Atacurile de panica si sarcina. Spune NU medicamentelor
Sarcina este o perioada stresanta pentru viitoarea mamica. Mai ales daca este o persoana anxioasa. Este vulnerabila, preocupata de siguranta bebelusului, preocupata de momentul nasterii si de tot ce va urma, constienta fiind ca toata viata ei se va schimba. Ii este greu sa gaseasca modul corect de a se raporta la frica, neliniste, stres, frustrari. Lucrurile pe care le stie si au fost valabile pana acum, nu mai sunt de acum inainte. Spune drept, TU n-ai fi preocupat de toate astea? Bineinteles ca da. Numai ca unele persoane sunt mai sensibile decat altele. Si pentru unele, tocmai aceasta perioada de framantari sufletesti si schimbari importante de natura hormonala si a imaginii de sine le aduce in pragul unui atac de panica.
Gravidutele NU iau medicamente. Apeleaza la alte solutii
Dificultatea consta in faptul ca femeilor insarcinate nu li se pot administra medicamentele obisnuite pentru astfel de situatii. De ce? Pentru ca medicamentele ar calma-o pe mama dar ar afecta serios sanatatea bebelusului. Asadar, ies din calcul. Si totusi, ceva se poate face: psihoterapie si relaxare. Prin psihoterapie graviduta invata cum sa se raporteze corect si sanatos la ceea ce simte si in acest fel va avea grija maxima si de bebelus. Relaxarea se poate face atat acasa, prin tehnici simple, fie la un salon specializat in relaxare.
Bine de stiut
Daca nu poti consulta un specialist, din diverse motive, si esti graviduta in prag de atac de panica, iata ce e bine sa stii.
- E normal sa te gandesti la bebelus, la tine, la tot ce va urma. Dar nu lasa gandurile negative sa te copleseasca. Milioane de femei din lumea intreaga devin mamici in fiecare zi si in 99% din cazuri totul decurge bine.
- Pregateste cu atentie momentul nasterii, mergi la controlale medicale stabilite, odihneste-te, mananca sanatos. Formeaza-ti o rutina folositoare si impartaseste-o familiei tale. Ea te va sprijini. Daca ceva nu intelege, explica-i. E in interesul tau sa o faci.
- Atacul de panica dureaza cateva minute. Reprezinta raspunsul tau la frica si adesea nu are un fundament. Adica iti este frica de ceva ce nu exista, nu s-a intamplat, ceva ce este foarte departe de tine. Invata sa controlezi frica, ramai calma. Daca tu esti calma si bebelusul e calm. Si depasiti situatia cu bine amandoi.
- Nu face scenarii. Traim intr-o vreme a informarii si dezinformarii. Poti afla de pe internet sau de la televizor tot felul de lucruri ingrozitoare. Nu te agata de ele. Nu fac parte din viata ta. Evita sa le privesti, sa te gandesti la ele. Rupe legatura cu orice sursa de neliniste. E posibil sa fie nevoie ca si relatiile cu anumite persoane sa le pui pe… pauza! Nu vei avea nimic de pierdut.
Dupa cum vezi e necesar sa-ti simplifici viata si sa dai la o parte orice e nesanatos. Si dupa ce vei face asta si vei vedea cat de bine iti e, sigur vei dori sa pastrezi acelasi regim de viata si dupa ce vei naste. Va fi foarte bine. Si bebelusul are nevoie de un mediu sanatos si de o mamica zambitoare si calma.