Depresia endogena, subtila si invaziva. Cere ajutor!

depresia endogena

Depresia endogena numita uneori si melancolie este o forma atipica majora de depresie. In acest caz, factorii declansatori sunt de ordin intern: precesele cognitive si biologice din organismul pacientului. Aceasta forma de depresie este mai des intalnita la adulti si la persoane mai in varsta. Pentru ca se presupune ca un varstnic are in mod natural o doza de melancolie, sunt multe cazuri de depresie atipica endogena care raman an de an nediagnosticate. Din aceasta cauza atragem atentia: depresia endogena nu este caracteristica unei anume varste. Si persoanele in varsta au dreptul sa se simta bucuroase, fericite si implinite. Chiar si atunci cand, poate, ca mai au doar cativa ani de trait. Aceasta perspectiva a finalului nu trebuie sa fie o cauza de intristare pentru nimeni. Acesta este un alt mit legat de depresie si de formele sale.

 

Confuzii referitoare la depresia endogena

Aceasta forma de depresie a fost vazuta de-a lungul timpului doar ca o tulburare de dispozitie, confundata uneori cu depresia reactiva si tratata in mod clasic, cu terapie si antidepresive. Cei mai multi specialisti considera si azi ca aceasta forma de depresie este rezultatul unui dezechilibru chimic la nivelul creierului. S-a descoperit insa, pe durata cercetarilor care s-au facut, ca pacientii cu depresie endogena au avut de-a lungul vietii lor momente traumatice ca si cei care sufereau de depresie reactiva. Deci, in acest moment nu se poate face o separare clara intre cele doua forme, de unde si confuzia care inca se produce in materie de diagnosticare.

 

Simptome si factori de risc

De retinut este ca aceste simptome sunt inconstante ca frecventa si intensitate. Tocmai de asta persoanele afectate amana sa ceara ajutor de la un specialist si ajung la forme majore de depresie. De aceea, daca recunoasteti aceste simtome la dvs. sau la cineva drag, cereti ajutor imediat.  

  • Pierderea brusca a energiei si a interesului pentru treburile cotidiene
  • Forme de anxietate, uneori severe sunt asociate cu depresia endogena
  • Tulburari ale somnului, schimbari de dispozitie
  • Capacitatea de relationare interumana este afectata

Factorii de risc sunt de ordin interior si numai rar se intampla sa existe si factori externi. Cel mai adesea pacientii cu aceasta forma de depresie nu au un istoric medical incarcat si nici un bagaj emotional traumatizant (sau repetitiv traumatizant) care sa explice predispozitia lor catre melancolie, tristete si izolare. Dar se poate intampla sa nu existe relatii apropiate intre membrii familiei si unele persoane ajung destul de usor la depresie endogena. De retinut este ca aceasta forma de depresie este prevalenta la femei varstnice.

 

Tratament in caz de depresie endogena

  • Terapia cognitiva se foloseste frecvent in recuperarea pacientilor din depresie endogena. Practic este o terapie prin vorbire, prin analiza factorilor perturbatori din viata pacientului. Se analizeaza relatiile cu persoanele importante si toate acele aspecte care conteaza pentru pacient. Terapeutul urmareste remedierea problemelor din contextul de viata al pacientului asa incat acesta sa-si poata recapata optimismul si capacitatea de relationare cu cei din jur.
  • Psihoterapeutii o privesc cu rezerve si opteaza frecvent pentru remediile clasice in caz de depresie.

 

Cei mai multi dintre noi avem in familie membri mai in varsta. Daca ii vedem melancolici sa nu ne mai inchipuim ca e ceva normal pentru ei. Pentru ca nu e asa. Au nevoie de ajutor specializat si de toti cei dragi alaturi.