8 mituri despre tulburarea bipolara
Desi stim multe lucruri despre tulburarea bipolara sunt inca multe conceptii gresite in privinta acestei boli. Iata cateva mituri si fapte, astfel incat sa va puteti inarma cu cunostinte si sa contribuiti la indepartarea stigmatului existent in prezent.
-
Mit: tulburarea bipolara este o afectiune rara
Fapt: tulburarea bipolara afecteaza 2 milioane de adulti numai in Statele Unite. Unul din cinci americani are o problema de sanatate mintala. In lumea intreaga probabil ca situatia e similara, dar inca nu sunt facute suficiente studii care sa o confirme.
-
Mit: tulburarea bipolara reprezinta doar schimbari ale dispozitiei, pe care le are toata lumea
Fapt: valorile maxime si minime ale tulburarii bipolare sunt foarte diferite de schimbarile de dispozitie obisnuite. Persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza schimbari extreme de energie, activitate si somn care nu sunt tipice pentru ei.
Cercetatorii explica: „doar pentru ca te trezesti fericit, devii morocanos in mijlocul zilei si apoi ajungi din nou fericit, nu inseamna ca ai tulburare bipolara – indiferent cat de des ti se intampla! Chiar si un diagnostic de tulburare bipolara cu ciclu rapid necesita cateva zile la rand de simptome (hipo) maniacale, nu doar cateva ore.”
-
Mit: Exista un singur tip de tulburare bipolara
Fapt: Exista patru tipuri de baza ale tulburarii bipolare, iar experienta este diferita pentru fiecare individ.
Bipolar I este diagnosticat atunci cand o persoana are unul sau mai multe episoade depresive si unul sau mai multe episoade maniacale, uneori cu trasaturi psihotice, cum ar fi halucinatii sau iluzii.
Bipolar II are ca trasatura principala episoadele depresive si cel putin un episod hipomaniacal. Hipomania este un tip de manie mai putin severa. O persoana cu tulburarea bipolara poate afisa fie starea de spirit-congruenta, fie simptome psihotice incongruente ale dispozitiei.
Tulburarea ciclotimica (ciclotimia) este definita de numeroase perioade de simptome hipomaniacale, precum si de numeroase perioade de simptome depresive care dureaza cel putin 2 ani (1 an la copii si adolescenti) fara a indeplini cerintele de severitate pentru un episod hipomaniacal si un episod depresiv.
Tulburarea bipolara nespecificata nu urmeaza un anumit tipar si este definita de simptomele tulburarii bipolare care nu corespund celor trei categorii enumerate mai sus.
-
Mit: tulburarea bipolara poate fi vindecata prin dieta si exercitii fizice
Fapt: tulburarea bipolara este o boala de durata si in prezent nu exista niciun remediu. Cu toate acestea, poate fi bine gestionata cu medicamente si psihoterapie, evitarea stresului si mentinerea unui program regulat de somn, mancare si exercitii fizice.
-
Mitul: mania este productiva si vesela
Fapt: in unele cazuri, o persoana maniacala se poate simti bine la inceput, dar fara tratament lucrurile pot deveni daunatoare si chiar terifiante. S-ar putea sa mearga la cumparaturi, cheltuind dincolo de posibilitatile sale. Unele persoane devin excesiv de anxioase sau extrem de iritabile, suparandu-se din cauza lucrurilor mici si aruncandu-le spre cei dragi. O persoana maniacala poate pierde controlul asupra gandurilor si actiunilor sale si chiar contactul cu realitatea.
-
Mit: artistii cu tulburare bipolara isi vor pierde creativitatea daca primesc tratament
Fapt: tratamentul tulburarii bipolare va permite adesea sa ganditi mai clar, ceea ce va va imbunatati probabil munca indiferent de tipul ei (mai mult sau mai putin creativa). Limpezimea in gandire e necesara in fiecare zi, chiar si cand te ocupi de treburi gospodaresti.
-
Mit: persoanele cu tulburare bipolara sunt intotdeauna fie maniacale, fie deprimate
Fapt: persoanele cu tulburare bipolara pot experimenta perioade lungi de dispozitie uniforma si echilibrata numita eutimie. Pot experimenta uneori ceea ce se numeste „episod mixt”, care prezinta trasaturi atat de manie, cat si de depresie in acelasi timp. Lucrurile nu sunt mereu in alb si negru.
-
Mit: toate medicamentele pentru tulburarea bipolara sunt la fel
Fapt: este posibil sa fie nevoie de unele incercari si erori pentru a gasi medicamentul care functioneaza pentru dvs. „Exista mai multe stabilizatoare ale dispozitiei / medicamente antipsihotice disponibile pentru tratarea tulburarii bipolare. Ceva care functioneaza pentru o persoana ar putea sa nu functioneze pentru alta. Daca cineva incearca una si nu functioneaza sau are efecte secundare, este foarte important sa comunice acest lucru medicului sau. Impreuna vor gasi combinatia de medicamente care sa functioneze.
Daca ati fost diagnosticat cu o forma de tulburare bipolara si apoi toata lumea v-a spus ca este o boala care nu se vindeca, ei bine, s-au inselat. Exista atat vindecare cat si tinere sub control prin tratament dar trebuie sa cereti ajutor cat mai curand posibil si sa lucrati impreuna cu psihoterapeutul ales. E nevoie de efort, dar puteti reusi. Va recomandam psihoterapia scurta strategica pentru aceasta, pentru ca este eficienta, rapida si te pregateste pentru viitor.