5 boli asociate tulburarii obsesiv – compulsive

Din cauza deteriorarilor sufletesti produse de tulburea obsesiv compulsiva, pacientul incepe treptat sa sufere si de alte boli care sunt serioase si de luat in seama. Despre acestea urmeaza sa va furnizam cateva detalii in randurile de mai jos. 

Tulburarea dismorfica a corpului

Aceasta boala este caracterizata prin ganduri persistente cum ca trupul pacientului este urat sau defect. Aceste ganduri produc tulburare emotionala si persoana nu mai poate functiona normal, nu mai poate face lucrurile marunte cotidiene. Aceasta tulburare este caracterizata prin comportamente repetitive similare tulburarii obsesiv compulsive si includ ciupirea pielii, ingrijire excesiva sau sport in exces pentru slabire. 

Tulburarea Hoarding (acumularea de obiecte)

Si aceasta este o tulburare aproape de tulburarea obsesiv compulsiva. Se petrece atunci cand o persoana este incapabila sau are dificultati persistente in a se desparti bunuri materiale. Este caracterizata prin anxietate raportata la posesiuni. Aceste persoane nu doresc sa arunce anumite obiecte desi e evident ca nu le mai sunt de folos. Se simt rusinate de situatia in care sunt. Pe masura ce boala avanseaza viata cotidiana a pacientului este din ce in ce mai afectata. Nu mai au spatiuin locuinta, apar probleme sociale, riscuri pentru sanatate din cauza conditiilor sanitare nesigure. 

Probleme in relatii

Tulburarea obsesiv compulsiva in asociere cu anxietatea sociala pot sa afecte relatiile pe care persoana bolnava le are: casatorie, curtare, etc. Aceasta varianta relationala a bolii este caracterizata prin ganduri persistente de indoiala cu privire la partener. De asemenea pot exista ganduri cu privire la atractie si valorizare in opiniapartenerului. Aceste ganduri persistente pot afecta o relatie daca sunt lasate netratate. 

Depresia

Depresia se poate instala atunci cand persoana cu tulburare obsesiv compulsiva realizeaza ca se afla intr-o capcana a unor comportamente si ritualuri care au condus laun declin semnificativ a calitatii vietii sale. Acesta este motivul, spun specialistii, pentru care a crescut incidenta depresiei in asociere cu tulburare obsesiv compulsiva. Oamenii realizeaza ca boala le-a afectat relatiile, capacitatea de a merge la munca sau la scoala si… se imbolnavesc si mai rau. 

Riscul de sinucidere

Si gandurile de sinucidere sunt comune printre suferinzii de tulburare obsesiv compulsiva. Acestia incep sa se gandeasca la faptul ca moartea ar putea fi singura solutie pentru problemele pe care le au. Atunci cand intensitatea bolii creste si ei realizeaza ca tratamentele nu le usureaza situatia asa cum si-ar dori incep sa se gandeasca la moarte ca la o solutie. Nu inseamna ca tratamentele nu functioneaza ci ca bolnavii isi doresc sa revina la starea de dinaintea bolii foarte repede si fara sa depuna eforturi constante. Aceasta lupta pentru sanatate ii epuizeaza. 

In concluzie

Daca suferiti de tulburare obsesiv compulsiva e indicat sa urmati tratamentul recomandat de specialisti. Daca nu faceti asta boala va va macina incet sanatatea psihica si fizica, relatiile si tot ceea ce conteaza pentru dvs. Sa luati zilnic pastile si sa mergeti saptamanal la psihoterapie poate fi obositor, dar aceasta este calea spre sanatate si recuperare deplina. Este singura solutie. Daca doriti ca perioada de psihoterapie sa dureze mai putin dar sa fie la fel de eficienta puteti apela la terapia scurta strategica. Va ofera solutii concrete, va pregateste sa luptati cu boala si cu orice posibile reveniri. Veti iesi din boala mai puternic. Si veti fi sanatos.