Tratamentul depresiei bipolare

 

Tratamentul pentru depresia bipolara se facea in trecut cu sedative si medicamente cu numeroase efecte secundare. Astazi, medicamentele de stabilizare a starii de spirit reprezinta un tratament major pentru tulburarea bipolara. Medicii pot prescrie litiu, un medicament antimanic, un medicament antipsihotic sau o combinatie a celor doua – pentru a ameliora simptomele depresiei fara a declansa un episod maniacal.

In timp ce episoadele de depresie sunt mult mai frecvente decat mania si au un efect extraordinar asupra vietii pacientilor, exista doar cateva tratamente stabilite pentru depresia bipolara.

Care este tratamentul standard pentru depresia bipolara?

Litiul si anticonvulsivantii (lamotrigina si valproat) sunt stabilizatori ai starii de spirit, care sunt uneori utilizati ca tratamente pentru depresia bipolara, cu toate ca niciuna dintre acestea nu a fost stabilita ca tratament principal pentru depresia bipolara. Psihiatrii au adaugat in mod traditional un antidepresiv la un stabilizator de dispozitie daca un stabilizator de dispozitie singur este ineficient; totusi, cercetarile arata ca antidepresivele nu sunt mereu eficiente pentru depresia bipolara.

O medicatie stabilizatoare a dispozitiei functioneaza pentru imbunatatirea interactiunilor sociale, a dispozitiei si a comportamentului si este recomandata atat pentru tratamentul, cat si pentru prevenirea starilor de dispozitie bipolare care se conecteaza de la minimele depresiei pana la maximele hipomaniei sau maniei. Potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie medicamente precum litiu, lamotrigina, valproat, carbamazepina si medicamente antipsihotice sunt cele mai atipice medicamente pentru tratarea uneia (sau mai multor) faze de tulburare bipolara.

La unii pacienti cu tulburare bipolara, un stabilizator de dispozitie poate fi tot ceea ce este necesar pentru a modula starea de spirit deprimata. La pacientii bipolari care nu raspund la stabilizatoarele de dispozitie prescrise, se adauga un antipsihotic atipic.

Sunt antidepresive utilizate pentru a trata depresia bipolara?

Desi antidepresivele sunt tratamente eficiente pentru persoanele cu tulburare depresiva (unipolara) majora, ele nu sunt intotdeauna la fel de eficiente pentru depresia bipolara si, in general, nu trebuie administrate singure (monoterapie) la persoanele cu tulburare bipolara. Atunci cand antidepresivele sunt administrate singure unei persoane cu tulburare bipolara, exista riscul sa declanseze episoade maniacale la unii pacienti. Cunoscand acest lucru, majoritatea medicilor evita utilizarea antidepresivelor ca monoterapie pentru depresia bipolara.

Cum se utilizeaza medicamente antipsihotice pentru tratarea depresiei bipolare?

Studiile au aratat ca unele medicamente antipsihotice pot trata si depresia bipolara. Quetiapina (seroquel, seroquel XR) este utilizata pentru tratamentul pe termen scurt al depresiei bipolare. O alta optiune este olanzapina (Zyprexa) cu sau fara fluoxetina (Prozac). Lurasidonul antipsihotic atipic (Latuda) poate fi administrat singur sau cu litiu sau valproat pentru tratarea depresiei bipolare. Cariprazina (Vraylar), un tratament pentru tulburarea bipolara, poate fi o optiune atipica. Aceste medicamente ajuta la reglarea starii de spirit si a comportamentului prin reglarea substantelor chimice din creier.

Este terapia electroconvulsanta un tratament viabil pentru depresia bipolara?

Asociatia Americana de Psihiatrie sugereaza ca este un tratament adecvat si uneori preferat pentru pacientii depresivi bipolari care au simptome psihotice sau un risc foarte mare de comportament suicidar. De acest tratament pot beneficia femeile gravide care sufera de depresie bipolara severa sau de manie.

Psihoterapia ajuta la tratarea depresiei bipolare?

Impreuna cu medicamentele pentru depresia bipolara, pacientii pot beneficia de psihoterapie. Terapia individuala combina psihoterapia interpersonala cu tehnicile comportamentale pentru a ajuta pacientii sa invete cum sa gestioneze mai eficient problemele interpersonale, sa urmeze tratamentele medicamentoase si sa-si normalizeze stilul de viata. Psihoterapia poate accelera raspunsul la tratament in depresia bipolara cu 150%, sustine studiul mentionat anterior.