Anxietatea si 7 boli asociate. Situatia se poate complica

anxietatea

Anxietatea defineste un complex de boli suficient de suparatoare, cu mare potential disturbator. Situatia unei persoane afectate de anxietate se complica si din cauza faptului ca o boala din acest spectru nu vine singura. Aduce dupa sine tot felul de alte probleme. Despre ele, despre bolile asociate anxietatii ne-am propus sa va informam de aceasta data.

Tulburari care agraveaza anxietatea

Tulburari de alimentatie. Ti s-a intamplat si tie sa mananci inconstient cand esti nerabdator, cand astepti ceva sau pe cineva? Starea aceea de neliniste o are un anxios aproape continuu. Cel mai adesea mananca fara sa-i fie foame, mananca incercand sa-si potoleasca nelinistea, agitatia. Se poate intampla si situatia inversa – sa manance foarte putin. Implicit ce ajunge la variatii mari de greutate.

Tulburari de somn. Fiind cuprins de aceasta stare constanta de neliniste iti vine foarte greu sa adormi. Cand adormi, visezi urat si te trezesti brusc. Te doare capul, iti vine sa vomiti, nu poti sa mai adormi la loc. Iar cand in sfarsit dormi si tu ca sa te odihnesti, pierzi notiunea timpului. Ceasul tau biologic nu-ti mai spune ca ai dormit prea mult si ca trebuie sa te trezesti.  

Tulburare dismorfica. Aceasta este o tulburare de perceptie a fizicului pacientului. Se concentreaza excesiv pe anumite parti ale corpului (burta, nas, urechi, organele sexuale, etc.) si le percepe diferit de realitate – prea mari, prea mici, prea urate, etc. Practic, un anxios cu tulburare dismorfica se priveste in oglinda si nu se vede pe sine ci o interpretare exagerata a propriei persoane.

Prea mult, prea putin, excesiv

Abuz de substante. Din dorinta de a scapa de nelinistea provocata de anxietate si de disconfortul creat, pacientul incepe sa consume stimulante sau relaxante. Poate fi vorba de cafea, energizante, alcool dar poarte ajunge si pana la droguri. Mai ales la acelea care se pot cumpara cu reteta din farmacie! Asa se pacaleste cum ca de fapt nu se drogheaza, doar ia medicamente pentru boala sa.

Deficit de atentie sau hiperactivitate. Fiind nelinistit, obosit, tulburat e implicit ca nu mai poate fi atent la munca, la scoala, la treburile cotidiene. Se poate sa se simta vlaguit intr-o zi si hiperactiv in alta. Nivelul energetic variaza. Cand pacientul este hiperactiv, nu-si consuma energia cu lucruri folositoare. Doar face ceva, orice, care sa-i distraga atentia de la sursa nelinistii sale.

Dureri si disconfort

Fibromialgie. Este o boala fizica ce da o stare de durere difuza generalizata. Cauzele sale sunt variate – sensibilitatea sistemului nervos, dezechilibrul chimic al creierului, dezechilibru hormonal. Durerile si disconfortul dispar atunci cand se regleaza functionarea componentelor nervoase mentionate.

Colon iritat. Un anxios se lasa mult influentat de stres. Starea lui interioare este ca valurile marii. Cateodata se mai calmeaza, dar cel mai adesea atinge cote extreme. Stresul persistent afecteaza functionarea organelor interne si cel mai adesea duce la colon iritat si la gastrita. Acestea sunt boli tratabile, dar trebuie sa dispara cauza lor mai intai si apoi sa fie tratata dauna provocata. Altfel, tratamentul medicamentos nu are efect.

In concluzie

Iata cate argumente ai ca sa-ti tratezi cat mai repede anxietatea daca nu vrei ca daunele sa capete proportii si mai mari. Este suficient ca anxietatea iti tulbura viata zi de zi, chiar nu ai nevoie si de alte probleme, precum cele expuse mai sus. Cere ajutor de specialitate in cel mai scurt timp.