Tulburarea obsesiv compulsiva la copii. Cauze, simptome, tratament

Tulburarea obsesiv compulsiva la copii

Tulburarea obsesiv compulsiva la copii este o tulburare de anxietate care impiedica copilul sa duca la bun sfarsit activitati obisnuite. El nu are abilitatea rationala de a le controla. Poate fi vorba de obsesii, compulsii sau ambele. Acestea starnesc copiilor ganduri care le provoaca frica si ei incearca sa le blocheze. Copiii nu au experienta necesara sa-si dea seama ca ceea ce simt sau exteriorizeaza este excesiv sau lipsit de logica. 

Cauzele TOC – Tulburarea obsesiv compulsiva la copii

Specialistii au identificat doua posibile cauze care declanseaza un astfel de comportament la copii.

  • Deficienta de serotonina in creier (cauza neurologica).
  • Declansarea pe linie ereditara, la copii ai unor persoane care au fost diagnosticate pentru aceasta tulburare (parinti sau rude apropiate)

Simptomele acestei afectiuni

Simptomele sunt destul de greu de monitorizat, pentru ca apr si dispar fara vreo frecventa anume, fara vreo logica. Insa, atunci cand se petrec sunt foarte vizibile si starnesc ingrijorare in familie.

  • Obsesiile. Daca e sa analizam doar segmentul de simptome asociate obsesiilor, acestea sunt numeroase. Copii suferinzi de TOC sunt mereu preocupati de microbi – nu cumva sa se imbolnaveasca, devin ipohindri. Nu pot avea rezultate competitive la scoala pentru atentia lor este disturbata de afectiunea psihologica. Raman blocati in memorie cu imagini complet inadecvate varstei lor (imagini cu conotatie sexuala). Orice interes natural poate fi exacerbat si astfel devine obsesie. Alte preocupari si ingrijorari ale copiilor cu TOC pot fi: curatenia excesiva, teama ca cineva drag ar putea pati ceva rau. De asemenea, preocuparea de a nu pierde sau arunca din greseala anumite obiecte personale sunt si ele exagerate.
  • Compulsiile. Compulsiile formeaza treptat anumite ritualuri: spalarea repetata pe maini cu apa si sapun, repetarea unor lucruri deja facute cu dorinta ca acestea sa fie perfecte, punerea hainelor in ordine, strangerea jucariilor in mod obsesiv, etc. Orice aspect cotidian, perfect intemeiat, poate deveni pretext al unor compulsii pentru copiii suferinzi de TOC. Din dorinta lor de perfectiune, care pana la un punct e buna si folositoare, copiii cu TOC devin timizi, furiosi si incapabili sa-si exteriorizeze (exprime) neputinta in anumite aspecte.

 

Predispozitii, diagnostic si tratament

Tulburarea obsesiv compulsiva la copii afecteaza mai mult baietii decat fetele si se manifesta preponderent la varste cuprinse intre 7 si 12 ani. Exista si manifestari de la varste mai mici de atat. Aproximativ 20% din cazuri sunt de natura ereditara.

Diagnosticarea acestei tulburari se face in urma analizei simptomelor manifestate care se incadreaza in anumite conditii. Nu orice manifestare neinteleasa a copilului este simptom al bolii. Simptomele obsesive si/sau compulsive trebuie sa fie frecvente si severe (sa cumuleze cel putin 1 ora pe zi). Sa afecteze viata cotidiana a copilului, sa ii deranjeze pe membrii familiei, pe colegi, profesori.

Tratamentul de succes pentru tulburarea obsesiv compulsiva la copii este o combinatie de medicamete si psihoterapie. Simtomele sunt tinute sub control cu ajutorul medicamentelor iar terapia intervine prin schimbare acolo unde specialistul considera necesar.  Recuperarea copiilor din TOC este un proces de lunga durata si e nevoie de colaborarea familiei nu doar a copilului afectat. Membrii familiei trebuie sa inteleaga ce inseamna acesta tulburare si ce anume trebuie sa faca ei pentru a-l ajuta. Cu cat inteleg ca copilul nu este vinovat de ceea ce i se intampla, cu atat rezultatele si recuperarea micutului este mai rapida.

Concluzii

Daca recunosti in aceste randuri comportamentul unuia dintre copiii sau rudele tale, cere ajutor de specialitate. Tulburarea obsesiv compulsiva nu trece de la sine pe masura ce copilul creste. Ii dorim recuperare rapida si eficienta.