Depresia atipica. Cum o recunosti si cum se vindeca?

 

Aceasta forma de depresie poate fi destul de greu de identificat pentru ca ea dispare o vreme atunci cand pacientul raspunde la evenimente pozitive din viata sa. Uneori medicii o denumesc tulburare depresiva majora cu caracteristici atipice. In ciuda numelui pe care il poarta aceasta forma de depresie nu e neobisnuita si nici mai putin serioasa decat celelalte forme. Este provocatoare pentru ca nu pare ca pacientul sufera de depresie. Din cauza aceasta se intampla sa fie confundata cu alte boli sau alte forme de depresie. 

Cum recunosti forma atipica de depresie? 

Specialistii recunosc ca e destul de greu de pus cap la cap toate simtomele prezentate de catre pacient pentru a i se oferi un diagnostic precis. Unele dintre acestea se regasesc si in cazul altor tulburari de natura psihica sau psihologica. Si astfel devine un hatis de variante. Insa, daca prezinti mai mult de 4 dintre simptomele de mai jos, specifica-le specialistului cu care lucrezi (psihiatru pentru diagnosticare si medicatie; psiholog pentru a gasi cea mai buna forma de terapie de recuperare).

  1. Cresterea apetitului si cresterea in greutate. Majoritatea oamenilor au variatii sezoniere de crestere si scadere a apetitului si a greutatii. Daca e vorba de 2-3 kg la cateva luni le poti considera pasagere. Daca deja e nevoie sa schimbi hainele pentru ca nu te mai incap este un semnal de alarma. 
  2. Alimentatie dezordonata. Tot mai multi oameni se alimenteaza dezordonat. Se vede si in numarul in crestere alarmanta a celor afectati de obezitate. Dar daca asociezi acest lucru si cu alte simptome enumerate aici inseamna ca esti cu un pas mai aproape de forma atipica a depresiei.
  3. Stima de sine scazuta. Daca nu te consideri bun la nimic, daca esti de parere ca arati rau si ca n-ai niciun tel in viata e semn clar de depresie. Cere ajutor chiar acum. 
  4. Tulburari de somn – prea mult sau prea putin. Insomnia este mult mai raspandita dar sunt si situatii in care este prezent excesul de somn. Cel mai probabil din cauza ca pacientul nu simte ca se odihneste din 7-8 ore normale de somn. 
  5. Senzatie frecventa de greutate in brate sau picioare. Daca prestezi o munca fizica e posibil sa nu-ti dai seama ca ai acest simptom. Se poate confunda cu oboseala, cu consecintele unei circulatii deficitare sau cu simptomele retentiei de apa. Trebuie sa elimini prin analize orice boala fizica pentru a putea fi luat in calcul ca simptom de depresie atipica. 
  6. Sentimente de respingere si sensibilitate la critica. Si anxietatea sociala include astfel de simptome asa ca trebuie delimitata cauza acestor sentimente – daca se justifica sau nu. Daca ele sunt persistente, atunci probabil ca e vorba de anxietate. Daca apar si dispar in functie de anumite evenimente din viata pacientului, atunci notati ca este vorba de depresie atipica. 
  7. Dureri si disconfort. Putini stiu ca depresia in toate formele sale ajunge la somatizare. Adica starea emotionala este perceputa fizic prin dureri si disconfort. Daca aveti dureri si medicii nu stiu ce anume vi le provoaca pentru ca nu exista o cauza fizica, cel mai probabil e vorba de depresie somatizata.

Cum se vindeca forma atipica de depresie?

Toate formele de depresie au acelasi tratament general. Insa, fiecare pacient e unic si necesita ajustari personalizate ale tratamentului. Acest principiu de tratare se aplica atat la tratamentul medicamentos pe care il recomanda psihiatrul (tot acesta face si diagnosticarea) cat si la psihoterapie. Sunt mai multe forme de terapii de recuperare si e posibil ca una anume sa functioneze cel mai bine in situatia particulara in care se afla o persoana. Recomandarea noastra este terapia scurta  strategica, pentru ca reuseste sa recupereze pacientul dupa aproximativ 7 sedinte (numar mediu de sedinte). Psihoterapeutul se concentreaza pe situatia prezenta a pacientului si ii ofera solutii practice ca acesta sa inteleaga boala si sa o combata. In plus, sa fie echipat si pe viitor in caz ca boala revine.