4 simptome de tulburare obsesiv compulsiva relationala
Tulburarea obsesiv compulsiva afecteaza pacientii si familiile acestora in moduri foarte subtile. Iata cum aceasta boala poate capata o forma relationala. Si daca se instaleaza intr-un cuplu riscul este sa-l distruga. Mai devreme sau mai tarziu. Iata care sunt cele 4 simptome fundamentale ale acestei forme de tulburare obsesiv compulsiva.
- Cauta reasigurare. Atunci cand partenerul sau partenera are deja un diagnostic de tulburare obsesiv compulsiva si incepe sa se consulte cu altii cu privire la relatia dintre voi doi e semn ca doreste reasigurare. Ofera-i aceasta asigurare, petreceti timp impreuna si explica-i ca trebuie sa va consultati unul cu celalalt cu privire la relatia voastra. Un cuplu inseamna doua persoane. NU mai multe.
- Cauta dovezi. Persoana afectata este ca un detectiv emotional. Vrea sa stie daca face pereche buna cu partenerul/partenera, daca este la fel de iubita ca mai inainte. Orice semn banal ca nu e asa o face sa depaseasca limitele normale ale unei curiozitati in cuplu. Ajusteaza-ti compotamentul si ofera-i dovezile de dragoste de care are nevoie. Daca n-o faci, viata ta poate deveni un calvar. Iar daca o faci, ai numai de castigat. Pana la urma daca o iubesti, arata-i! Nu tine asta numai pentru tine. Dragostea e ceva frumos!
- Face comparatii. Uite alt lucru care te poate enerva la culme la un pacient obsesiv compulsiv relational. In permanenta va face comparatii intre relatia dintre voi si relatiile altor persoane pe care le cunoasteti. Orice succes al altora va trebui sa devina si succesul vostru. E obositor, dar daca luptati impreuna, e posibil ca tocmai dificultatile generate de boala sa va intareasca relatia. Important este sa vreti amandoi sa fiti impreuna.
- Ritualuri mentale. E posibil sa nu-ti dai seama de la inceput ca asta face pacientul, pentru ca nu-i poti patrunde in ganduri decat daca iti spune. Daca iti face o marturisire. In primul rand NU rade, oricat de ciudat si neobisnuit ti se va parea. Daca o faci, nu-ti va mai spune niciodata nimic si cu asta s-a terminat si relatia voastra de cuplu. Trateaza situatia cu rabdare, acorda-i timp si incearca sa intelegi care sunt cauzele acelor ritualuri. Ce anume le declanseaza. Asa vei stii cum sa le preintampini.
Nu, nu spunem ca va fi usor sa traiti asa. Dar spunem ca exista vindecare, exista viata si dupa tulburare obsesiv compulsiva relationala. Cereti impreuna ajutorul unui specialist. Daca pacientul consulta deja un psihoterapeut, ii recomandam si partenerului acestuia sa il insoteasca la sedintele de psihoterapie. Acestea pot fi adevarate revelatii pentru ambele persoane. Pot aduce vindecare si in cuplu, nu doar pentru fiecare in parte.