Anxietatea de separare. De ce plange copilul cand il duci la gradinita?

Anxietatea de separare

Chiar daca nu-ti place nici tie si nici copilului tau, vine o vreme cand trebuie sa mearga la gradinita. Si atunci va veti confrunta cu anxietatea de separare. Ce faci cand trebuie sa duci copilul la gradinita si ti se rupe sufletul? Cumva te astepti ca lucrurile sa nu fie chiar simple dar nu stii ce sa faci ca reusesti. Poate nu ti-ai dat seama dar tu si copilul tau ati mai trecut prin asta atunci ca puiul tau avea in jur de 7 luni. Atunci si-a dat copilul seama ca el si mami sunt doua persoane diferite si ca mami poate sa plece. Atunci vroia sa nu se mai deslipeasca de tine si iti cerea mereu sa-l tii in brate. Acum copilul plange si nu vrea la gradinita… Cauzele sunt aceleasi, manifestarile difera un pic. Totusi, ce sa faci ca lucrurile sa mearga mai simplu?

Cum combati anxietatea de separare?

Iata cateva lucruri practice pe care sa le folosesti:

  • Mergi la gradinita cu copilul inainte de ziua deschiderii. Se va familiariza cu drumul, cladirea si poate isi va intalni educatoarea. Va fi un mare plus. Anxietatea de separare nu se va mai manifesta la fel de pregnant. 
  • Explica-i din vreme ce inseamna sa mearga la gradinita: cum o sa fie acolo, cati colegi o sa aiba, cine il va duce dimineata si va lua la pranz sau dupa amiaza, de ce trebuie sa fie ascultator.
  • Ai grija la programul de somn al copilului. Sa fie odihnit dimineata cand il trezesti. Altfel o sa protesteze la orice ai vrea sa faca. Serviti micul dejun inainte de gradinita. Lasa-l sa ia cu el jucaria preferata.
  • Explica-i ca tu nu pleci si il lasi acolo. Spune-i ca-l iubesti si ca il iei inapoi acasa. Arata-i pe ceas cand vei veni dupa el. Straduieste-te sa NU intarzii. Daca o faci, sa nu te miri ca-ti vei gasi copilul plangand. Atunci se manifesta anxietatea de separare. 
  • Ia-ti ramas bun de la copil. Nu pleca pe furis. Este extrem de daunator. Nici nu lungi la nesfarsit momentul cu “la revedere”. Daca amani copilul va spera ca totusi ramai cu el. Si-l vei dezamagi in fiecare zi.
  • Chiar daca ti-e greu si tie nu lasa copilul sa te vada framantata. Nu-ti manifesta ingrijorarea si in niciun caz sa nu te vada plangand. Vei lasa in urma un copil care se va chinui si va plange pana cand il vei lua acasa. Sau vei fi sunata peste zi cand vei fi la munca de situatia celui mic.

Daca nu a fost la cresa inainte de gradinita e explicabil ca perioada aceasta sa fie mai dificila. Asigura-te ca ai ales bine gradinita si ca educatoarea empatizeaza cu copiii si ca e o persoana responsabila. Daca ai avrut deja grija la aceste lucruri, atunci indrazneste sa faci un pas inainte fara ingrijorare.