc la actiuni daunatoare. Desi fiecare poate experimenta ocazional ganduri bruste care pot fi deranjante sau incomode, unele persoane experimenteaza ganduri dese, involuntare, care provoaca stres si anxietate intensa. In acest articol, discutam despre ce sunt gandurile intruzive, unele mituri care le inconjoara si modul in care o persoana afectata poate primi tratament.

Ce sunt ele?

Gandurile intruzive pot fi deranjante. Potrivit Institutului American de Sanatate Mintala, gandurile intruzive se numara printre simptomele tulburarii de stres posttraumatic. Ele pot fi, de asemenea, o caracteristica a anxietatii, depresiei si tulburarii obsesiv-compulsive. Gandurile intruzive sunt ganduri nedorite care par sa se declanseze din senin. Gandurile pot fi, de asemenea, explicite, ceea ce poate declansa starea de rusine sau jena si persoana afectata nu mai cere ajutor.

Potrivit Asociatiei Americane de Anxietate si Depresie gandurile intruzive sunt involuntare si nu au nicio influenta asupra realitatii sau a dorintelor unei persoane. Oamenii nu actioneaza la aceste ganduri (nu trec la fapte) considerandu-le de obicei socante si inacceptabile. Gandurile intruzive pot fi persistente si pot provoca suferinte semnificative la unele persoane.

Adesea, cu cat oamenii incearca sa scape de aceste ganduri, cu atat persista mai mult si cu atat devin mai intense.

 

Tipuri comune de ganduri intruzive

Este esential sa intelegem ca gandurile intruzive sunt involuntare. Persoanele care le experimenteaza se simt de obicei respinse. Exista multe tipuri de ganduri intruzive. Subiectele comune ale gandurilor intruzive includ:

 

Ganduri intruzive sexuale

Gandurile intruzive sexuale tind sa se invarta in jurul sexualitatii unei persoane sau dauneaza sexual altora. Exemple de ganduri intruzive sexuale pot include:

  • frica de a fi atras sexual de sugari
  • frica de a fi atrasi de membrii familiei lor
  • temeri cu privire la orientarea lor sexuala

 

Gandurile intruzive si relatiile

Oamenii s-ar putea sa-si faca griji pentru relatiile pe care aceste ganduri le pot incuraja. Exemple de ganduri intruzive in relatii pot include:

  • Analiza obsesiva a sentimentelor pentru partener. Senzatie de vinovatie. 
  • Solicitarea constanta de asigurare si reasigurare din partea partenerului.
  • Indoieli cu privire la fidelitate.

 

Gandurile religioase intruzive

Tipurile de ganduri religioase intruzive pot include:

  • Dumnezeu sa nu-i ierte pentru pacatele lor si sa-i trimita in iad
  • Senzatie de vinovatie atunci cand persoana se afla intr-o cladire religioasa
  • Repetarea continua a anumitor rugaciuni
  • Teama ca au pierdut legatura cu Dumnezeu sau cu credintele lor
  • analizandu-le constant credinta

 

Ganduri violente intruzive

O persoana poate experimenta ganduri violente fata de sine sau fata de ceilalti. Gandurile comune intruzive violente includ:

  • Se gandesc sa le faca rau celor dragi sau altor persoane 
  • Se gandesc sa foloseasca cutite sau alte obiecte, ceea ce poate duce la inchiderea obiectelor ascutite
  • Se gandesc sa otraveasca alimentele pentru cei dragi, ceea ce poate duce la evitarea gatitului

Oamenii care experimenteaza aceste ganduri pot evita locurile publice si contactul cu alte persoane.

Mituri

Exista cateva mituri care inconjoara ganduri intruzive. Acestea includ:

Mitul 1: O persoana vrea sa actioneze asupra acestor ganduri

Fapt: Oamenii nu vor sa actioneze asupra gandurilor lor intruzive (sa treaca la fapte). 

