Depresie recurenta. E grav? Ce sa fac ca sa scap?

depresie recurenta

Daca ai ajuns la depresie recurenta inseamna ca ai avut cel putin un episod diagnosticat de depresie si din diverse motive acum ai o recadere. Trebuie sa iei totul de la capat si situatia nu e vesela.

Depresia a ajuns una dintre cele mai raspandite boli din lume si nu trebuie deloc tratata cu superficialitate. Oamenii sunt intristati, impovarati, stresati, etc. asa incat ajung destul de usor sa nu se mai suporte pe sine, pe cei din jur si viata pe care o duc. Nu sunt putine cazurile in care de la forme repetitive de depresie se ajunge la suicid. Asa ca situatia e serioasa si trebuie tratata ca atare. Nu, nu trebuie sa devina un nou factor de stres pe langa cei multi care exista deja.

 

Asadar, ai depresie recurenta! De ce?

  • Ai incetat tratamentul prea repede si foarte probabil nu sub supravegherea unui specialist (psihiatru, psiholog, psihoterapeut)
  • Nu ti s-a recomandat tratamentul adecvat situatiei tale si deci n-a avut efect. E posibil ca si diagnosticul initial sa nu fie cel real, adecvat situatiei tale.
  • Ai avut tratamentul adecvat dar nu l-ai urmat cu atentie. Nu i-ai dat importanta cuvenita.
  • Ai o predispozitie la episoade depresive repetitive. Poate sa fie de ordin genetic/chimic sau de ordin comportamental.

Acum ca stii aceste lucruri nu trebuie sa fie un prilej de invinovatire. Gresim de multe ori din nestiinta, dar de acum inainte trebuie sa te preocupe mai mult starea ta de sanatate si de bine.

 

Situatia s-a agravat si nu stii ce sa faci

Aduci cand se petrece o recadere in depresie se intampla adesea ca forma ei sa una mai grava. Frecvent se asociaza cu alte boli. Unele sunt de natura psihiatrica, cardiaca, digestiva, legate de alimentatie si odihna. Practic, in aceasta situatie nu mai suferi de o boala, ci de un complex de boli. Si trebuie sa consulti mai multi specialisti. Incepe cu medicul de familie care iti cunoaste istoricul medical si care te poate ajuta cu trimiteri gratuite la specialisti. Iti poate prescrie din start anumite medicamente, asa incat atunci cand ajungi la psihiatru sau la psihoterapeut sa iti fi indreptat anumite probleme medicale de ordin fizic. Sunt si probleme care nu se remediaza rapid si vor merge mana in mana cu depresia pana la recuperarea ta totala.

 

Ce e bine sa stii si sa faci

Unele tratamente au efecte adverse: dureri de cap, de stomac, ameteli, somnolenta, te ingrasi sau slabesti rapid, eruptii de natura dermatologica, etc. Da, sunt neplacute, dar tratamentul tau pentru depresie recurenta trebuie sa mearga inainte pana cand specialistul iti spune ca te poti opri. Odata ce te-ai recuperat din depresie recurenta trebuie sa pui accent pe cateva lucruri:

  • Sa dormi corespunzator varstei pe care o ai. Daca nu te simti obosit, nu inseamna ca nu esti. Fa-ti un program zilnic de odihna.
  • Alimenteaza-te corect si sanatos (legume si fructe proaspete, mancare gatita echilibrat, fara excese la dulciuri, cafea, alcool)
  • Petrece zilnic timp in aer liber. Te ajuta la echilibrarea functionarii organismului si iti da o stare generala de bine, ai o dispozitie pozitiva.
  • Sa identifici mai exact ce anume te-a impins la depresie, sa indepartezi cauzele sau sa te confrunti cu ele. Sa le depasesti.

E momentul sa devii mai puternic

Dupa toate cate ti s-au intamplat de cand cu depresia sigur te cunosti mai bine ca oricand. Stii care iti sunt limitele. Desi a fost greu, ai supravietuit. Deci nu mai esti o victima a unei boli, ci un supravietuitor. Ai invins-o! In fiecare zi adu-ti aminte ca ai luptat si ai invins. Nu e deloc putin lucru. Asadar, de acum inainte, orice problema ar mai putea sa apara te va gasi pregatit. Asa si trebuie!