Ce este hipervigilenta?

Hipervigilenta este o stare de vigilenta crescuta. Daca sunteti intr-o stare de hipervigilenta, sunteti extrem de sensibil la mediul inconjurator. Va poate face sa fiti atenti la orice pericole ascunse, fie de la alte persoane, fie de la mediu. De multe ori, insa, aceste pericole nu sunt reale.

Hipervigilenta poate fi un simptom al afectiunilor de sanatate mintala, inclusiv:

tulburare de stres posttraumatic, tulburari de anxietate, schizofrenie. Toate acestea pot determina creierul si corpul tau sa fie in permanenta in stare de alerta. Hipervigilenta poate avea un efect negativ asupra vietii tale. Poate afecta modul in care interactionezi si ii vezi pe ceilalti sau poate incuraja paranoia.

Simptome de hipervigilenta

Exista simptome fizice, comportamentale, emotionale si mentale care se pot manifesta in hipervigilenta.

Simptomele fizice pot semana cu cele ale anxietatii. Acestea pot include: transpiratie, ritm cardiac rapid, respiratie rapida, superficiala. In timp, aceasta stare constanta de alerta poate provoca oboseala si epuizare. Simptomele comportamentale includ reflexe si reactii rapide la mediul de vietuire. Daca sunteti hipervigilent, puteti reactiona excesiv daca auziti o bubuitura puternica sau daca intelegeti gresit afirmatia unui coleg. Aceste reactii pot fi violente sau ostile.

Simptomele emotionale ale hipervigilentei pot fi severe. Acestea pot include:

anxietate severa, frica, panica, ingrijorare care poate deveni persistenta. S-ar putea sa va temeti de judecata celorlalti sau ii puteti judeca pe altii extrem de aspru. Acest lucru se poate transforma intr-o gandire alb-negru. Puteti de asemenea sa va retrageti emotional. Este posibil sa experimentati schimbari de dispozitie sau izbucniri de emotie.

Simptomele mentale ale hipervigilentei pot include paranoia. Acest lucru poate fi insotit de rationalizare pentru a justifica hipervigilenta. De asemenea, poate fi dificil pentru cei care sufera de hipervigilenta frecventa, sa doarma bine.

Daca aveti hipervigilenta recurenta, puteti incepe sa dezvoltati comportamente pentru a va calma anxietatea sau a contracara amenintarile percepute. Daca va temeti de pericol, de exemplu, puteti incepe sa purtati o arma. Daca aveti anxietate sociala severa, veti renunta la participarea la evenimente. Aceste simptome pot duce la izolarea sociala si la deteriorarea relatiilor cu cei din jur.

Cauzele hipervigilentei

Hipervigilenta poate fi cauzata de diferite conditii de sanatate mintala:

Anxietatea este una dintre cele mai frecvente cauze de hipervigilenta. Daca aveti tulburare de anxietate generalizata, este posibil sa fiti hipervigilenti in situatii sau medii noi cu care nu sunteti familiarizati. Daca aveti anxietate sociala, este posibil sa fiti hipervigilenti in prezenta altora, in special a persoanelor noi sau a persoanelor in care nu aveti incredere.

Stresul posttraumatic este o alta cauza comuna a hipervigilentei. El poate cauza tensiune. Puteti sa ajungeti sa verificati in mod constant o zona anume pentru a detecta amenintarile percepute.

Schizofrenia poate provoca, de asemenea, hipervigilenta. Hipervigilenta poate agrava alte simptome ale afectiunii, cum ar fi paranoia sau halucinatiile. Exista cateva declansatoare comune care pot provoca sau contribui la episoade de hipervigilenta. Acestea includ:

  • Senzatie de capcana sau claustrofobie
  • Senzatie de abandon 
  • Auzirea unor zgomote puternice 
  • Anticiparea durerii, fricii sau judecatii
  • Senzatie ca esti nedorit
  • Senzatie de durere fizica
  • Senzatie de suferinta emotionala
  • Amintirea traumelor din trecut
  • Comportamentele haotice ale altora

Tratamentul hipervigilentei

Pentru a trata hipervigilenta, medicul dumneavoastra va stabili cauza principala a afectiunii. Tratamentul poate fi diferit in functie de cauzele acestuia. Probabil veti fi directionat catre un terapeut sau psihiatru. E posibil ca medicamentele sa fie necesare in cazurile severe de hipervigilenta.  

Terapia este eficienta pentru a ajuta la tratarea anxietatii. Terapeutul dvs. va poate ajuta sa identificati ce va provoaca hipervigilenta si cum sa faceti fata acesteia. Prin terapie scurta strategica va puteti recupera sanatatea si calitatea vietii va reveni la normal.