Cum ajutati o persoana afectata de tulburarea bipolara


Atat barbatii cat si femeile se impotrivesc cand vine vorba de o etichetare de bolnavi psihic. Insa barbatii sunt mult mai sensibili la acest subiect, motiv pentru care discutia pe care urmeaza sa o aveti cu ei trebuie abordata cu consideratie. Un baiat poate fi mai putin impotrivitor in comparatie cu un barbat (un adult) deoarece adolescenta nu este definita rigid. Dar si adolescentii trebuie tratati cu grija deoarece pot fi volatili si daca simt o incercare de a fi controlati de un adult, probabil ca vor il vor respinge.

Daca sunteti preocupata sa ajutati pe cineva drag (sot, frate, fiu, iubit, tata), iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa deschideti subiectul:

  • Cautati un cadru privat, confidential, pentru discutia voastra. Acest lucru demonstreaza respect si consideratie pentru intimitatea lui si il va ajuta sa se simta binein preajma ta.
  • Incepeti prin a pune accentul pe grija fata de el.
  • Evitati sa deveniti emotionala.
  • Nu enumerati comportamente neregulate sau actiuni discutabile, deoarece acest lucru il poate porni impotriva.
  • Indicati faptul ca e ceva ce nu poate controla, ca nu e responsabil pentru comportamentele in cauza si ca este vorba de o boala.
  • Explicati-i ca multe probleme de sanatate mintala pot fi tratate in mod discret, eficient si ca-l veti ajuta sa obtina ajutorul de care are nevoie.

Tulburarea bipolara este de obicei o afectiune cronica, de lunga durata.

In cele mai multe cazuri, e nevoie de ajutor de specialitate pentru a mentine starea de bine obtinuta cu efort. Acest lucru include constanta in tratament si elaborarea unui plan de combatere in caz de revenire a simptomelor. Se poate petrece o recadere chiar si dupa mult timp in care pacientul s-a simtit bine. Dar, cu suport si tratament adecvat, este posibil ca pacientul sa duca o viata buna si de calitate.