8 mituri despre tulburarea obsesiv compulsiva. Lucruri pe care oamenii le inteleg gresit despre tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv compulsiva este una dintre cele mai gresit intelese afectiuni psihologice. Exploram mai jos cateva mituri foarte daunatoare, in speranta ca asa ii vom ajuta pe suferinzi sa se faca mai usor intelesi iar pe cei din preajma lor sa faca un efort de schimbare a perspectivei din care privesc lucrurile.
Mitul 1 – Daca iubesti lucrurile ingrijite si ordonate probabil ai tulburare obsesiv compulsiva
Persoana care isi curata casa pentru ca vrea o casa ordonata si asta ii aduce bucurie nu are tulburarea obsesiv compulsiva. Este tulburare obsesiv compulsiva numai daca i-ar provoaca suferinta. Daca cineva isi petrece ore intregi curatandu-si casa in fiecare zi pentru ca se teme ca se va intampla ceva teribil daca nu o face, atunci ar fi tulburarea obsesiv compulsiva.
Mitul 2 – Ar fi evident daca cineva ar avea tulburarea obsesiv compulsiva, deoarece ar evita intotdeauna sa paseasca pe crapaturile trotuarului si ar verifica mereu daca au oprit centrala
Unele tipuri de tulburarea obsesiv compulsiva sunt usor vizibile din cauza simptomelor fizice dar multe nu sunt. Tulburarea obsesiv compulsiva tinde sa fie o tulburare foarte secreta. Timpul mediu necesar pentru a cere ajutor variaza in jur de 10 ani. Prietenii si familia bolnavului recunosc adesea ca nu au habar de suferinta lui. Credeti ca ar fi in stare sa-l ascunda atat de mult timp daca simptomele ar fi intotdeauna evidente?
Ca exemplu, o multime de oameni cu tulburarea obsesiv compulsiva efectueaza compulsii pur mentale, cum ar fi numararea interna, rugaciunea si efectuarea de liste care sunt imposibil de observat de un strain.
Mitul 3 – Tulburarea obsesiv compulsiva nu este deosebit de grava
Nu este constructiv sa incepem sa comparam cat de rea este o boala in raport cu alta, dar ar trebui sa ne amintim ca bolnavii de tulburarea obsesiv compulsiva pot deveni legati de casa si inceteaza sa mai poata trai orice seamana cu o viata normala. Ei pot petrece fiecare moment de veghe in rutine mentale. In mod tragic, unele persoane cu tulburarea obsesiv compulsiva vor ajunge sa incerce sa se sinucida.
Mitul 4 – Daca intalnesti pe cineva cu tulburarea obsesiv compulsiva, cel mai bun lucru de facut este sa-l ajuti cu rutina lui
Este incredibil de dificil pentru prieteni si familie sa priveasca cum o persoana draga se afla intr-o astfel de problema. Tentatia este sa-i linisteasca si sa se ofere sa fie cel care verifica daca toate lucrurile sunt in ordine.
Desi asigurarea poate fi un lucru minunat in viata de zi cu zi, nu este un mod bun de a face fata acestei boli. Tulburarea obsesiv compulsiva este un monstru cu care trebuie sa te confrunti mai degraba decat sa colaborezi. Ajutorul cuiva nu face decat sa sustina existenta bolii in persoana draga. Nu acesta este scopul, nu-i asa? Spune persoanei dragi ca vezi ca se lupta, dar nu vei incuraja comportamentul pe care il are. Acesta este un raspuns mai sanatos si, in cele din urma, mai amabil.
Mitul 5 – Persoanelor cu tulburarea obsesiv compulsiva le lipseste vointa
Aceasta greseala este adesea comisa de oameni care stiu putin despre tulburarea obsesiv compulsiva si nu intreaga boala. Daca intelege ca persoana afectata nu se poate opri din respectarea rutinelor, ritualurilor si gandurilor care ii guverneaza viata, urmatorul lucru pe care il spune e „Ei bine, incetezi sa o faci?” Raspunsul? Persoana afectata isi foloseste deja toata vointa incercand sa lupte impotriva bolii! Pentru un bolnav care a trait ani de zile cu aceste rutine e nevoie de mult timp, efort si energie pentru corectarea comportamentului. O astfel de tulburare nu poate fi eliminata peste noapte.
Mitul 6 – Nu te poti face bine daca ai tulburare obsesiv compulsiva
Multi oameni au conceptia gresita ca tulburarea obsesiv compulsiva este o trasatura de personalitate si ca, daca o ai, nu mai este nimic de facut. Cu toate acestea, exista tratament pentru tulburarea obsesiv compulsiva: terapia este tratamentul recomandat in prima linie. O terapie in care se ia in considerare modul in care gandeste si raspunde pacientul la gandurile obsesive. S-a demonstrat clinic ca este eficient – modul de a gandi si implicit comportamentul pacientului se poate schimba fundamental.
Mitul 7 – Putem glumi despre tulburarea obsesiv compulsiva
Tulburarea obsesiv compulsiva face adesea obiectul glumelor celorlalti. Cand suferinzii se plang, sunt acuzati ca nu au simtul umorului.
Inainte de a va alatura ilaritatii, luati in considerare raul pe care aceste glume il pot provoca. Unii cred ca tulburarea obsesiv compulsiva inseamna sa fii adept al perfectionismului. De fiecare data cand perpetuam acest mit, ii oprim pe oamenii bolnavi sa ceara ajutor.
Nu sugerez sa nu radem niciodata de luptele noastre – a gasi umor in cele mai intunecate locuri poate fi o lumina calauzitoare. Glumele inexacte sunt cele problematice.
Mitul 8 – Tulburarea obsesiv compulsiva poate fi utila
Suferinzii insisi sustin adesea ca exista logica si uz in ritualurile lor. De fapt, tulburarea obsesiv compulsiva nu este niciodata utila. Cand controalele si verificarile trec de la sanatos la distructiv – atunci exista o problema. Este mai bine sa te spulberi o data pentru totdeauna decat sa-ti periclitezi viata cu tulburarea obsesiv compulsiva cronica.
Daca ai fost diagnosticat(a) cu aceasta boala de curand dar nu ai inceput sedintele de psihoterapie e momentul sa incepi. Lucrurile se pot complica si mai mult. Daca ai pe cineva drag diagnosticat cu aceasta boala, il poti insoti la terapie asa incat sa poti intelege mai bine situatia si ca sa stii concret cum sa-l ajuti. Psihoterapia scurta strategica poate fi de un real folos pentru ambele categorii de persoane. Este o metoda terapeutica ce se concentreaza pe solutii personalizate si care echipeaza pacientul si pentru viitor.