Epuizarea si atacul de panica

De obicei atacul de panica se declanseaza cand te afli in situatii, locuri sau impreuna cu oameni care ti-au facut rau in trecut. Atunci cand te confrunti cu ceva de care ti-e frica, mai mult sau mai putin. Dar s-a descoperit de curand ca exista o legatura directa intre epuizare, burnout si atacul de panica. Se poate spune ca este un episod de panica dar fara ca substratul panicii sa fie frica ci starea de epuizare fizica si psihica, starea de coplesire. Datorita faptului ca femeile au obiceiul sa faca mai multe lucruri deodata, ele sunt mai predispuse la coplesire si la aceasta forma neobisnuita de atac de panica.

Cum recunosti acest fel de atac de panica?

Debuteaza ca o neliniste, cu incapacitatea de a mai face ceea ce trebuie sa faci. Daca esti la serviciu, iti doresti sa pleci imediat. Nu mai ai rabdare cu sefii, nici cu clientii. Esti intr-o situatie epuizant repetitiva si vrei sa spui Basta! si sa fugi. Sa fii cat mai departe, cat mai izolat, sa te lase toata lumea in pace. Apoi te inrosesti la fata, nu mai poti face fata unui efort fizic constant. Simti nevoia sa te asezi. Chiar si asa, respiratia ta devine zgomotoasa, sacadata. Abia in acest moment te sperii. E clar ca n-ai nimic la inima, daca te cunosti cat de cat, dar nu stii ce eticheta sa pui starii ciudate pe care o ai. Te simti ca dupa participarea la un maraton. Minute in sir nu-ti poti calma respiratia. Ciudat este ca dureaza dublu cat alte tipuri de atacuri de panica. Nu e necesar sa iei medicamente, dar e bine sa bei putina apa si sa stai asezat sau intins pana cand respiratia ta revine la normal. Asta poate dura 20-30 de min. Dupa un astfel de episod trebuie sa te gandesti bine la cateva lucruri si sa iei niste decizii.

Un semnal de alarma. Schimba-ti viata

Experienta prin care ai trecut este un semnal clar de alarma, un semnal ca situatia in care te afli te depaseste si ca trebuie sa mai descarci din poverile pe care le porti. Poate ca ai doua serviciuri, poate ca te epuizeaza copiii si situatia de acasa, poate nu mai apuci sa ai grija de tine. Trebuie sa faci o lista cu lucrurile pe care e musai sa continui sa le faci si sa le lasi si pe celelalte deoparte. Macar o vreme pana te mai pui pe picioare. Cere ajutorul familiei si prietenilor, povesteste-le prin ce-ai trecut. Daca  iti schimbi viata dupa o astfel de experienta, e posibil sa nu ajungi la doctor. Daca nu, cu siguranta vei ajunge si nu-ti va fi deloc usor.

Cum iti revii? Prin grija fata de tine

Probabil ca n-ai mai dormit demult o noapte intreaga. Probabil ca n-ai mai servit demult 3 mese pe zi. Demult n-ai mai avut timp pentru sufletul tau, persoanele dragi si lucrurile care iti plac. E vremea sa faci toate astea acum. In fiecare saptamana trebuie sa ai 1-2 zile libere, pentru tine. In zilele lucratoare sa nu muncesti mai mult de 8 ore. La nevoie, schimba-ti serviciul. Ai mare nevoie de aceste schimbari ca sa nu ajungi sa te imbolnavesti foarte serios. Mereu ai zis ca o sa-ti vina si tie randul la odihna, acum e acel rand al tau.

In cazul in care nu poti face singura aceste schimbari pentru ca familia sau prietenii nu te pot ajuta, cauta un psiholog care sa fie sprijinul tau in aceasta perioada. O sa vezi curand cat de mult conteaza asta pentru sanatatea ta.