Tulburarea Obsesiv Compulsiva se vindeca. Hai sa vezi cum

tulburarea obsesiv compulsiva

Tulburarea obsesiv compulsiva este considerata a fi o afectiune a perceptiei, datorita faptului ca ea se bazeaza pe o fobie. Aceasta fobie determina pacientul sa reactioneze prin formule sau actiuni compulsive cu scopul de a-si reduce fricile.

Conform cercetarilor 80% din pacientii cu aceasta afectiune prezinta atat obsesii cat si compulsii. Numai 20% au doar obsesii sau doar compulsii. Tulburarea obsesiv compulsiva afecteaza 2-3% din populatie. Aceasta se manifesta atat la femei cat si barbati. Ea apare preponderent la baieti intre 6 si 15 ani si la femei intre 20 si 29 de ani.

 

Ce solutii gasim la tulburarea obsesiv compulsiva?

Atunci cand ne lovim de probeme incercam sa gasim solutii. Dupa cum se pricepe fiecare. De cele mai multe ori solutiile abordate de catre suferinzii de tulburare obsesiv compulsiva sunt evitarea si punerea in aplicare a unor ritualuri.

Persoanele cu ritualuri orientate catre preventie incearca sa anticipeze circumstantele sau evenimentul inspaimantator, in asa fel incat sa favorizeze cel mai bun rezultat. Sau sa-l evite pe cel mai dezastros (orientarea catre viitor)

Cei cu ritualuri reparatorii sunt cei care incearca sa repare o situatie care s-a petrecut deja in asa fel incat sa nu se mai simta in pericol.

Din ultimele studii s-a constatat ca exista doua variante de actiuni preventive:

  1. Ritualuri rationale preventive (acestea permit persoanei sa previna situatiile care ii sperie cum ar fi molipsirea de o boala, pierderea controlului, pierderea energiei)
  2. Ritualuri de linistire prin gandire magica (formarea de gandire magica in stransa legatura cu credintele fataliste religioase, convingeri derivate din superstitii, increderea in puteri extraordinare)

De cele mai multe ori fricile care determina aparitia ritualurilor sunt foarte puternice. Ele pot determina un comportament agresiv si amenintator (chiar suicid sau autolezare) din partea pacientului. Acest comportament vizeaza rudele si prietenii care sunt mai putin cooperanti cu pacientul.

 

Cum pot ajuta o persoana care sufera de tulburare obsesiv compulsiva?

Eforturile pacientului pe durata procesului terapeutic ghidat de specialist trebuie susținute si de membrii familiei sau de prieteni in mediul de acasa. Fiind o tulburare de personalitate, care este una mai generala, progresul poate fi mai greu. Terapia solicita persoanelor suferinde sa schimbe ceea ce ele au fost mereu. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să vi-l amintiti este faptul că rabdarea este esentiala. Unele tulburări psihologice, printre care si aceasta, sunt mai rezistente la tratamentul imediat si efectele se vor observa în timp.

O persoana cu aceasta tulburare va primi teme pentru acasa casa de la psihoterapeut, pentru a exersa în afara cabinetului ceea ce discuta în timpul sedintei. Efectuarea acestor teme este crucială pentru progresul terapiei. De foarte multe ori, insa, aceste teme sunt incomode pentru pacient deoarece il forteaza sa parasească zona sa de confort. Un ajutor important poate fi sprijinul apropiatilor in indeplinirea acestor sarcini, de la o sedinta terapeutica la alta.

 

Intelegerea felului in care gandeste pacientul

Intelegerea ritualurilor pacientului este importanta si nu revine numai terapeutului ci si persoanelor din preajma acestuia. Iata un exempu extraordinar :

„Un pacient internat intr-un spital de psihiatrie avea un ritual: spunea continuu „boc – boc’’. Un psihiatru incearca sa intervina si il intreaba pe pacient: de ce spui asta? Pentru a indeparta lupii, raspundea pacientul. Doctorul incerca sa il convinga pe pacient sa se opreasca spunandu-i: dupa cum vezi aici nu este niciun lup. Desigur raspundea pacientul, asta pentru ca functioneaza foarte bine! … si intre timp, continua sa spuna acelasi lucru.”

Daca incercam sa rationalizam ritualul nu facem decat sa intarim credintele pacientului. Terapia trebuie sa urmeze logica aparent fara sens care sta la baza actiunilor pacientului. Patologia obsesiv compulsiva se bazeaza pe o logica paradoxala (un control care determina pierderea controlului). De aceea terapia trebuie construita pe o logica paradoxala: a stinge focul adaugand si mai multe lemne.

Chiar daca pare dificil, sunt solutii (terapie, tratamente, grupuri de sprijin) si pentru aceasta afectiune. Nu-ti pierde speranta. Cauta ajutor la un specialist.