6 uleiuri aromatice eficiente in anxietate dar si in alte afectiuni
Uleiurile esentiale sunt substante aromatice care pot fi extrase din plante folosind distilarea. Pe langa faptul ca sunt folosite ca parfumuri pentru o varietate de produse naturale si de consum, unele uleiuri esentiale pot avea aplicatii pentru sanatate.
Unele dintre posibilele utilizari ale uleiurilor esentiale includ gestionarea durerii, ajutarea digestiei si reducerea stresului si anxietatii. Articolul de mai jos va examina 6 uleiuri esentiale care pot ajuta la gestionarea simptomelor de anxietate dar nu numai. Vom discuta:
- beneficiile lor potentiale pentru anxietate si alte afectiuni
- cum pot fi aplicate
- lucrurile pe care trebuie sa le aveti in vedere inainte de a le utiliza
Cum se folosesc uleiurile esentiale
O teorie a modului in care functioneaza aromoterapia este ca uleiurile esentiale pot stimula receptorii mirosului din nas, care apoi trimit mesaje sistemului nervos. Din acest motiv, aromoterapia este adesea folosita ca remediu natural pentru a ajuta la ameliorarea anxietatii si a stresului. Aplicatiile topice si inhalarea sunt cateva modalitati comune in care uleiurile esentiale pot fi utilizate. Uleiurile esentiale nu trebuie ingerate niciodata. Ar trebui sa utilizati numai uleiuri de calitate terapeutica care nu contin parfum sintetic si sa le cumparati doar dintr-o sursa de incredere.
Valeriana
Valeriana este o planta folosita inca din cele mai vechi timpuri. Uleiul esential de valeriana provine din radacinile plantei si are un parfum care poate fi descris ca lemnos. Unele persoane pot gasi acest miros ca fiind neplacut. Se crede ca valeriana contine compusi care promoveaza somnul si calmeaza nervii. Poate avea efect sedativ usor asupra corpului. Din aceasta cauza, este adesea folosit ca ajutor pentru somn.
O recenzie din 2020 a analizat beneficiile valerienei pentru somn si alte tulburari asociate. Au fost examinate 7 studii privind valeriana si anxietatea. Sase dintre aceste studii au observat rezultate pozitive atunci când valeriana a fost utilizata ca supliment pentru anxietate.
Adaugati cateva picaturi de ulei de valeriana la un difuzor de aromoterapie si inspirati. Valeriana va poate face sa dormiti sau sa va relaxati. Pe langa utilizarile sale pentru somn si anxietate, valeriana poate fi utilizata si pentru a ajuta la cefalee, tremuraturi si palpitatii cardiace.
Lavanda
Lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri de aromoterapie. Are un parfum floral dulce, cu un ton lemnos. Uleiul de lavanda poate fi folosit pentru a calma anxietatea. De asemenea, are un efect sedativ si poate ajuta la problemele de somn, inclusiv in cazul in care stresul sau anxietatea va tin treaz noaptea.
Potrivit cercetarilor din 2012, se crede ca aromaterapia cu lavanda calmeaza anxietatea prin impactul sistemului limbic, partea creierului care controleaza emotiile. O cercetare din 2019 a evaluat 71 de studii care au folosit lavanda pentru a usura anxietatea. S-a constatat ca inhalarea lavandei ar putea reduce semnificativ nivelurile de anxietate. Masajul cu ulei de lavanda a contribuit, de asemenea, la reducerea nivelului de anxietate.
Bucurati-va de o baie relaxanta cu lavanda, combinand cateva picaturi de ulei de lavanda cu o lingurita de ulei de migdale sau de jojoba sau un gel de baie fara parfum. Pe lânga faptul ca ajuta la scaderea anxietatii, puteti folosi ulei de lavanda pentru multe alte lucruri. Ca parte a unui regim de ingrijire a pielii, pentru a ajuta la afectiuni precum eczeme, acnee si arsuri. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerii musculare si a durerilor de cap.
Iasomie
Uleiul de iasomie are un miros floral superb si este adesea folosit in parfumuri si alte produse cosmetice. Este folosita ca baza pentru diferite tipuri de ceaiuri. Potrivit unui studiu din 2013, inhalarea uleiului de iasomie poate promova un sentiment de bunastare si romantism.
