Tulburarea bipolara la barbati. Bine de stiut


Simptomele tulburarii bipolare la barbati sunt adesea percepute diferit decat la femei. Stereotipurile de gen contribuie la diagnosticarea gresita a tulburarilor bipolare la barbati? E posibil.

Pe masura ce lumea devine mai familiarizata cu tulburarea bipolara – recunoscand-o ca o boala mintala care afecteaza un numar mare de vieti – am observat o dualitate interesanta. Pe de o parte, societatea accepta din ce in ce mai mult boala, cunoscuta anterior sub numele de depresie maniacala, si pare sa inteleaga ca este o conditie care necesita tratament pentru ca persoana care se lupta cu ea sa traiasca o viata normala. Pe de alta, stigmatul pare sa existe in continuare pentru barbati.

Mai multe studii au examinat relatia dintre calitatea vietii si tulburarea bipolara. S-a ajuns la concluzia ca este afectata in mod clar calitatea vietii in cazul persoanelor care sufera de tulburare bipolara. Acest lucru are ca rezultat stigmatizarea si discriminarea care pot interfera cu redresarea si integrarea lor sociala. Una dintre cele mai reusite strategii de a lupta impotriva stigmei si a discriminarii incurajeaza o persoana bipolara sa-si impartaseasca povestea si sa discute despre suferinta sa.

Rezultatul nefericit al acestui lucru este ca barbatii sunt expusi unui risc mai mare de a fi diagnosticati gresit si, chiar mai rau, ca este mai putin probabil sa recunoasca tulburarea in sine. Din acest motiv, este important sa fiti constienti de faptul ca simptomele tulburarii bipolare la barbati sunt diferite de cele ale femeilor cu aceeasi boala.

Poate tulburarea bipolara sa afecteze si barbatii?

Tulburarile de sanatate mintala nu discrimineaza in functie de sex. Potrivit institutului National de Sanatate Mintala din Statele Unite, tulburarea bipolara afecteaza 2,8% din populatia adulta. Tulburarea se caracterizeaza prin schimbari semnificative ale nivelului de dispozitie si de energie, astfel incat ele influenteaza capacitatea de a efectua sarcini obisnuite, cotidiene. Atunci cand pacientii sunt impartiti pe sexe, observi ca sunt afectati putin mai multi barbatii (2,9%) decat femeile (2,8%). Barbatii sunt la fel de vulnerabili la tulburarea bipolara ca si femeile, atat la adolescenta cat si la maturitate.

Persoanele cu tulburari bipolare (exista trei tipuri: tulburarea bipolara i, bipolara ii si tulburarea ciclotimica) sufera de stari emotionale intense – maniacale, hipomonice sau depresive. De asemenea, au perioade in care starea lor de spirit este stabila. Genul pare sa joace un rol in modul in care tulburarea se manifesta in individ, deoarece ea are un impact foarte puternic asupra starilor emotionale si psihologice.

Aparitia tulburarii bipolare: este relevanta varsta?

Varsta medie de debut pentru tulburarea bipolara este de 25 de ani. Dar sunt si situatii in care boala debuteaza mai devreme dar nu se manifesta vizibil decat in timpul varstei medii. Acelasi raport de gen este valabil si pentru adolescentii cu tulburare bipolara – nu exista diferente apreciabile in ceea ce priveste populatia. In ceea ce priveste diferentele de simptome dintre grupele de varsta, ele variaza adesea ca intensitate.

Atunci cand tulburarea este in curs de dezvoltare, modele de comportament pot fi mai neregulate. Adolescentul bipolar, de exemplu, va „cicliza” de la o stare de emotie la depresie mai rapid decat adultul, care mentine starea specifica mai mult decat o zi. Varsta, deci, este relevanta numai in ceea ce priveste evolutia tulburarii.

Cum simte pacientul mania?

Simptomele maniacale sunt foarte diverse atat la barbati, cat si la femei. Este important sa intelegem ca „mania” nu inseamna in niciun caz comportamentul extrem sau agresiunea fizica. Ele sunt internalizate. Sentimente maniacale sunt vehemente si grandioase. In stadiul de manie, pacientul se lupta cu comportamente, judecati, emotii si actiuni extreme. Halucinatiile apar ocazional si inseamna ca individul nu este capabil sa distinga realitatea de starea alterata data de boala.

Starile maniacale sunt adesea marcate de insomnie. Persoana nu are insomnie, ci este mai degraba atat de influentata de boala incat considera ca are nevoie de mai putin somn sau alege sa ramana treaza cat mai mult posibil. Mania se „simte” ca o etapa de excitare prelungita. Persoana poate fi agitata, nelinistita sau euforica ore sau zile in sir. Starile maniacale coplesesc procesele personale si cognitive, indiferent de senzatia de fericire sau tristete perceputa de pacient.