5 cauze care declanseaza schizofrenia. Tu le stiai?

schizofrenia

Schizofrenia este o boala psihiatrica ce afecteaza comportamentul, gandurile si sentimentele unei persoane. O persoana cu schizofrenie are perioade in care pare ca a pierdut contactul cu realitatea. Experimenteaza diferit lumea in comparatie cu persoanele de langa ea. Cercetatorii nu stiu exact cauzele schizofreniei dar este banuita o combinatie de factori.

Genele si schizofrenia

Genele pot fi cauze semnificative in schizofrenie. Aceasta boala tinde sa afecteze familii. Daca ai un parinte, un frate sau o ruda apropiata cu aceasta boala, creste riscul sa o ai si tu. Specialistii suspecteaza ca ar fi o combinatie de gene in spatele bolii iar aceasta se declanseaza in urma unor factori stresanti. Studiile efectuate pe gemeni arata ca genele au un rol important dar nu determina doar ele aparitia bolii. In cazul schizofreniei nu exista cauze sociale (nu conteaza cum au fost crescute si ingrijite persoanele afectate).

Schimbari structurale in creier

Cei care sunt diagnosticati cu schizofrenie au o diferenta subtila in creier. Nu toti, dar unii o au. Aceasta schimbare structurala poate sa apara si la persoane care nu au fost diagnosticate cu aceasta boala. Totusi, aceasta diferenta structurala are legatura cu bolile psihiatrice.

Schimbari chimice in creier

Neurotransmitatorii din creier (substante chimice relationate) sunt responsabili de transmiterea semnalelor intre celulele creierului. Un nivel redus sau un dezechilibru al acestor chimicale cauzeaza aparitia schizofreniei si a altor boli mintale. Dopamina pare sa aiba un rol special in schizofrenie. Aceasta suprastimuleaza functionarea creierului. Glutamatul este alta substanta chimica implicata in schizofrenie, dar rolul sau nu e clar – cercetarile in domeniu sunt in curs. De mentionat e faptul ca glutamatul se gaseste in multe alimente pe care le consumam cu totii in mod curent (aditiv alimentar, potentiator de aroma).

Complicatii la nastere

Complicatiile inainte sau in timpul nasterii pot creste riscul ca bebelusul sa aiba probleme mentale si de sanatate, printre care si schizofrenie. Greutatea mica la nastere, infectia pe durata graviditatii, asfixia, nasterea prematura, obezitatea maternala in graviditate – toate aceste complicatii pot duce la schizofrenie, in cazul persoanelor cu sensibilitati genetice. Femeile cu schizofrenie au un risc crescut de nastere cu probleme. Nu e clar daca bebelusii sunt supusi riscurilor genetice, a complicatiilor sau sunt luate impreuna si creeaza un context nefavorabil pentru ei.

Consumul de droguri

Folosirea drogurilor precum canabisul, cocaina, LSD si amfetamina nu cauzeaza schizofrenia dar o pot declansa in cazul persoanelor susceptibile (care au deja predispozitie genetica).  

Acum ca am trecut in revista toate cauzele care se cunosc in acest moment, speram ca am facut putina lumina in privinta schizofreniei. Daca stii ca ai o predispozitie genetica legata de aceasta boala, cere ajutor de specialitate.