Anxietatea si cofeina – este vreo legatura intre ele? Specialistii spun ca da 

Daca bei bauturi cu cofeina in mod regulat, probabil ca stii ca prea multa cofeina iti poate provoca nervozitate. Daca mai sorbi cateva inghitituri de expresso si dupa cina, atunci cu siguranta vei ajunge sa te enervezi foarte usor si din motive minore. Daca ai ajuns deja sa consumi 3-4 cesti/cani pe zi, nici nu mai trebuie sa te mire diagnosticul de anxietate care ti-a fost pus.

Consumul de cofeina este un lucru serios  pentru persoanele cu anxietate, spun specialistii americani. Asta pentru ca puternicul stimulent care se gaseste in mod natural in boabele de cafea declanseaza anxietatea prin accelerarea functiilor corpului.

Poate cofeina sa provoace anxietate?

Efectele naturale ale cofeinei stimuleaza o serie de senzatii, cum ar fi inima care iti bate mai repede, corpul tau se incalzeste, ritmul respirator creste – toate lucrurile care imita anxietatea. Din punct de vedere psihologic, este dificil pentru mintea umana sa recunoasca ca aceasta nu este anxietate pentru ca se simte la fel.

Potrivit Bibliotecii Nationale de Medicina din SUA, semnele comune ale anxietatii declansate de cofeina includ: neliniste, nervozitate, dureri de cap, transpiratie, insomnie.

Mai mult de 400 de miligrame de cofeina pe zi (aproximativ 4-5 cani de cafea) pot creste probabilitatea de anxietate si atacuri de panica la persoanele sensibile la aceasta. Cofeina poate fi atat de puternica incat tulburarea de anxietate indusa de cofeina este o subclasa in Manualul de diagnostic al tulburarilor mintale din SUA.

Consumul exagerat de cofeina – un cerc vicios?

Cu toate acestea, cofeina – cea mai frecvent consumata substanta psihoactiva din lume, conform unei analize din 2013 din Journal of Caffeine Research – nu ne afecteaza pe toti in acelasi mod. Motivul? E vorba de genetica. Conform unui studiu din 2019 din Jurnalul American de Nutritie Clinica, persoanele care sunt sensibile la efectele cofeinei o pot metaboliza mai lent decat altele, ceea ce inseamna ca poate persista in organism mai mult timp.

Consumul regulat de cofeina te poate pune intr-un cerc vicios daca esti predispus la anxietate indusa de cofeina. E posibil ca unele persoane sa nu poata dormi noaptea din cauza anxietatii induse de cofeina, iar dimineara are un nivel de energie foarte scazuta apoi bea cafea pentru a se trezi. E un ciclu vicios.

Specialistii recomanda sa pastrati un jurnal al impactului cofeinei in viata voastra timp de o saptamana. Pe langa numararea fiecarui cappuccino si latte pe care le sorbiti, urmariti alte surse ascunse de cofeina pe care le puteti consuma, cum ar fi cafeaua decofeinizata (da, chiar si cafeaua decofeinizata are putina cofeina), cola, ciocolata, medicamente pentru durere fara prescriptie medicala, bauturi energizante,  gustari infuzate. Saptamana urmatoare eliminati toata cofeina, pastrand restul dietei si activitatilor la fel. Specialistii va asigura ca veti observa o imbunatatire vizibila a nivelului anxietatii.

Cum sa reduceti consumul de cofeina

E posibil ca unii oameni sa isi doreasca sa reduca sau sa limiteze treptat consumul de cofeina pentru a ajuta la evitarea simptomelor de sevraj. Simptomele comune ale sevrajului de cofeina includ dureri de cap, oboseala, dificultati de concentrare si iritabilitate. Potrivit Journal of Caffeine Research, reducerea treptata a cofeinei prin scaderea dozei poate ajuta la atenuarea acestor simptome.

Ce se intampla daca nu te lupti cu anxietatea — ar trebui totusi sa reduci cafeaua sau ceaiul cu cofeina pentru sanatatea ta mintala? Nu neaparat, sustin nutritionistii. Este o chestiune de doza. Cafeaua imbunatateste cognitia si performanta atletica. Dar daca e prea multa, se intoarce impotriva ta.

De retinut

Desi nu exista o abordare universala in privinta cofeinei. Sorbitul moderat de cafea poate avea beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc mai mic de boli cardiovasculare si diabet de tip 2, sustin cei de la Jurnalul de Medicina Johns Hopkins.

Asadar, exista anxietate indusa de consumul excesiv de cofeina. Dar 1-2 cesti pe zi este considerat un consum moderat si cu efect de inviorare si de buna gestionare a unor afectiuni fizice. Insa, cei care au istoric de anxietate in propria viata sau in familie ar fi bine sa nu o consume deloc pentru ca le accelereaza simptomele de anxietate si le poate da viata peste cap.

Indusa sau nu de cofeina, daca suferi de anxietate, e bine sa iei masurile care se impun si sa-ti tratezi boala. Cea mai eficienta forma de tratament este psihoterapia, iar forma cea mai rapida este terapia scurta strategica – iti ofera solutii personalizate. Asadar, nu mai sta pe ganduri, cere ajutor la cabinet chiar acum.