5 sfaturi pentru a ajuta un suferind de anxietate

Zi de zi avem nenumarate motive sa ne nelinistim, dar unii dintre noi sunt mai afectati decat altii. Si cand vedem pe cineva drag intr-o stare dificila, de anxietate, care ii perturba intreaga viata, ne intrebam ce putem face sau spune asa incat sa-i venim in ajutor, sa fim mangaiere si incurajare. Pentru cei carora le pasa sincer de cei dragi ai lor sau de persoane anxioase din cercul lor de prieteni si cunostinte, notam mai jos cateva recomandari practice.
Nu-l judeca pentru felul in care gandeste
E posibil ca din discutiile pe care le purtati cu pacientul sa observati ca are un alt mod de a gandi decat v-ati asteptat. Nu-l judecati pentru asta. E felul in care boala afecteaza o persoana, nu e ceva ce persoana a permis sa i se intample. Problema pe care o are o depaseste si nu (mai) stie sa se raporteze nici macar la problemele marunte, cotidiene. Pentru ea orice problema capata dimensiuni enorme. Accepta ca in acest moment al vietii pacientului el asa gandeste si acestea ii sunt reperele la care se raporteaza.
Exprima suportul tau pentru suferind, nu propria ingrijorare
Atunci cand te afli mai mult sau mai putin in preajma unei persoane permanent ingrijorate si preocupate de ceva, e imposibil sa nu te afecteze si pe tine. Exista riscul sa incepi sa-ti manifesti propriile ingrijorari de fata cu pacientul si asta nu va fi de folos pentru nimeni. Incearca sa fii calm si stapanit chiar si atunci cand sunt probleme reale care te afecteaza. Nu amesteca cele doua ingrijorari – a ta si a pacientului, pentru ca se poate produce un efect de bulgare de zapada si sa ajungeti amandoi anxiosi.
Nu-i subestima suferinta
E greu pentru cineva care n-a suferit de anxietate sa inteleaga cat de profund poate afecta o persoana. Daca pacientul iti spune ca ii este greu, ca se zbate cu cine stie ce problema care tie ti se pare foarte simpla, nu te grabi sa te exprimi conform propriei pareri. Nu esti in preajma acestei persoane ca sa-ti dai cu parerea ci ca s-o ajuti. Si cateodata e nevoie sa inveti sa taci sau sa ai rabdare sa-i asculti povestile lungi despre propria suferinta. Asculta pana la capat. Te va ajuta sa intelegi radacina problemei pe care o are si vei stii mai precis cum poti sa-i fii de ajutor.
Ofera-i liniste si ajuta-l sa-si rezolve problemele cotidiene
Cateodata nu e nevoie decat sa-l lasi pe suferind in liniste in timp ce dai o mana de ajutor la rezolvarea problemelor si nevoilor cotidiene. Poate e nevoie sa ajuti la curatenie, gatit, piata, etc. Lucruri care par neimportante dar de care bolnavul are nevoie dincolo de solicitarile bolii cu care se lupta. Nu neglija aceste aspecte. Intreaba ce ar trebui sa faca in acel moment si nu poate face. Asa vei afla cum poti da o mana de ajutor.
Pacientul nu e vinovat ca are anxietate
Se intampla extrem de rar ca o persoana sa vrea sa fie bolnava. 99% dintre cei bolnavi nu vor sa fie bolnavi. Vor sa fie sanatosi si sa duca o viata normala – indiferent care ar fi boala care ii supara. Asadar, pacientul nu e vinovat ca sufera de anxietate. Este o boala ca oricare alta care are tratament si vindecare. Trebuie perseverat in tratamentul medicamentos si in terapia de recuperare. Cu cat persoana scapa mai repede de sentimentul de vina, cu atat va reusi sa se recupereze din anxietate. Ajuta-l sa intelaga ca nu e vinovat, ca n-a vrut sa fie bolnav si sa treaca prin tot ce trece.
Avand aceste repere la indemana si tie iti va fi mai usor sa-l ajuti. Iar daca ai momente cand te simti depasit, cere ajutor de specialitate. Atat pentru anxios cat si pentru tine, ca sustinere si intarire sufleteasca asa incat sa poti continua sa-l ajuti zi de zi. Tie iti dorim putere si intelepciune iar anxiosului recuperare cat mai rapida.