Diagnostic si tratament in tulburarea bipolara. Medicamente si psihoterapie

diagnostic

Ce sa faci daca suspectezi ca suferi de aceasta boala? Sau poate nu e vorba de tine ci de cineva drag si iti doresti sa primeasca ajutor medical in cel mai scurt timp. Inainte de toate, ai nevoie de un diagnostic. Boala trebuie diagnosticata.

 

Diagnostic – analiza stiintifica

Acest diagnostic este pus de catre psihiatru. El analizeaza simptomele prezente, trecutul medical, ereditatea pacientului. Dupa care isi raporteaza concluziile la niste modele stiintifice. Daca medicul confirma diagnosticul, atunci urmeaza sa-i prescrie pacientului un tratament medicamentos in functie de etapa in care se afla acesta. Diagnosticarea corecta este foarte importanta, pentru ca daca sesizezi numai depresia din tulburarea bipolara, atunci tratamentul este incomplet si risti sa declansezi comportamente maniacale.

 

Medicamente

Tratamentul medicamentos este format din antidepresive sau antipsihotice si stabilizatoare de dispozitie. Insa, fiecare pacient e unic si reactioneaza intr-un mod specific la tratament. Va fi nevoie de ajustari periodice ale acestuia in functie de simptomele si comportamentele observate de psihiatru. Doza optima de medicamente nu se obtine imediat. De mentionat este faptul ca unele medicamente au efecte secundare. Despre acestea trebuie informat pacientul pentru ca el este acela care le va simti pe propria-i piele si va trebuie sa stie cum sa se raporteze la ele. Tratamentul se administreaza pe durate lungi si trebuie adaptat etapei de boala in care se afla pacientul. Medicatia nu se opreste fara acordul medicului pentru ca pacientul risca o recadere.

 

Psihoterapie

Psihoterapia strategica aduce un beneficiu insemnat in tratarea pacientilor cu tulburare bipolara. In timp ce medicamentele ajuta pacientul sa se mentina pe linia de plutire, psihoterapia ajuta la recuperarea sa, la vindecare emotionala. Inclusiv suportul unui grup specializat. Mai ales in etapa depresiva a bolii. De retinut este ca vindecare totala pentru aceasta boala nu exista. Insa, pacientul se poate recupera in asa fel incat sa poata duce viata pe care si-o doreste.