Tipuri majore de tulburare obsesiv-compulsiva  

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) afecteaza oamenii in mod diferit, dar exista cateva moduri comune in care sunt exprimate obsesiile si compulsiile.

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o afectiune de sanatate mintala care implica ganduri si / sau comportamente recurente compulsive. Manualul de diagnosticare al tulburarilor mintale nu clasifica TOC in subtipuri, deci nu exista categorii convenite in mod formal de TOC. Cu toate acestea, multi psihologi pot fi de acord ca exista doua tipuri generale de TOC din perspectiva a ceea ce le produce.

TOC condus de frica

La cei care sufera de TOC condus de frica, comportamentele obsesive sau compulsive, numite ritualuri, sunt efectuate deoarece persoanele cred cu tarie ca, daca nu le face, lucrurile de care se tem se vor intampla. De exemplu, cineva al carui TOC se manifesta ca obsesii ca ceva rau se poate intampla, se teme in permanenta ca raul va veni peste ea sau cei dragi si, prin urmare, verifica lucrurile in mod repetat. S-ar putea teme ca, daca nu isi verifica toate aparatele si intrerupatoarele din casa, aceasta va lua foc in timp ce persoana se afla la munca.

Alte persoane cu TOC pot avea obsesii cu privire la sanatate din cauza fricii de boala. Acesti oameni sunt speriati ca ei sau oamenii din jurul lor se vor imbolnavi daca ei nu fac anumite verificari sau ritualuri. Temerile obsesive sunt adesea insotite de curatarea compulsiva a suprafetelor, din cauza convingerii ca germenii de pe acesta ar putea imbolnavi oamenii. Mai ales in contextul in care traim si pandemia de Covid ne tulbura comportamentele. 

Alti oameni cu TOC condus de frica lupta cu ganduri intruzive care le ocupa in mod constant mintea. Oricine poate avea aceste ganduri in mod trecator, dar in asociere cu TOC, exista o teama puternica ca aceste ganduri reprezinta cine este cu adevarat o persoana. Pentru a obtine o usurare a suferintelor lor, persoanele cu ganduri intruzive se vor angaja uneori in anumite actiuni in mod repetat, vor avea ritualuri mentale, etc 

TOC condus de disconfortul sistemului nervos

In 2005, cercetatorii de la Behavior Therapy Center din Greater Washington au observat ca exista persoane cu TOC care prezinta unele simptome legate de cele ale Sindromului Tourette. In cazul acesta problemele sistemului nervos fac ca persoanele sa experimenteze ticuri involuntare – miscari sau sunete bruste, scurte si adesea repetitive.

Asadar, au emis ipoteza ca TOC tourettic, asa cum l-au numit cercetatorii, ar putea fi condus/produs si de sistemul nervos. Persoanele cu acest tip de TOC ar putea simti nevoia sa faca unele ritualuri in mod repetat fara sa existe vreun motiv special.

„Oamenii cu acest tip de TOC, de obicei, nu stiu de ce ii deranjeaza ceva si adesea il vor descrie ca doar sa nu se simta bine”, spun specialistii. „In cazul lor nu este vorba de teama.”

Cum apar aceste tipuri de tulburare obsesiv-compulsiva

Indiferent de ceea ce determina TOC-ul unei persoane, exista cateva moduri comune in care sunt exprimate obsesiile si compulsiile.

  1. Verificarea: necesitatea de a verifica in mod constant si in mod repetat lucrurile.
  2. Nevoia de ordine si simetrie: necesitatea de a aranja si rearanja in mod constant obiectele pana cand acestea sunt perfect in ordine sau simetrice.
  3. Nevoia de curatare: necesitatea de a curata sau spala lucruri sau suprafete de mai multe ori.
  4. Numararea: necesitatea de a numara pana la anumite numere sau de a numara elemente sau pasi.

Ritualurile implicate in aceste constrangeri sunt facute pentru a ameliora sentimentele de suferinta, indiferent daca acea suferinta provine de la teama ca se va intampla ceva rau altfel sau pentru ca se simte cu adevarat inconfortabil sa nu o faca.

 

Vestea buna este ca indiferent de tipul de Tulburare Obsesiv-Compulsiva ai suferi exista ajutor si exista vindecare. Apeleaza cu incredere la terapia scurta strategica si vei vedea cum in numai cateva saptamani viata ta poate reveni la normal.