Spre deosebire de alte uleiuri esentiale utilizate pentru anxietate, se crede ca uleiul de iasomie calmeaza sistemul nervos fara a provoca somnolenta. De fapt, poate avea un efect stimulativ la unii indivizi. Un studiu din 2017 a cercetat efectele extractului de iasomie asupra sobolanilor. S-a constatat ca dozele mai mici de extract de iasomie au scazut semnificativ anxietatea.
Puteti inspira ulei de iasomie direct din sticla sau sa stropiti perna pe care dormiti. De asemenea, puteti permite parfumului sa umple camera printr-un difuzor. Uleiul de iasomie poate fi folosit pentru a va ajuta sa va reglati starea de spirit. Poate fi folosit si ca afrodisiac.
Busuioc sfant
Busuiocul sfant, numit si tulsi, nu este busuiocul pe care il folosesti atunci cand faci lasagna. Dar provine din aceeasi familie. Contine eugenol, un compus care ii confera o aroma picanta. Conform cercetarilor din 2014 , busuiocul sfant este o planta adaptogena care s-a dovedit promitatoare in tratarea stresului fizic si mental. O cercetare din 2017 constata ca unele studii asupra busuiocului sfant raporteaza o reducere de 31,6 pana la 39% a simptomelor legate de stres la unii indivizi.
Eugenolul din busuiocul sfant are un parfum puternic. Adaugati cateva picaturi la un difuzor de aromoterapie si inspirati, deoarece uleiul este dispersat in camera. Busuiocul sfant poate fi utilizat pentru tuse, tulburari digestive si inflamatii sau dureri cauzate de artrita. De asemenea, poate ajuta la scaderea glicemiei si a colesterolului.
Musetel
Uleiul de musetel provine din florile plantei de musetel. Este bine cunoscut pentru proprietatile sale relaxante si sedative si pentru mirosul placut. De fapt, s-ar putea sa-l vedeti adesea ca un ingredient in ceaiurile din plante care au ca scop promovarea unui somn linistit.
Nu exista prea multe cercetari privind uleiul esential de musetel pentru anxietate. Un studiu din 2017 a analizat utilizarea suplimentelor de musetel pentru persoanele cu tulburare de anxietate generalizata (GAD). Cercetatorii au descoperit ca suplimentarea cu musetel a redus simptomele GAD usoare pana la moderate. Cu toate acestea, nu a redus rata de recidiva a simptomelor de anxietate.
Masati uleiul de musetel diluat pe piele sau adaugati-l la o baie calda. Este important sa retineti ca uleiul de musetel este puternic si ca va este suficienta o cantitate mica. Uleiul de musetel poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ajuta la tulburari digestive, vindecarea ranilor sau ulcerelor si ameliorarea durerii si inflamatiei.
Trandafir
Uleiul esential de trandafir este extras din petalele de trandafir. Trandafirii au un parfum floral incantator, dulce, cunoscut pentru relaxarea simturilor. Un mic studiu din 2011 a analizat efectele auto-masajului cu un amestec de uleiuri esentiale, inclusiv ulei de trandafiri, asupra durerii menstruale si a anxietatii. S-a constatat ca masajul abdomenului cu amestecul de uleiuri esentiale a fost asociat cu niveluri mai scazute de durere si anxietate.
Un studiu din 2014 a examinat eficienta unei bai la picioare cu ulei de trandafiri la femei in timpul travaliului. Femeile care au folosit baia de picioare cu aromoterapie au raportat niveluri mai scazute de anxietate decat cele care au folosit o baie de picioare care continea doar apa calda.
Inmuiati-va picioarele intr-un lighean umplut cu apa calda si ulei esential de trandafir diluat. Puteti adauga, de asemenea, ulei de trandafir la untul de hidratare a pielii pe care il folositi de obicei (de preferat sa nu aiba parfum).
Uleiul de trandafir poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit sau la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi crampele menstruale. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii si poate ajuta la vindecarea ranilor. Unii pot alege sa-l foloseasca ca afrodisiac.
Bine de stiut
Dupa cum vedeti, extractele din plante pot fi eficiente in diverse afectiuni si pot ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate. Trebuie sa stiti insa, ca acestea nu inlocuiesc un tratament prin psihoterapie si nici nu vindeca boala pe care o aveti. Doar va ajuta in gestionarea simptomelor. Nu neglijati asadar tratamentul recomandat de specialisti, si anume psihoterapia. Noi va recomandam psihoterapia scurta strategica pentru ca va poate recupera dintr-o gama larga de afectiuni psihologice.