Depresia senila. Lucruri pe care e bine sa le cunoasteti

Atunci cand ne gandim la varstnici asociem instinctiv si o doza de tristete vietii lor. Poate pentru ca multi si-au pierdut partenerul de viata, au neputinte fizice, sunt mai izolati de restul lumii. Dar la 20% dintre ei e vorba de ceva mai mult decat o tristete pasagera, e vorba de depresie. In cazul lor, sunt unele lucruri diferite in comparatie cu depresia la persoane mai tinere. Depresia la varstnici este mascata de pierderea apetitului, oboseala si tulburarile de somn, sentimentele de vinovatie si unele episoade psihotice puse pe seama deteriorarii cognitive. Daca aveti varstnici in familie care au astfel de simptome, cereti ajutor de specialitate. Sunt simptome care nu trebuie ignorate sau negate.

Diagnosticare complicata

Diagnosticarea depresiei la varstnici este mai dificila. Trebuie facute mai multe analize fizice asa incat prin eliminare sa se poata ajunge la cauza problemelor. Limitele afective ale varstnicilor sunt mai largi decat la tineri. Dispozitia lor si capacitatea de a se bucura de evenimente pozitive depind mult de persoanele din jur si de felul cum sunt inclusi si tratati in familie. Oboseala varsnicilor nu trebuie tratata implicit cu vitamine chiar daca uneori poate fi vorba si de dezechilibre de vitamine sau minerale. Oboseala este un simptom de depresie.

Simptome complexe

Somnul varstnicilor este in genersl redus ca numar de ore, dar daca sunt si depresivi somnul lor este superficial, fragmentat si neodihnitor. Varstnicii depresivi se neglijeaza pe sine, au tinute neingrijite, alimentatie haotica si cel mai adesea pierd in greutate. Pot sa apara si tulburari cognitive diagnosticate eronat ca fiind dementa. Daca depresia este tratata aceste simptome dispar. Frica si ingrjorarea sunt prezente mereu in vietile varstnicilor depresivi. La fel si delirul hipocondriac si teama de moarte. Comorbiditatile prezente mai ales la barbatii in varsta cresc riscul de sinucidere sau de ganduri suicidare. 

Dupa cum vedeti situatia depresiei la varstnici este serioasa, raspandita, greu de diagnosticat si de gestionat. La prima vedere poate parea o lupta inutila, dar cand e vorba de cineva drag al tau iti dai seama ca merita sa lupti pentru el/ea pana in ultima zi pe care o mai are. De ce sa fie trist si chinuit cand ar putea avea o batranete linistita? 

 

Daca aveti deja un diagnostic clar si un tratament medicamentos deja recomandat, inseamna ca pentru psihoterapie puteti apela la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Daca varstnicul este nedeplasabil sau nu vreti sa va asumati riscuri din cauza pandemiei, sunt disponibile si sedinte online. Contactati-ne la cabinet pentru detalii.