Anxietatea de separe la adulti

Anxietatea

Cu siguranta ai auzit vorbindu-se de anxietatea de separare in cazul copiilor. Dar stiai ca si adultilor li se poate intampla? Suferinzii de anxietate de separare au sentimente extreme atunci cand sunt separati de persoanele dragi. Cred ca ceva rau li se poate intampla acestora. Cercetatorii nu stiu ce anume cauzeaza aceasta suferinta. Dar au observat ca adesea vine “la pachet” cu anxietatea generalizata, agorafobia, stresul post-traumatic si tulburarea de panica.

Anxietatea de separare la copii vs adulti

La copii anxietatea de separare este considerata acceptabila de la 6 luni la 3 ani. Dupa aceasta varsta devine o suferinta de diagnosticat si tratat. Daca anxietatea de separare se prelungeste la varsta adulta, simptomele sunt similare. La copii se manifesta ca o teama pentru sine de a fi departe de parinti. La adulti este reversul acestei situatii, este teama de a fi departe de familie dar frica este ca celor dragi li s-ar putea intampla ceva rau. Nu mai pot dupa un timp sa se achite de treburile cotidiene care impun departarea de familie pentru o perioada.

Simptome, diagnostic si tratament

Simptomele anxietatii de separare includ frici nefondate, teama de rapire sau ranire a cuiva drag, refuzul persistent de a se departa de cei dragi, dificultati legate de somn (anxiosi stau de paza cand ceilalti dorm). Anxiosii de separare pot avea episoade depresive sau atacuri de anxietate intensa. Atunci cand ei considera ca temerile lor sunt pe cale sa devina intemeiate. Orice tulburare sau suferinta psihica sau psihologica accentueaza sau declanseaza anxietatea de separare. Diagnosticarea ca anxietate de separare se face daca simptomele persista mai mult de 6 luni. Si daca sunt eliminate alte afectiuni si daca afecteaza serios activitatile cotidiene si sociale. Tratamentul include medicatie, psihoterapie individuala si de grup, sustinerea familiei.

Fiecare dintre aceste modalitati de tratare are contributia sa. Pacientul nu trebuie sa renunte la niciuna pana cand un specialist ii recomanda acest lucru.