12 semne care spun ca suferi de anxietate

anxietate

Ai o banuiala ca suferi de anxietate? E usor sa tragi o concluzie daca urmaresti cele 12 semne care confirma prezenta bolii. E posibil sa ai anxietate dar sa nu prezinti toate semnele. Daca te recunosti in randurile de mai jos inseamna ca trebuie sa consulti un specialist cat mai curand.

Iata cateva semne de Anxietate

 1. Te ingrijorezi excesiv. Din orice lucru, mic sau mare, tu faci o problema cu care te framanti. Te-ai obisnuit sa abordezi lucrurile astfel dar de la o obisnuinta defectuoasa la boala nu e cale lunga.
 2. Nu poti sa dormi si sa te odihnesti. Se poate intampla sa nu dormi din foarte multe motive dar unul dintre ele este anxietatea. Ai grija, privarea de somn are consecinte foarte grave.
 3. Ai frici irationale. Te sperii din orice, chiar si din lucruri atat de putin probabile. Toate capata dimensiuni hiperbolice in perceptia ta. Frica este sanatoasa, dar numai pana la un punct.
 4. Tensiuni musculare. Desi nu faci cine stie ce efort fizic ai tensiuni musculare. Ca atunci cand faci febra si te dor toti muschii. Numai ca de data asta nu se explica logic.
 5. Indigestie cronica. Chiar daca esti atent(a) la ce si cat consumi ti se intampla sa ai indigestie si sa nu mai scapi de ea. Nu are o cauza alimentara, ci una emotionala – anxietatea.
 6. Frica de vorbit in public. Sunt multe persoane care se tem sa vorbeasca in public dar daca tu ai facut-o intr-o vreme, iar acum nu mai poti, inseamna ca ai anxietate si nu o poti controla.

Si continuarea…

 1. Panica. Uneori e perfect explicabil sa te panichezi (de exemplu, cand e cutremur puternic si vrei sa-i protejezi pe cei dragi). Dar daca starea de panica persista si dupa ce factorul declansator nu mai exista, atunci e simptom de anxietate.
 2. Constiinta de sine exacerbata. E bine sa fim constienti de noi insine, insa orice exacerbare a constiintei de sine poate fi perturbatoare. E semn clar de anxietate.
 3. Perfectionism. E normal sa-ti doresti sa faci lucrurile foarte bine, ireprosabil. Dar daca aceasta dorinta de perfectiune devine o povara inseamna ca undeva pe drum ai pierdut masura lucrurilor. Vezi in ce moment si din ce cauza perfectionismul tau a luat-o pe alaturi.
 4. Amintiri care te tulbura. Cu totii avem astfel de amintiri, dar daca te gandesti atat de mult la ce a fost incat ai ajuns sa traiesti in trecut, ceva nu e in regula. Din trecut putem invata lucruri folositoare, dupa care trebuie sa-i punem punct si sa traim in prezent.
 5. Comportamente compulsive. Ai ajuns sa faci aceleasi lucruri in mod repetat si niciodata nu esti multimit(a) de rezultate? O iei de la capat iar si iar? Opreste-te! Ai ajuns la compulsie.
 6. Idoieli. Nesiguranta este un sentiment care te face sa bati pasul pe loc. Daca nu poti sa iei nicio decizie si sa fii multumit(a) e semn clar ca suferi de anxietate.

Anxietatea e o boala care se poate vindeca pe deplin prin psihoterapie. Daca e vorba de o forma mai severa atunci psihoterapia se asociaza cu medicatia si participarea la grupuri de suport. Deci, cere ajutor! Poti obtine rezultate foarte bune intr-o perioada scurta de timp. Multa sanatate!