1 din 10 femei insarcinate sufera de anxietate. Iata ce pot face

femei

E clar ca niciuna dintre femei nu-si propune sa ajunga la anxietate si, totusi, multe ajung sa sufere de anxietate pe durate de luni de zile. Unele femei isi pierd bucuria de a deveni mamici din cauza ingrijorarilor. Daca pana acum cativa ani se credea ca cea mai mare problema e depresia pre si postpartum, acum s-a descoperit si ca anxietatea le face foarte vulnerabile pe femeile insarcinate. Si nu, nu e vorba de hormoni ci de o conditie medicala catalogata clar ca fiind anxietate.

Iata ce pot face ca sa se elibereze de anxietate

  • Sa vorbeasca despre ceea ce simt. Cateodata e de mare ajutor doar sa descarce sacul cu ingrijorari. Sotul ar trebui sa fie disponibil pentru astfel de discutii pentru ca il privesc si pe el. Daca nu se poate, atunci cea mai buna prietena, mama sau soacra pot fi optiuni practice. Insa, atentie! Nu trebuie sa faca asta la nesfarsit, ca sa nu ajunga sa-si hraneasca anxietatea in acest fel. 
  • Sa gaseasca o modalitate de detensionare. Depinde de fiecare cum se relaxeaza. Unele femei pot face activitati fizice usoare, plimbari in natura, exersarea unui hobby, etc. Orice activitate placuta poate fi de ajutor.
  • Sa-si limpezeasca gandurile. In fiecare zi e bine sa puna deopate macar 15 minute in care sa se gandeasca calm si asezat la viata ei si la bebelusul care va veni pe lume. Aceste “gandiri” nu trebuie sa fie prilej de ingrijorare ci de analiza logica. De risipire a fricilor.
  • Sa se odihneasca. Odihna e foarte importanta. Starea de neliniste si agitate debuteaza adesea pe fondul oboselii. Somnul de noapte e important si, daca se poate, sa existe si somn de zi de 1-2 ore. Se va simti mult mai bine dupa o perioada de somn odihnitor.

Alte recomandari pentru femei

  • Sa tina un jurnal. E binevenit un jurnal pentru ca astfel isi poate evalua propriile stari, ii poate descrie medicului mai precis cum se simte. In plus, il poate arata copilului sau cand se face mai mare. Asa o sa stie ca n-a fost simplu sa-l astepte dar ca l-a asteptat cu drag. Va invata sa o aprecieze mai mult pe mama.
  • Sa se informeze despre nastere. O sursa de ingrijorare pentru gravidute este tocmai momentul nasterii. Da dragelor, doare! Dar veti uita instantaneu de toate stradaniile voastre cand va veti tine copiii in brate. Documentati-va atent, puneti totul cap la cap si organizati-va momentul plecarii la spital pentru nastere. Stiind ca totul este deja pregatit veti fi mai linistite.
  • Sa puna intrebari medicului. Orice nelamurire ar avea despre sarcina, nastere, copii si anxietate e bine sa o adreseze specialistului. Nu trebuie sa se opreasca la diagnostice puse dupa informari superficiale.

Iata deci ca orice neliniste poate gasi raspuns. O graviduta trebuie sa fie constienta ca starea sa poate afecta si starea bebelusului. In plus, data fiind perioada delicata si vulnerabila in care se afla nu poate apela la tratamente medicamentoase. Insa, poate cere oricand ajutorul unui terapeut care sa-i dea o mana de ajutor pe durata celor 9 luni de sarcina.