Cum să faci față atacurilor de panică: 7 tehnici din Terapia Strategică

cum-sa-faci-fata-atacurilor-de-panica-7-tehnici-din-terapia-strategica

Atacurile de panică pot fi extrem de tulburătoare și dificil de gestionat pentru cei care le experimentează. Din fericire, există o serie de strategii terapeutice care pot fi folosite pentru a le contracara. Iată șapte tehnici din Terapia Strategică care vă pot ajuta să faceți față atacurilor de panică.

1. Recunoașterea Simptomelor

Primul pas în gestionarea oricărei probleme de sănătate este recunoașterea simptomelor. În cazul atacurilor de panică, acestea pot include palpitații, transpirații, tremurături, senzație de sufocare sau dificultate de a respira, durere sau disconfort în piept, senzație de amețeală sau pierdere a echilibrului. Recunoașterea acestor simptome poate ajuta la luarea de măsuri prompte pentru gestionarea lor.

2. Tehnica Respirației Profunde

Respirația profundă poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la reducerea intensității simptomelor atacurilor de panică. Acest lucru este de obicei realizat prin inspirație profundă, menținerea aerului pentru câteva secunde, urmată de o expirare lentă și controlată.

3. Conștientizarea

Conștientizarea, sau mindfulness, implică focusarea atenției asupra prezentului fără a judeca sau a reacționa la gândurile sau sentimentele care apar. Această abordare poate facilita controlul atacurilor de panică prin diminuarea reacțiilor extreme ale corpului, specifice situațiilor de stres intens, cunoscute sub denumirea de reacții de „luptă sau fugi”.

4. Răsturnarea Gândirii Negative

Atacurile de panică sunt adesea însoțite de gânduri negative care pot amplifica simptomele. Dezvoltarea abilității de a identifica și a schimba aceste gânduri poate contribui la diminuarea severității episoadelor de panică.

5. Tehnica Relaxării Musculare Progresive

Relaxarea musculară progresivă implică tensionarea și relaxarea sistematică a diferitelor grupe de mușchi din corp. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului fizic asociat cu atacurile de panică.

6. Expunerea Graduală

Expunerea graduală este o tehnică prin care persoanele sunt încurajate să se expună treptat și într-un mod controlat la situațiile care declanșează atacurile de panică. Acest lucru poate ajuta la desensibilizare și la reducerea fricii de atacuri de panică viitoare.

7. Autocompasiunea

Autocompasiunea implică tratarea propriei persoane cu bunătate și înțelegere în momentele dificile. Acest lucru poate fi de ajutor în gestionarea atacurilor de panică prin reducerea auto-judecății și a stresului emoțional.

Deși atacurile de panică pot fi alarmante și paralizante, cu aplicarea metodelor adecvate, ele pot fi controlate eficient. Dacă experimentați atacuri de panică, este important să căutați ajutor profesional. Terapia Strategică poate oferi instrumentele necesare pentru a naviga prin aceste experiențe dificile și a îmbunătăți calitatea vieții.

Concluzie

Nimeni nu trebuie să lupte singur cu atacurile de panică. Înarmat cu aceste șapte tehnici din Terapia Strategică, puteți începe să preluați controlul asupra anxietății și să vă întoarceți la o viață liniștită și împlinită. Amintiți-vă, căutarea de ajutor este un semn de forță, nu de slăbiciune. Așa că, nu ezitați să cereți ajutorul unui psiholog atunci când aveți nevoie.