Psiholog pentru copii. Tipuri de terapie adecvate copiilor

 

Chiar daca parintilor nu le place sa recunoasca si e o adevarata lupta pana cand iau o decizie, unii copii si adolescenti au nevoie de ajutorul unui psiholog. Si sunt psihologi pentru copii, specializati in rezolvarea problemelor cu care se confrunta cei mici. Asadar, daca ai un copil cu probleme, poti cere ajutor de specialitate si poti spera la o rezolvare 100%. E chiar recomandat sa mergi cu copilul la specialist si sa nu lasi rezolvarea problemei pentru cand o sa fie mai mare. O problema nerezolvata la vremea ei devine mai mare si mai greu de rezolvat. Iata care sunt formele, tipurile de terapie adecvate pentru copii si care au rezultate foarte bune. 

Terapia prin joaca

Terapeutii folosesc jucarii, personaje de poveste sau din filme pentru copii, jocuri si arta pentru a-i ajuta pe copii sa se exprime si sa-si exprime fricile si preocuparile. Aceasta forma terapeutica functioneaza pentru copii de varsta mica – sub 12 ani – si pentru aceia dintre ei care se zbat din greu sa-si exprime dificultatile emotionale.  

Terapia de grup

Terapia de grup este ideala pentru copii si adolescenti care sufera din cauza unor probleme sociale, precum timiditatea excesiva, hartuirea la scoala sau izolarea sociala. Ii ajuta pe copii sa capete rezistenta si abilitati in relatiile sociale.

Terapia scurta strategica

Este indicata pentru copiii care trebuie sa se recupereze rapid din probleme de atentie, fobii si obsesii. Se folosesc exercitii de relaxare, jurnale personale,programe pe computer care tintesc remedierea anumitor comportamente probleme. Aceasta forma terapeutica se adapteaza fiecarui copil in parte, il ajuta sa combata problemele pe care le are si pe viitor sa stie cum sa le evite. 

Terapia in familie

Familiile experimenteaza tot felul de tulburari care afecteaza si copiii. Divortul, separarea, boala si moartea cuiva drag, dificultati financiare. Terapeutul strange familia laolalta si ii ajuta sa-si exprime preocuparile, frustrarile cu scopul restabilirii unei comunicari pozitive intre membrii ei si instaurarea unor relatii bazate pe respect.  Relatiile bune in familie ii ridica pe copii din necazurile care ii afecteaza direct. 

Terapia individuala

Cu totii ne simtim mai bine dupa ce reusim sa scoatem afara din suflet toate poverile, nu-i asa? La fel se intampla si cu cei mici. E bine ca terapeutul care se ocupa de copii sa aiba calificare specifica asa incat recuperarea celor mici sa nu dureze mai mult decat e necesar. Mai mult, daca terapeutul e si parinte, e de mare ajutor.   

Inainte sa solicitati psihoerapie pentru copii e indicat sa mergeti cu ei la medicul de familie care le cunoaste istoricul de sanatate. De la el se obtine o trimitere catre psihiatru care urmeaza sa puna un diagnostic si sa indice un tratament medicamentos (daca este cazul). Dupa diagnosticare urmeaza sa alegeti psihoterapeutul potrivit si forma terapeutica cea mai eficienta pentru cazul copiilor dvs. Oricat de grea vi s-ar parea situatia, nu dati inapoi si nu va descurajati. Recuperarea se face cu ajutorul specialistilor.