Cum sa ajuti un barbat care sufera de tulburare bipolara?

Este binecunoscut faptul ca tulburarea bipolara se intalneste atat la femei cat si la barbati. Chiar si asa, un diagnostic de boala psihica nu are cum sa fie bine primit. In cazul barbatilor este chiar mai dificil decat in cazul femeilor. O boala psihica te face vulnerabil, iti submineaza autoritatea in familie, in relatii, un societate, la locul de munca. Si totusi, boala exista si ii afecteaza si pe barbati. Ce sa faci asa incat sa-i ajuti? Poate ai pe cineva drag in situatia asta si ceva trebuie facut. Iata cateva sugestii care l-ar putea ajuta pe cel drag afectat si care ti-ar usura si tie viata – convietuirea cu un bolnav poate deveni un cosmar. 

Sfaturi de care sa tii cont

Atunci cand vrei sa deschizi discutia despre boala trebuie sa te asiguri ca o faci intr-un cadru privat. Orice fel de expunere a bolnavului la judecata iti va periclita incercarea de a-l ajuta. Nu vorbi de boala lui de fata cu familia sau prietenii, mai ales daca bolnavul nu a reusit inca sa-si accepte diagnosticul sau refuza sa mearga la medic pentru diagnostic.

Pentru el e o situatie foarte suparatoare pentru ca odata cu boala simte ca a pierdut nu numai sanatatea ci si statutul lui social si autoritatea pe care o avea pana atunci. E disperat, opune rezistenta cu toate puterile. Deschide subietul acesta cu consideratie si respect. Arata-i afectiune, alege-ti corect cuvintele. Pentru ca uneori buna intentie pe care o ai poate fi inteleasa exact invers. Incearca sa nu plangi chiar daca e o situatie delicata, pentru ca el este deja tulburat. Nu vrei sa fie si mai tulburat din cauza ca te vede pe tine plangand. Nu uza de lacrimi, trebuie sa faci un efort de autocontrol pentru ca el are nevoie ca tu sa fii puternica si stapana pe situatie. Fa-l sa inteleaga ca nu este vina lui ca s-a imbolnavit si ca nu avea cum sa controleze situatia dar ca este important sa o accepte si sa ceara ajutor medical de specialitate.

Daca diagnosticul de tulburare bipolara este corect pus, este vorba de o boala care il va insoti multi ani – in forme mai usoare sau mai dificile. Nu este numai vorba de sanatatea lui ci si de viata voastra impreuna, pentru ca direct sau indirect boala va afecteaza pe amandoi. Explica-i cu afectiune ca-i esti alaturi, ca il vei ajuta pe durata tratamentelor asa incat sa-i fie cat mai bine cu putinta si ca viata voastra impreuna sa fie asa cim v-ati dorit-o. 

 

Tulburarea bipolara este considerata a fi o boala cronica de durata. Asta nu inseamna ca nu poate fi tratata sau ca nu poti avea o viata bina chiar daca suferi de aceasta boala. Viata nu s-a terminat doar pentru ca ai o boala psihica. Evident, nu e ceva confortabil dar poate fi tinuta sub control cu tratament corect si sustinut. Pentru a fi siguri de reusita, va recomandam sa apelati cu incredere la terapia scurta strategica. Este o metoda terapeutica eficienta si rapida, concentrata pe solutii personalizate. Sunt disponibile si sedinte online, ideale pentru persoanele discretie maxima in privinta problemelor lor de sanatate.