Catastrofizarea – o distorsiune cognitiva care iti alimenteaza gandurile anxioase

Iti suna familiar, nu-i asa? Chiar daca nu te pricepi la termeni de specialitate iti dai seama usor ca e vorba de o exagerare care provoaca daune majore in modul de gandire. Aceasta distorsiune a modului de gandire face ca orice lucru, poate chiar minor si neinsemnat sa devina o catastrofa care iti soarbe toata energia si toate preocuparile. De aici si pana la anxietate in stadiu avansat nu e decat un pas. Iata cateva repere dupa care iti poti da seama usor daca suferi si tu de aceasta distorsiune cognitiva. Dupa aceea va fi simplu de luat masurile necesare asa incat sa combati aceasta stare de fapt.

  1. Cel mai rau scenariu

Distorsiunea gandirii alimenteaza anxietatea prin faptul ca in orice situatie se alege instinctiv cel mai rau scenariu. Sa zicem ca plecati toamna la drum lung cu masina si nu aveti sa stiti exact cum va fi vremea. Anxiosul se va gandi in mod automat la accident grav, la pana in miezul noptii intr-un loc pustiu si alte asemenea lucruri care in mod curent sunt doar exceptii. Majoritatea soferilor ajung cu bine la destinatie chiar si pe vreme rea, nu-i asa? Acest permanent scenariu negativ il face pe anxios preocupat excesiv de o situatie banala. Atat de preocupat incat are potentialul de a-i da viata peste cap. Si nu este doar un fel de a spune…

  1. Provocari ale vietii

Ocazional apar si provocari in vietile noastre. Iar anxiosul nu se poate raporta la ele decat cu acelasi scenariu negativ sau scenariu extrem. Nu poate lua in calcul ca o provocare, o situatie dificila poate ajuta la depasirea propriilor limite. Nimeni n-ar trebui sa se complaca la nesfarsit in zona de confort. Pana si anxiosii trebuie sa le depaseasca. Daca nu se descurca singuri, pot oricand sa ceara ajutor de specialitate. Terapia scurta strategica este o arma eficienta impotriva anxietatii si a modului distorsionat de gandire pe care pacientii cu aceasta boala il au.

  1. Dar daca… 

Asa incepe o sondare nesfarsita a mintii si bagajului de amintiri pe care il are anxiosul. Tot timpul ii vin in minte lucrurile rele care i s-au intamplat de-a lungul timpului si este convins ca i se vor intampla din nou. Dar daca… n-o sa iau examenul, dar daca n-o sa ma angajeze, dar daca n-o sa ma placa… Dar daca! Aceste doua cuvinte pot sa raneasca, sa descalifice, sa descurajeze atat de mult incat noi toti ar trebui sa ne gandim serios sa le scoatem din propriul vocabular. Cu atat mai mult anxiosii carora le fac atat de mult rau.

  1. Anticiparea unor lucruri negative

Desi toata lumea stie ca anticiparea negativa nu are nici macar 5% fundament  real, tot ne incurcam gandurile in aceasta forma de anxietate, de ingrijorare cu privire la viitor. Sigur ca situatia pe care o traversam nu e deloc confortabila dar de aici pana la a privi viitorul ca pe o catastrofa e cale lunga. Anxiosii trebuie sa faca exercitii de normalizare a negativitatii. Sigur, nimeni nu neaga ca se petrec si lucruri rele in lumea in care traim, dar nu trebuie generalizate. Nu li se intampla toate numai anxiosilor. Trebuie sa ne antrenam mintile in asa fel incat sa ne putem raporta la relele lumii in care traim cu oarecare detasare. Pentru ca altfel riscul de imbolnavire grava creste proportional cu felul nostru de gandire.

  1. Dialogul interior

Poate nu va vine sa credeti dar fiecare om vorbeste cu el insusi. Aceasta „vorbire interioara” poarta numele de dialog cu sine. Anxiosii au un dialog descurajant cu sine insusi care nu face decat sa-i traga in jos, sa-i departeze de reusite si lucrurile bune care, altfel, li s-ar putea intampla. Conteaza mult felul cum te raportezi la propria persoana. Atat timp cat crezi despre tine lucruri rele nici nu mai e nevoie ca altii sa faca asta. Sau, cum ar spune bunicii nostri, iti tai singur creanga de sub picioare. Tu trebuie sa fii prima persoana cu parere buna si sanatoasa despre tine insuti. Vezi in tine atuuri, calitati, inzestrari pentru ca in mod sigur le ai. Chiar daca pana acum n-ai reusit in viata, nu inseamna ca nu o poti face de acum inainte. Invata sa ai ochi sa vezi ca faci si lucruri bune si folositoare.

  1. Analiza scenariului negativ

Daca pana acum ai fost maestru in a concepe scenarii negative acum trebui sa le faci si analiza. Adica sa mergi pana acolo incat sa gasesti cel mai rau scenariu al unui lucru negativ care ti s-ar putea intampla si sa te raportezi la el. Ce ai face concret daca ai nimeni fix in cel mai rau scenariu pe care l-ai conceput vreodata? Trebuie sa faaci ceva, nu-i asa?  Si pe masura ce faci eforturi sa te raportezi la el vei vedea ca gasesti in tine si resursele necesare pentru a-l depasi. Devine gestionabil, capata… fata umana. Te poti raporta la el, nu mai este doar un cosmar care iti bantuie sufletul ziua sau noaptea.

  1. Jurnalul gandurilor negative

Ni se intampla tuturor sa avem ganduri negative, dar nu trebuie sa le lasam prea mult in mintea noastra pentru ca se vor inmulti. Adica ne vor acapara mintea. De cum ti-a trecut prin minte un gand negativ, noteaza-l in jurnal. Dupa o perioada de notari atente in jurnal, vei putea observa niste modele de ingrijorare, niste patern-uri, ceva repetitiv. Cauta sa intelegi radacina gandurilor negative. Poate fi o trauma din trecut, o ingrijorare din prezent, un disconfort cu privire la viitor. Odata identificata radacina, combate-o insistent. Daca nu stii cum, poti cere ajutor de specialiate – chiar si online!

Psihoterapia online

Multe persoane sufera de forme variate de anxietate si majoritatea recunosc ca au in portofoliu catastrofizarea. Au incercat diverse metode de a se debarasa de acest mod defectuos de a gandi dar n-au reusit singuri. Acestora dar si celor care tocmai au primit un diagnostic de anxietate le recomandam sa apeleze cu incredere la psihoterapia scurta strategica. Se pot organiza sedinte la cabinet sau sedinte online, dupa cum considera fiecare ca ii este mai usor. Aceasta forma de recuperare psihologica din anxietate (si nu numai) este foarte eficienta pentru ca este personalizata – se cauta solutii specifice la problema pe care o are pacientul. Acesta isi va intelege mai bine problema, cauza pentru care a ajuns sa sufere de boala pe care o are si ce trebuie sa faca in raport cu psihoterapeutul asa incat sa se recupereze cat mai rapid sis a reinceapa sa se bucure de viata. Psihoterapia scurta strategica echipeaza pacientul si pentru viitor, pentru ca majoritatea afectiunilor psihice au si recaderi – asa ca pacientul va putea sa recunoasca eventuale semne de recadere si va trece rapid la combaterea lor.