Cum ajuti o persoana care sufera un atac de panica

atac de panica

Un atac de panica se declanseaza brusc si e bine sa stii ce sa faci in aceasta situatie, atat ca pacient cat si ca persoana care poate oferi ajutor unui pacient. Boala este frecventa, te poti confrunta cu ea acasa – daca cineva drag este suferind, la locul de munca sau la scoala – printre colegi sau chiar pe strada in drumurile cotidiene.

Iata cateva repere care speram sa-ti fie de folos:

  • Ramai calm oricat de puternic ar fi atacul de panica al celui de langa tine. Daca te va vedea calm, va avea incredere in tine si treptat se va calma si el/ea.
  • Fa destul loc in preajma persoanei afectate. Un atac de panica poate provoca atentia tuturor si se va strange multa lume in preajma celui suferind. Dar asta nu e un spectacol, indeparteaza-i politicos asa incat pacientul sa poata respira in voie.
  • Muta pacientul intr-un loc linistit.  Mediul linistit il va ajuta, precum si prezenta ta. Adu-i un pahar cu apa si verifica daca ia sau nu vreun tratament medicamentos. Daca ar fi trebuit sa ia vreo pastila si n-a luat-o, ar fi bine sa o ia. Il va reechilibra din punct de vedere chimic.  
  • Aminteste-i ca atacul de panica se termina mereu si ca nu dureaza decat cateva minute.
  • Ajuta pacientul sa-si controleze respiratia. Sa respire calm si unifor cateva minute. Ii va fi de ajutor.
  • Nu-i pune o gramada de intrebari si nu fii de acord cu lucrurile negative pe care le spune pe durata atacului. Daca esti de acord cu el, se va adanci in problema sau in criza.
  • Nu-i spune sa se calmeze si nici ca nu are de ce sa-si faca griji.
  • Daca vrea sa ramana singur, ai grija ca de acolo de unde esti sa-l poti vedea asa incat la nevoie sa-i poti sari in ajutor.

Bine de stiut in caz de atac de panica

Dupa incheierea crizei ar fi bine sa se poata odihni. Sa nu fie nevoie sa se intoarca la munca sau la ore. Va fi epuizat si ineficient. E necesar sa consulte un specialist. Daca face deja terapie de recuperare si ia medicatie, trebuie sa spuna specialistilor despre criza avuta. Daca nu are inca un dignostic cert, trebuie sa-l obtina si sa urmeze tratamentul care i se recomanda.