5 boli fizice care te fac sa crezi ca ai atac de panica

Esti suspect de atac de panica? Este recomandat sa elimini prin teste si analize toate bolile fizice mentionate mai jos. Chiar daca pana in acest moment nici nu te-ai gandit la ele ca la posibile cauze pentru starea ta de sanatate. Confuzia intre atac de panica si simtomele bolilor enumerate mai jos este explicabila. 

Prolapsul valvei mitrale

Aceasta este o problema cardiaca minora care apare atunci cand valvele inimii nu se inchid corect. Este de natura ereditara si degenerativa. Din aceasta cauza e posibil sa ai palpitatii, ameteli, dureri in piept, agitatie. Recunosti desigur multe simptome asociate si cu atacul de panica. Pentru diagnostic este necesara o ecocardiograma si daca diagnosticul e pozitiv urmeaza un tratament medicamentos. Cel mai probabil ceea ce ai simtit nu este panica ci aceasta mica disfunctionalitate a inimii. Nu te ingrijora, te vei recupera pe deplin. 

Hipertiroidismul

Aceasta boala presupune ca ai un nivel seric ridicat al hormonilor tiroidieni. Este necesar sa consulti un endocrinolog si sa faci niste analize din care sa rezulte valorile la care sunt hormonii in organismul tau. Daca se descopera ca nivelul lor este ridicat atunci din cauza lor poti sa ai palpitatii, transpiratie, iritabilitate, hipersensibilitate la caldura, etc. Si nu am enumerat decat simptomele care seamana cu cele de atac de panica. Confuziile intre panica si hipertiroidism pot fi explicabile. Va fi necesar sa urmezi un tratament pentru reglare hormonala. Cu aceasta ocazie starea ta generala de sanatate se va imbunatati. 

Hipoglicemia

Acest lucru inseamna ca nivelul glucozei din sange este mai scazut decat trebuie. Daca nu ai un diagnostic de diabet, atunci probabil ca ai facut efort fizic intens, ai tinut vreo dieta drastica, ai consumat alcool sau carbohidrati in exces, iti e foarte cald, etc. Sunt multe cauze pentru care poti avea glicemia mica. Unele sunt trecatoare, minore. Altele sunt serioase. Trebuie sa faci analize de sange ca sa vezi care este starea ta de sanatate. Daca medicul care iti interpreteaza rezultatele descopera o cauza fizica ce justifica simptome asemanatoare cu cele de panica, atunci trebuie sa urmezi tratamentul recomandat. 

Utilizarea stimulantelor

Nu e necesar sa ajungi sa folosesti droguri puternice ca sa incepi sa ai simptome ce par a justifica un atac de panica. Pana si banala cafea te poate impinge pana acolo. Daca ai ajuns sa consumi multa cafea, din ce in ce mai tare, pe o perioada lunga poti sa ai palpitatii, ameteli, spasme musculare care chiar te pot speria. Starea pe care o poti avea chiar seamana cu un atas de panica in desfasurare. Dupa ce te calmezi, evalueaza obiectiv consumul de stimulante. Daca sunt droguri, cere ajutor pentru dezintoxicare. E o treaba serioasa. Daca e vorba de simulante minore de genul cafea, sucuri energizante e clar ca trebui sa renunti la ele cat mai curand. NU vei putea sa faci asta brusc, dar va trebui sa scazi simtitor intr-o perioada relativ scurta. Daca nu-ti poti gestiona singur dependenta, cere ajutor de specialitate. Nu lasa ca lucrurile sa se complice si sa-ti fie mult mai rau. 

Sevrajul

Sevrajul apare atunci cand vrei sa renunti sa mai consumi o substanta pe care ai consumat-o multa vreme, de care esti dependent. Poate fi vorba de droguri, poate fi vorba de stimulante sau chiar de pastile recomandate de medici pentru anumite afectiuni. Renuntarea la aceste substante se face sub supraveghere medicala pentru ca starea suportata de pacient poate fi foarte grea si de riscanta ca si comportament. Simptomele de sevraj se pot instala brusc si pot fi similare cu cele de atac de panica. Ba chiar sunt insotite de panica pentru ca pacientul nu stie ce-l asteapta. Poate fi vorba de ameteli, transpiratie, palpitatii, spasme musculare, tremuraturi, etc. Daca ai renuntat de curand la a consuma anumite substante, chiar daca esti panicat, probabil e vorba de sevraj. 

Tratamente si recuperare

Daca ai citit pana aici ai inteles cat de important este sa se elimine cauzele de natura fizica ce produc simptome asemanatoare cu atacul de panica dar fara sa fie propriu zis un atac de panica. Organismul uman este un tot unitar. Nu se poate ca trupul sa sufere fara sa fii afectat si emtional/sufleteste. Si nici mnu se poate sa suferi sufleteste fara ca problema aceasta sa ajunga la trup (sa se somatizeze). Un diagnostic precis se pune cu ceva stradanie, dar chiar merita sa faci analize si teste. Le faci pentru binele tau. Daca au fost eliminate cauzele fizice (tratate) dar inca te confrunti cu stari de panica diagnosticul se poate pune usor. Cand mergi la psihiatru, du cu tine toate rezultatele la analize si teste pentru ca ii vor fi de mare ajutor. Tratamentul atacului de panica implica medicatie si psihoterapie. Atat medicamentele cat si psihoterapia reprezinta tratamente personalizate, ajustate pe nevoile fiecarui pacient in parte. Pentru psihoterapie iti recomandam psihoterapia scurta strategica pentru ca se concentreaza pe solutii specifice absolut necesare pacientului. Mai mult, il ajuta pe acesta sa-si depaseasca boala si sa o combata pe viitor cu succes, in caz ca mai apare.