Tulburarea obsesiv-compulsiva – cum o recunosti?

tulburarea obsesiv-compulsiva

Tulburarea obsesiv-compulsiva este o afectiune anxioasa care implica ganduri incontrolabile, repetitive si nedorite carora pacientul le da curs frecvent. Pacientii realizeaza ca gandurile si actiunile lor sunt irationale insa nu au capacitatea de a se controla si de a se elibera de aceasta problema. Comportamentele obsesiv-compulsive pot fi variate, in functie de persoana suferinda. Unii se pot spala pe maini de teama bacteriilor pana se ranesc, altii se intorc din drum ca sa mai verifice ceva sau au adevarate ritualuri de verificat diverse lucruri prin casa.

Tulburarea obsesiv-compulsiva – manifestari

Obsesiile sunt involuntare, tulburatoare si dizabilitante, iar pacientii nu si le doresc. Problema e ca nu le pot controla. Iata cateva categorii in care se pot incadra pacientii cu comportament obsesiv compulsiv:

  • Pacienti preocupati de obiecte. Se folosesc de diverse obiecte ca si cum ar fi amulete aducatoare de noroc si se tem ca daca le arunca li se intampla ceva rau. Din aceasta cauza pastreaza tot felul de obiecte vechi si inutile.  
  • Pacienti preocupati de igiena. Nu e rau sa fii riguros in privinta curateniei din locuinta sau de la locul de munca, insa tot ce e exagerat este daunator. In loc ca aceste lucruri sa-ti fie de folos, ajung sa te stapaneasca.  
  • Pacienti preocupati de verificari. Uneori pericolul este real si o verificare prinde foarte bine. Problema apare atunci cand verifici repetat ca sa te asiguri ca e totul asa cum trebuie.  
  • Pacienti preocupati de greseli si pacate. Lucrurile pe care le facem sunt imperfecte oricat ne-am stradui noi. Daca dam tot ce avem mai bun, e suficient. Orice depaseste aceasta limita devine daunator.  
  • Pacienti preocupati de ordine si simetrie. Aranjarea lucrurilor tine de ordine si e folositoare. Pana la un punct. Dincolo de aranjarea curenta si practica a lucrurilor inseamna obsesie (simetrie, culori, forme).  

Cere ajutor!

Orice lucru pe care nu mai reusim sa-l controlam, ajunge treptat sa ne controleze el pe noi. Atunci cand ajungi sa te subordonezi unor obiecte sau obiceiuri ar trebui sa fie un semnal de alarma si trebuie sa ceri ajutorul unui psihoterapeut. Cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru tine.