Cauze ce declanseaza tulburarea bipolara. Afla daca poti evita boala

tulburarea bipolara

Atunci cand vine vorba de boli psihiatrice toata lumea vrea sa stie clar care sunt cauzele lor. Ei bine, tocmai la aceasta intrebare nu se poate da un raspuns clar si transant, pentru ca adesea aceste boli sunt provocate de un complex de factori. Tulburarea bipolara are si ea mai multe cauze, pe care le vom mentiona mai jos.

 

Tulburarea bipolara – cauze genetice

De cate ori se mentioneaza cauzele genetice se ajunge si la acuzatii ale copiilor fata de parinti. Niciun parinte nu doreste sa transmita copiilor lui problemele de sanatate pe care le are. Daca ele s-au transmis, acest lucru s-a petrecut involuntar, parintele neavand ce sa faca asa incat sa le opreasca. Atunci cand un parinte are aceasta boala exista 15% risc sa o aiba si copilul. Iar cand amandoi parintii sunt diagnosticati cu aceasta boala riscul creste la 50% ca si copilul sa aiba aceasta suferinta. Ce poate face o astfel de familie este sa inceteze cu conflictele si cu acuzatiile. Si parintii au nevoie de ajutorul copiilor dar si copiii de ajutorul parintilor. Cel mai bine este sa invete sa se sprijine reciproc, fiecare dupa cum poate.

Tulburarea bipolara – cauze chimice

Serotonina este o substanta chimica responsabila de generarea bucuriei. Atunci cand nu se formeaza suficient de multa, cand nu este transportata corespunzator sau nu este receptata adecvat apar perioadele depresive, lipsite de vitalitate. Euforia din etapa de manie sau hipomanie este generata de alt complex chimic din organism format din acidul gamma-aminobutiric, dopamina, glutamina si noradrenalina care sunt secretate in exces. Pe seama lor sunt puse comportamentele excesive ale maniei. Desigur ca aceasta este o explicatie simplificata asa incat sa poata fi accesibila publicului larg, dar exista cercertari in domeniu care confirma aceste dezechilibre chimice la nivelul creierului pacientilor si legatura dintre acestea si comportamentele depresive sau maniace.

 

Tulburarea bipolara – cauze comportamentale

Desi sunt secundare in cazul tulburarii bipolare, cauzele comportamentale nu pot fi neglijate. In fiecare familie se formeaza modele de comportament, iar copiii isi imita parintii, mai mult sau mai putin. Depinde de fiecare individ in parte sa analizeze daca un comportament e bun sau nu, chiar daca el este observat la parinte.  Sunt afectati in mod egal atat barbatii cat si femeile, insa la barbati boala se instaleaza mai devreme. Tulburarea bipolara este o boala a tineretii, pentru ca in medie se instaleaza la 19 ani la baieti si la 25 de ani la fete. Boala se poate instala si mai tarziu, insa e foarte posibil sa aiba alte cauze.

 

Functionarea creierului este afectata de stres, oboseala, alcool si droguri (60% dintre suferinzi au probleme cu alcoolul si drogurile). Uneori chiar si anumite medicamente au efecte similare. Daca vrei sa ai creierul sanatos si sa functioneze eficient pana la batranete, evita sa consumi aceste substante si da importanta cuvenita odihnei. Nu poti fii sanatos fara ea.

 

Tulburarea bipolara – cauze traumatice

In cazul afectiunilor psihiatrice nu conteaza daca are sau nu loc o trauma reala in viata pacientului. Conteaza cum resimte pacientul o situatie, poate banala pentru o persoana sanatoasa. Asadar, pacientul poate suferi traume imaginare care sa-l afecteze serios. Se poate ajunge pana acolo incat sa aiba tentative de sinucidere sau comportament asociat. Orice amanare a informarii medicului curant al pacientului poate avea urmari grave.

 

Chiar daca situatia este complexa, sunt solutii si tratamente care ajuta la recuperarea pacientilor pana acolo incat sa poate duce o viata normala. Totusi, prescrierile de medicamente vor continua pe o durata indelungata asa incat sa fie sigur ca pacientul nu va avea o recadere. Recuperarea din recadere este mai dificila decat tratarea initiala a bolii. De asemenea, psihoterapia de sustinere va fi si ea necesara. Durata de administrare a tratamentului variaza de la persoana la persoana. Cu cat aceasta este mai motivata, cu atat rezultatele vor fi mai rapid de obtinut.