Cum ajuti o persoana care sufera de tulburare obsesiv compulsiva
Cu siguranta nu e simplu nici pentru persoana afectata de tulburare obsesiv compulsiva si nici pentru cele care se afla in preajma ei. Fie ca e vorba de familie, fie ca e vorba de prieteni apropiati, e necesara multa rabdare. In randurile de mai jos va dam cateva sugestii care ar trebui sa usureze viata bolnavului si felul in care relationati cu acesta.
Recomandari practice
- Orice s-ar intampla si orice ar avea nevoie abordeaza lucrurile cu calm si cu rabdare, pentru ca sigur are un motiv sau o frica pentru care face ceea ce face. Ca sa poti fii asa, ai nevoie mare de odihna. Daca e necesar, ocazional, pune ceva timp deoparte pentru tine – ca sa-ti incarci bateriile.
- Fii empatic, pune-te in locul bolnavului atunci cand vrei sa-l intelegi mai bine.
- Asculta-l atunci cand vrea sa-ti povesteasca ce simte, ce crede, ce-l supara pentru ca asa vei stii mai bine cum sa reactionezi pe viitor. Nu-ti poate explica mereu, asa ca profita de ocazie atunci cand o face. Si resursele emotionale ale bolnavului se termina, nu doar ale tale.
- Fa-ti obiceiul sa nu-l contrazici si sa nu-i faci observatii sau critici, n-ar ajuta la nimic. Incearca sa-l ajuti facand tu anumite lucruri in locul lui care stii ca ii provoaca frica, obsesie, compulsie. In felul acesta ii arati ca de fapt lucrurile pot fi foarte simple.
- Nu face haz de neputintele bolnavului, nu sunt lucruri pe care acesta si le doreste. Daca ar putea, ar fugi de ele.
- Nu-i divulga secretele, arata-i ca poate avea incredere in tine.
- Incearca sa-i asiguri in spatiul personal mult calm si siguranta. Asa il ajuti sa se relaxeze. Si chiar are nevoie de asta.
- Daca are inca un loc de munca trebuie sa fii constient ca pacientului ii este extrem de greu sa-l pastreze. Isi consuma multa energie si verifica de multe ori ceea ce face. Intarzie cu munca, este ironizat, penalizat si traieste sub imperiul fricii ca va fi concediat sau ca nu va mai putea vreodata sa aiba un loc de munca si sa fie independent.
- Nu starni o cearta daca bolnavul nu suporta anumite modificari pe care le faci prin casa. Orice schimbare inseamna pentru el nesiguranta. Lasa lucurile ca mai intainte. Le vei putea schimba dupa ce persoana draga se va recupera din aceasta boala. Alfel, asimilarea schimbarii de catre bolnav va declansa noi comportamente repetitive si suparatoare.
- NU te lasa schimbat de obiceiurile bolnavului. Ai doar rabdare cu el pana se vindeca. Nu-i imprumuta comportamentele de asigurare. Nici tu si nici copiii vostri, daca aveti.
De retinut!
Stim ca nu e usor sa fii in preajma unui om cu aceasta boala si ca situatia poate dura luni si chiar ani. Atunci cand simti ca nu mai poti, cere ajutor. Exista riscul sa ajungi la extenuare, la imitarea comportamentului bolnavului, la enervare si tensiune constanta. Ai grija si de tine, nu doar de bolnav. Daca si tu te imbolnavesti, cine o sa aiba grija de voi amandoi? Documenteaza-te cat mai mult despre boala celui drag, cu cat stii si intelegi mai multe cu atat iti va fi mai usor.