Simptomele tulburarii bipolare la barbati. Cum recunoasteti bola


Din pacate, multi oameni refuza sa recunoasca ca sunt afectati de boala ei insisi sau cineva drag lor. Negarea este un fapt comun. Oamenii neaga deoarece recuperarea din boala presupune sa arate emotii iar ei sunt invatati de mici sa nu arate emotii.

Femeile diagnosticate ca bipolare, sunt cu mult mai deschise la diverse forme de tratament. Sunt mai dispuse sa isi exprime starile de depresie. Nu se intampla acelasi lucru la barbati.

Starea maniacala la barbatii bipolari

De exemplu, starea maniacala de euforie se traduce intr-un sentiment continuu si exagerat de bunastare. Adesea, pentru nicio cauza aparenta, persoana „se simte minunata”. Deoarece increderea in sine este incurajata la barbati, ea a devenit din  punct de vedere social sinonima cu masculinitatea. Ca rezultat, e mai greu sa vezi comportamentul atipic la un barbat bolnav.

Slaba luare a deciziilor si asumarea riscurilor sau comportamentele nesabuite sunt de asemenea simptome asociate cu mania la o persoana bipolara. Barbatii sunt in general educati sa-si asume riscuri, sa fie indrazneti. Din acest motiv (desigur, si din altele) e greu sa vezi comportamentul riscant, hiperactivitatea si euforia inexplicabila care definesc boala.

Starea depresiva la barbatii bipolari

La ambele sexe, depresia bipolara se manifesta prin sase comportamente: somn excesiv, schimbari in alimentatie, solitudine dureroasa, iritabilitate, incapacitatea de a se concentra si lipsa de interes pentru aproape orice le producea bucurie in mod obisnuit. In mod extrem, in aceasta stare apar incercarile suicidare, precum si comportamentele periculoase.

Tulburarea bipolara prezinta un risc ridicat de sinucidere. Sinuciderea la barbati reprezinta o problema sociala, comportamentala si medicala semnificativa. Barbatii au o rata mult mai mare de tentative si rate de sinucidere in comparatie cu femeile. Identificarea precoce a tulburarii bipolare si a factorilor de risc este esentiala pentru interventia, tratarea si prevenirea oricarui comportament de asumare a riscului.

Si barbatii ar putea cere ajutor medical

Din nou, se poate argumenta ca femeile isi dezvaluie cu mai multa usurinta emotia si sunt mai dispuse sa caute ajutor. Dovezi extinse sustin ca barbatii nu sunt de obicei dispusi sa recunoasca depresia. De fapt, ei iau adesea masuri extreme pentru a evita sa fie identificati ca deprimati – clinic sau altfel – deoarece depresia si simptomele care vin cu ea sfideaza normele masculine de independenta si de control emotional.

Clinicienii raporteaza ca depresia si tulburarea bipolara sunt mult subreprezentate in populatiile de sex masculin datorita asocierii omniprezente a acestor afectiuni cu slabiciunea caracterului. Ceea ce apare cand se observa simptomele maniacale si depresive este ca exista conventii si presiuni sociale care genereaza o mai mare dificultate in diagnosticarea bolii la barbati.