Si contrariul poate fi adevarat. Cel mai periculos mit din jurul gandurilor intruzive este ca acestea vor duce la actiune. Cei care experimenteaza aceste ganduri, de obicei, muncesc din greu pentru a le combate, ceea ce determina ca gandurile sa devina persistente. Gandurile sunt in contradictie cu natura persoanei care le gandeste.

Mitul 2: toate gandurile merita examinate

Fapt: Gandurile nu au intotdeauna un sens.

Oamenii nu trebuie sa vada fiecare gand ca un semn sau un avertisment. In ciuda modului in care aceste ganduri pot face o persoana sa se simta, nu poarta nici un sens sau dorinta.

 

Cauze

Gandurile intruzive sunt ganduri obsesive si conduc la comportamente compulsive. Persoanele cu stres posttraumatic pot experimenta, de asemenea, ganduri intruzive si inspaimantatoare. Stresul posttraumatic este o afectiune care se dezvolta in urma unui eveniment traumatic. Persoanele cu stres posttraumatic se confrunta cu flashback-uri legate de situatia traumatica prin care au trecut. De asemenea, s-ar putea sa experimenteze ganduri intruzive care au legatura cu trauma. In unele cazuri, insa, cauza gandurilor intruzive este neclara.

Tratament

Persoana afectata nu trebuie sa traiasca cu ganduri intruzive. Sunt disponibile mai multe optiuni de tratament pentru persoanele care se confrunta cu aceasta problema. Terapia scurta strategica ajuta persoana sa schimbe modul in care gandeste si reactioneaza la aceste ganduri. Medicamentele pot include inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei sau alte antidepresive. Poate dura 8-12 saptamani pana cand incep sa-si faca efectul in combaterea gandurilor intruzive.

Cateva sfaturi pentru a face fata gandurilor intruzive: 

  • identificarea gandurilor drept intruzive
  • lamurirea ca sunt involuntare si irelevante pentru viata de zi cu zi
  • Acceptarea lor, lipsa de rezistenta la gandurile intruzive
  • continuarea comportamentului normal
  • intelegerea ca gandurile pot reveni

O persoana trebuie sa evite:

  • Sa se lupte cu gandurile ca sa le indeparteze
  • Sa incerce sa inteleaga sensul gandurilor
  • Sa treaca la actiune conform gandurilor

Diagnostic

Pentru a putea analiza stuatia, medicul de familie va intreba despre natura acestor ganduri si frecventa lor. De asemenea, daca exista un istoric familial de afectiuni de sanatate mintala. Dupa aceasta va trimite la un specialist (psihiaru) care va pune diagnosticul corect. Acesta va prescrie un tratament medicamentos si va va explica ca sedintele de psihoterapie sunt necesare pentru recuperare. Cele doua alternative lucreaza impreuna pentru sanatatea celor afectati.

Perspectiva

Este posibil sa se trateze unele cauze ale gandurilor intruzive. Unii oameni vor depasi tulburarea obsesiv-compulsiva sau stresul posttraumatic, dar poate dura destul de mult timp. Altii pot continua sa prezinte simptome, dar sa le poata gestiona prin tratament. In unele cazuri gandurile intruzive pot persista mult timp. Este posibil ca persoana afectata sa invete sa traiasca cu aceste ganduri si sa nu le lase sa ii afecteze viata.

Cand sa caute ajutor

Oricine experimenteaza ocazional unele ganduri nedorite dar, de obicei, nu este necesar sa se adreseze unui medic sau terapeut. Dar daca cineva experimenteaza ganduri intruzive care ii provoaca suferinta regulata sau severa, trebuie sa ceara ajutor. Specialistii pot ajuta persoana sa inteleaga ce ii provoaca gandurile si cum trebuie sa le trateze. Prin psihoterapie scurta stategica pacientul va fi recuperat complet in numai cateva saptamani, in paralel cu tratamentul medicamentos.