Simptomele anxietatii. Te recunosti in ele?
Simptomele anxietatii sunt variate, pentru ca de fapt e vorba de o familie de tulburari psihologice. Mai mult decat atat, fiecare om este unic si reactioneaza in felul sau la aceste afectiuni. Daca vrei sa-ti faci o parere daca esti sau nu afectat de anxietate, poti parcurge randurile urmatoare. Ele nu reprezinta un diagnostic dar te pot ajuta sa-ti pui niste intrebari si, la nevoie, sa ceri ajutor specialistului protrivit.
Cate simptome bifezi in cazul tau?
- Frica, ingrijorare, disconfort. Cu totii simtim aceste lucruri intr-o oarecare masura, insa nu ne tulbura intreaga viata. Putem merge inainte, putem sa ne concentram atentia pe lucrurile cu adevarat importante. Atunci cand frica devine coplesitoare, cand ingrijorarea nu-ti da pace si starea de disconfort este acuta inseamna ca suferi de o forma de anxietate.
- Tulburari de somn. Tulburarile de somn pot avea multe cauze, dar adesea anxietatea e cea care le declanseaza. In functie de starea fiecaruia in parte, tulburarea de somn poate fi mai usoara sau mai profunda. Daca au trecut luni de zile de cand nu-ti mai revii cu somnul, probabil ca suferi de anxietate.
-
Incapacitatea de a sta calm, de a sta pe loc. Unele persoane chiar nu au abilitatea de a sta calme si intr-un singur loc. Dar daca intr-o vreme ai putut fii calm si acum nu mai poti, inseamna ca o resursa fundamentala a personalitatii tale slabeste in rezistenta.
- Maini si picioare reci, transpirate, furnicaturi. Uneori tulburarile psihologice se manifesta fizic si nu mai stii cum sa interpretezi intreaga situatie. In cazul anxietatii, manifestarile fizice sunt maini si picioare reci, transpirate sau senzatie de furnicaturi in diverse zone ale corpului. Daca si tie ti se intampla probabil e vorba de anxietate.
… sa continuam!
- Senzatie de sufocare. Aceasta senzatie poate pune pacientul pe un drum gresit in sensul ca va merge sa consulte specialistul nepotrivit. Va crede ca are probleme cardiace cand de fapt sufera de anxietate.
- Palpitatii. Situatia e similara si cu palpitatiile. In majoritatea cazurilor nu exista nicio afectiune cardiaca dar pacientul este afectat de o forma de anxietate pe care inca n-o constientizeaza. Simptomele fizice apar uneori inaintea celor psihologice.
- Gura uscata. Acest simptom poate avea legatura directa cu slaba hidratare sau cu temperaturile ridicate, dar atunci cand persista si nu exista o explicatie logica imediata, cel mai probabil e provocata de anxietate.
- Greata. Desi pare ciudat, unii suferinzi de anxietate au greata si incep sa creada ca sufera de vreo boala gastro-intestinala. Insa, anxietatea poate genera si ea astfel de simptome in functie de slabiciunile fiecarui organism in parte.
- Tensiuni musculare. Uneori tensiunile musculare apar in urma unui efort fizic sau, surprinzator, in urma unei munci sedentare. Insa organismul poate sa ajunga la aceleasi stari si in caz de anxietate, de stres prelungit. Asa ca pot fi considerate simptomele anxietatii.
- Ameteala. Nici nu e de mirare ca ameteala e un simptom de anxietate. Daca nu dormi cum trebuie cateva nopti, ameteala vine de la sine. Nici nu mai trebuie sa cauti explicatii la specialisti.
Simptomele anxietatii – bine de stiut!
Daca ai bifat mai mult de 3 simptome, daca acestea dureaza deja de cateva luni si mai apar si altele in regim pasager, recomandarea noastra este sa consulti un medic. Primul pas este sa mergi la medicul de familie si sa-i expui situatia. El iti va da o trimitere la psihiatru care va diagnostica anxietatea si-ti va da un tratament medicamentos. Dupa aceea e indicat sa consulti un psihoterapeut pentru sedinte de recuperare. Nu te speria, daca te duci la psihiatru nu inseamna ca esti nebun. Inseamna ca te duci sa gasesti vindecare pentru problema care iti tulbura viata de ceva vreme. Chiar merita sa faci acest efort.